Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fikus sprężysty (Ficus elastica) - choroby i szkodniki
Przede wszystkim trzeba wyciągnąć z doniczki i sprawdzić korzenie. Jeśli są uszkodzone wyciąć i obsypać sproszkowanym węglem. Jeśli nie pozostaje tylko zmienić podłoże na bardziej przepuszczalne, mieszankę ziemi i agroperlitu, bo podejrzewam że jest posadzony bezpośrednio w samą ziemię.
Chore liście z plamami powycinaj.
Trzecia rzecz, wywal tą osłonkę i postaw doniczkę na podstawce. Stanowisko jasne, czyli w pobliżu okna, a nie w ciemnym kącie.
W okresie jesienno-zimowym podlewasz tak, żeby przeschła wierzchnia warstwa ziemi.
Chore liście z plamami powycinaj.
Trzecia rzecz, wywal tą osłonkę i postaw doniczkę na podstawce. Stanowisko jasne, czyli w pobliżu okna, a nie w ciemnym kącie.
W okresie jesienno-zimowym podlewasz tak, żeby przeschła wierzchnia warstwa ziemi.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam.
Mam dwa dorodne, rozbudowane fikusy sprężyste zimujące w nieużywanej łazience (temp 15-18 st C), przy zamknietym kaloryferze, tuż przy oknie pn-zach strony. Podlewam raz na dwa tygodnie deszczówką od dołu do podstawki, zraszam co 2-3 dzień, a mimo to liście od spodu żółknął, a potem brązowieją i odpadają. Fantastyczne natomiast jest to, że jednocześnie z kilku stożków rozwijają się nowe liście....
https://images82.fotosik.pl/984/02399668c575aca6med.jpg
https://images82.fotosik.pl/984/adc41d336b8aba6cmed.jpg
Czy mogę prosić o jakieś sugestie w kierunku zatrzymania tej akcji łysienia? Za wszystkie porady z góry pięknie dziękuję.
Mam dwa dorodne, rozbudowane fikusy sprężyste zimujące w nieużywanej łazience (temp 15-18 st C), przy zamknietym kaloryferze, tuż przy oknie pn-zach strony. Podlewam raz na dwa tygodnie deszczówką od dołu do podstawki, zraszam co 2-3 dzień, a mimo to liście od spodu żółknął, a potem brązowieją i odpadają. Fantastyczne natomiast jest to, że jednocześnie z kilku stożków rozwijają się nowe liście....
https://images82.fotosik.pl/984/02399668c575aca6med.jpg
https://images82.fotosik.pl/984/adc41d336b8aba6cmed.jpg
Czy mogę prosić o jakieś sugestie w kierunku zatrzymania tej akcji łysienia? Za wszystkie porady z góry pięknie dziękuję.
- norbert76
Przecież tam już praktycznie nie zostało nic ziemi, podłoże jest tak przerośnięte korzeniami, że wyłażą na zewnątrz...
Trzeba koniecznie przesadzić, bo i samo podłoże wygląda na stare. Druga sprawa, podlewaj normalnie od góry, to są drzewa i potrzebują równomiernie rozłożonej wilgoci w podłożu.
Fikusów sprężystych nie ma potrzeby zraszać szczególnie w tak niskiej temperaturze, gdyż grozi to porażeniem grzybowym, co już najprawdopodobniej się stało.
Natomiast dolne liście i tak nawet w normalnej uprawie będzie tracić, bo w naturze to są duże drzewa. Dlatego powinno się co jakiś czas przycinać.
I jeszcze jedno co mogę doradzić, to jeśli jest możliwość to postaraj się je porozsadzać, bo tyle pni w jednej doniczce powoduje, że mogą się wzajemnie zagłuszać. Oraz z tego względu, że mają silny system korzeniowy. Trzymając tyle ich w jednej doniczce, za kilka lat będziesz musiał posadzić do wiadra.![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Trzeba koniecznie przesadzić, bo i samo podłoże wygląda na stare. Druga sprawa, podlewaj normalnie od góry, to są drzewa i potrzebują równomiernie rozłożonej wilgoci w podłożu.
Fikusów sprężystych nie ma potrzeby zraszać szczególnie w tak niskiej temperaturze, gdyż grozi to porażeniem grzybowym, co już najprawdopodobniej się stało.
Natomiast dolne liście i tak nawet w normalnej uprawie będzie tracić, bo w naturze to są duże drzewa. Dlatego powinno się co jakiś czas przycinać.
I jeszcze jedno co mogę doradzić, to jeśli jest możliwość to postaraj się je porozsadzać, bo tyle pni w jednej doniczce powoduje, że mogą się wzajemnie zagłuszać. Oraz z tego względu, że mają silny system korzeniowy. Trzymając tyle ich w jednej doniczce, za kilka lat będziesz musiał posadzić do wiadra.
