Ogród - pasja i miłość....
-
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród - pasja i miłość....
powalasz mnie tymi iglakami
szok

A oto mój azyl (link poniżej)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
- imwsz
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakie wysokie te iglaczki porosną?
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- Joyce
- 100p
- Od: 8 cze 2010, o 10:25
moniczek, muszu852 
Ilonko różnie, popatrz jakie mają przyrosty - ja kupuję raczej małe roślinki bo tych szybko rosnących i dużych gabarytowo nie miałabym gdzie wsadzać ;)

Ilonko różnie, popatrz jakie mają przyrosty - ja kupuję raczej małe roślinki bo tych szybko rosnących i dużych gabarytowo nie miałabym gdzie wsadzać ;)

- Joyce
- 100p
dkny pisze:Oj! Cudne nabytki! W pobliskiej szkółce?

Powodujesz u mnie straszne cierpienie pod nazwą chciejstwo.
Zamówiłam kilkanaście sztuk maluszków u darob. Teraz czekam co z tego dostanę. Cieszyłabym się, żeby chociaż z połowę dostać.
Pod koniec sierpnia jadę na targi ogrodnicze do Ołomuńca. Nie wiem ile kasy zabrać, bo liczę na jakies zakupy, chociaż skromne. Jadę z wycieczką, więc nie mogę przesadzać z zakupami.

Pod koniec sierpnia jadę na targi ogrodnicze do Ołomuńca. Nie wiem ile kasy zabrać, bo liczę na jakies zakupy, chociaż skromne. Jadę z wycieczką, więc nie mogę przesadzać z zakupami.
Mój koci raj-zapraszam...
pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka
- Joyce
- 100p
ja też ciągle na to cierpiędangar1 pisze:Powodujesz u mnie straszne cierpienie pod nazwą chciejstwo.

Ale jak jedziesz z wycieczką to maluchy pokupuj - one się wszędzie zmieszczą

- Joyce
- 100p
A dzisiaj kolorowo bardziej ;)

- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agnieszko przyszłam z rewizytą i ...
Ty mówisz że u mnie jest pięknie...nieeeeee...pięknie jest ale u Ciebie...taki porządeczek każda roślinka ładnie wyeksponowana.Właśnie takie ogrody teraz mi się podobają.Kiedyś chciałam busz,a teraz bym chciała taki ogród jak u Ciebie.I jeszcze te iglaczki i żurawki które uwielbiam.Cudne wszystko

-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj, Agnieszko!
Widzę, że mamy takie same pasje: iglakowe kulki, hosty i żurawki.
Chwasty wypieliłaś przed sesją zdjęciową czy u Ciebie tak zawsze? 
Widzę, że mamy takie same pasje: iglakowe kulki, hosty i żurawki.

- Joyce
- 100p
Grażynko, Elu
witajcie w moim ogrodzie 
Dziękuję za miłe słowa - i przyznaję.... zielone kulki, żurawki i hosty to jest to co kocham najbardziej
Elu, chwast faktycznie niewiele rośnie bo kora jest dość grubo wysypana, za to ze skrzypem walczę bezskutecznie
i sił już brak.... i pomysłów na niego już nie mam....

Dziękuję za miłe słowa - i przyznaję.... zielone kulki, żurawki i hosty to jest to co kocham najbardziej

Elu, chwast faktycznie niewiele rośnie bo kora jest dość grubo wysypana, za to ze skrzypem walczę bezskutecznie

- imwsz
Oglądając Twoje zdjęcia chyba się skuszę na coś nowego do mojego ogródka 

Pozdrawiam - Ilona
- Joyce
- 100p
Ilonkoimwsz pisze:Oglądając Twoje zdjęcia chyba się skuszę na coś nowego do mojego ogródka

Co do żurawek, żuraweczek i tiarellek - mam niedaleko siebie ogrodnika (małżeństwo), którzy prowadzą od wielu lat sprzedaż roślin raczej liściastych (ale nic wyszukanego) te mnie nie kręcą ;) natomiast dwaj synowie mają "fioła" na punkcie host i żurawek.... jak do nich jadę z listą chciejstw to na 10 pozycji zazwyczaj mają 8. Na niektóre się zapisuję, niektóre kupuję od ręki. Mają fajne rośliny, dość duże i dobrze ukorzenione... nigdy z żadną nic się nie działo, pięknie się rozrastają i cieszą oko

Żurawek mam na tą chwilę 54 szt a kolejne 9 szt idzie do mnie przesyłką - tym razem od forumowego piterka ;)
Z hostami mam problem bo tak jak pisałam ogród młody, teren kupiony pusty i zachwaszony - więc dużych drzew, co ja pisze - żadnych drzew na działce nie było.
Na razie stoją w cieniu na północnej stronie domu i czekają na swoją kolej - będzie rabata w tym miejscu gdzie stoją ale chyba w przyszłym roku dopiero ;)
- imwsz
Ja niestety musiałam posadzić wysokie iglaki. te najstarsze mają około 5m. Ale u mnie był mus odrodzenia się od zaglądających miedzy "sztachetami" i osłonięcie od wiecznie wiejącego z tamtej strony wietrzyska. Sama lubię zaglądać do ogródków, ale nie na zasadzie "zrobimy sobie grila albo ognisko przy płocie, posiedzimy, popatrzymy, bo ona ma ładniej". Jak moi sąsiedzi zrobili ognisko przy płocie (ok.1,5m), zawiewało oczywiście na moją stronę i suma sumarum padły mi trzy iglaki, nie mówiąc jaki osmolony był płot.
Pocieszam się, że wysokie iglaki są tłem dla reszty
Pocieszam się, że wysokie iglaki są tłem dla reszty
Pozdrawiam - Ilona
- Joyce
- 100p
A to ja też mam od frontu przy drodze wsadzone thuje Smaragd (na razie wysokości metra) - głównie dlatego, że to droga z piasku i latem jest biało od pyłu gdy auto przejedzie... o gapiach nie wspomnę bo ludzie nieraz jadąc autem zatrzymywali się i oglądali ogród.... dobrze, że nie wysiadali z aut i nie pytali o szczegóły
Ale z miesiąc temu nałożyłam na ogrodzenie wiklinę i teraz jest przytulnie, dla roślin które rosną dalej jest to osłona od mroźnych wiatrów a i pył z drogi nie kurzy już tak jak przed jej nałożeniem ;) Wszystko też dlatego, że buduje się tu dużo domów i co chwila jadą jakieś duże samochody z dostawami więc ruch jest dość ciężki i uciążliwy....
A wiklina ma same zalety ;)

Ale z miesiąc temu nałożyłam na ogrodzenie wiklinę i teraz jest przytulnie, dla roślin które rosną dalej jest to osłona od mroźnych wiatrów a i pył z drogi nie kurzy już tak jak przed jej nałożeniem ;) Wszystko też dlatego, że buduje się tu dużo domów i co chwila jadą jakieś duże samochody z dostawami więc ruch jest dość ciężki i uciążliwy....
A wiklina ma same zalety ;)