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzięki za piorunująco szybką odpowiedź
Mam tylko pytanko: przesadzić natychmiast i do doniczki większej, czy też może ze zmianą ziemi do tej samej? A to co tam wystaje, myślałem ze to wypusty napowietrzne, a nie korzenie???
![brawo ! ;:138](./images/smiles/clap.gif)
- norbert76
Jak jest przerośnięty system korzeniowy to jak chcesz posadzić do tej samej doniczki...
Jak dopisałem w poprzednim poście, jeśli poszczególne pnie mają osobne korzenie i dadzą się łatwo rozdzielić to je porozsadzaj umieszczając max 2 w jednej doniczce. Doniczka powinna być większa o około 2 cm na średnicy od wielkości bryły korzeniowej.
Przesadź do mieszanki ziemi uniwersalnej i żwirku lub agroperlitu.
Podlewaj teraz tak, żeby przed kolejnym podlaniem delikatnie przeschła wierzchnia warstwa ziemi. W sezonie oczywiście nieco częściej, tak żeby podłoże było cały czas umiarkowanie wilgotne.
Pousuwaj też wszystkie chore liście i zrób profilaktyczny oprysk preparatem grzybobójczym.
Jak dopisałem w poprzednim poście, jeśli poszczególne pnie mają osobne korzenie i dadzą się łatwo rozdzielić to je porozsadzaj umieszczając max 2 w jednej doniczce. Doniczka powinna być większa o około 2 cm na średnicy od wielkości bryły korzeniowej.
Przesadź do mieszanki ziemi uniwersalnej i żwirku lub agroperlitu.
Podlewaj teraz tak, żeby przed kolejnym podlaniem delikatnie przeschła wierzchnia warstwa ziemi. W sezonie oczywiście nieco częściej, tak żeby podłoże było cały czas umiarkowanie wilgotne.
Pousuwaj też wszystkie chore liście i zrób profilaktyczny oprysk preparatem grzybobójczym.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pieknie dziękuję za pomocne sugestie. Najpierw muszę jechać kupić odpowiednie doniczki. Co do ziemi, to zawsze kupuję do yuk, dracen i palm i latem fikusy wzrostowo szaleją. Co do przeciwgrzybobójczego: Topsin M 500 SC starczy?
- norbert76
Ziemia taka może być, baza i tak pozostaje ta sama. W przypadku ziemi do palm jest np. dodawany piasek.
Topsin też może być.
Topsin też może być.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Podobny przypadek był już wcześniej poruszany, na ósmej stronie tego wątku: viewtopic.php?p=5744241#p5744241
Niestety i tym razem ciężko stwierdzić czy jest to choroba, szkodniki czy cecha naturalna.
Myślę, że dopóki liście nie żółkną i nie odpadają nie ma się czym przejmować.
Niestety i tym razem ciężko stwierdzić czy jest to choroba, szkodniki czy cecha naturalna.
Myślę, że dopóki liście nie żółkną i nie odpadają nie ma się czym przejmować.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Oo widzę,że to dokładnie te same kropeczki.Hmm no poki co nic sie nie dzieje i wypuszcza nowe liście.Mam jeszcze pytanie.Czy Ją juz przesadzać?Kupilam wczoraj donice i chcialabym do tej glinianej z 1 dziurą na dole.Czy tak będzie dobrze?Na dole dac drenaz i ziemie do palm,juk i dracen?
I ostatnie pytanie czy te załamania,kreski na niektorych lisciach sa wynikiem mechanicznych uszkodzen czy to jakas choroba?
![Obrazek](https://images81.fotosik.pl/1005/6dd469e045bb2541m.jpg)
Dziękuje za odpowiedzi;)
I ostatnie pytanie czy te załamania,kreski na niektorych lisciach sa wynikiem mechanicznych uszkodzen czy to jakas choroba?
![Obrazek](https://images81.fotosik.pl/1005/6dd469e045bb2541m.jpg)
Dziękuje za odpowiedzi;)
- norbert76
1. Tak można przesadzić do ziemi do palm i dodać trochę rozluźniacza w postaci perlitu albo żwirku.
2. Tak, wyglądają jak uszkodzenia mechaniczne.
2. Tak, wyglądają jak uszkodzenia mechaniczne.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy
Witam:)
Kiedy po przesadzeniu fikusa mogę mu nabłyszczeć preparatem specjalnym liście?
Kiedy po przesadzeniu fikusa mogę mu nabłyszczeć preparatem specjalnym liście?
- norbert76
Odradzam stosowanie jakichkolwiek nabłyszczaczy gdyż zatykają pory liści, przez które roślina oddycha. Wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką od czasu do czasu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Cecha naturalna.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta