Gdzie kupić nasiona warzyw, sadzonki?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasiona Franchi

Post »

Nie jest łagodna,ostra i twarda.Najlepszą,łagodną i niezbyt twardą z ładnie odchodzącymi łuskami
trafiłem w Kauflandzie.Nie wiem jaka to odmiana.
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mirku, czy w ubiegłym roku kupowałeś tą cebulę? Pytam, bo w Kauflandzie w ubiegłym roku mieli nasiona Vita Line, to Vilmorin w tańszej wersji. Opakowania dosyć charakterystyczne, gdybyś pamiętał szczegóły opakowania,jakiś kolor wiodący, zdjęcie może, to chętnie poszukałbym w tym roku. Tym bardziej, że moja ubiegłoroczna cebula to był niewypał.
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dostałam dziś nasionka Franchi, daty ważności dobre, nasion nie tak mało w torebkach, poczekamy do zbiorów to ocenimy :D
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33

Post »

też skusiłem się n nasionka z tej firmy, ciekawa oferta pomidorów i nie tylko... A i opakowania spore... W zeszłym roku kupowłem fasolke szparagowa firmy Villimorin - 30g za około 3zł. A tutaj 100g za 5.99...
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Re: Gdzie kupić nasiona warzyw. Sklep internetowy - który?

Post »

esony1 pisze:
witia pisze:UWAGA!!! Dziś dotarły do mnie nasiona z Franchi Sementi z 8 torebek 5 jest przeterminowanych. Termin ważności 12.2010r.
zareklamuj... niech zwrócą kasę. :evil:
daj znać jak zareagowali na reklamację.
Wysłałem do nich 2 e-maile z zapytaniem, czy po odesłaniu tych nasion odeślą mi nasiona z dobrym terminem ważności, bo zależało mi na tych konkretnie. Oczywiście odpowiedzi żadnej nie otrzymałem, chociaż piszą żeby kontaktować się z nimi w ten sposób. Moje zamówienie opiewało na małą kwotę (30,92zł), koszt tych nasion ze złym terminem ważności to 18,70zł. Koszt listu poleconego około 5zł. Na swojej stronie w rubryce reklamacja napisali, że przesyłając pieniądze odliczają koszt przelewu. Koszt przelewu to jakieś 6zł. W sumie odesłali by mi około 8zł. Ostatecznie zrezygnowałem z reklamacji, bo bardziej mi zależy na nasionach, tych konkretnych odmian. Myślę, że coś z nich wyrośnie, bo są dość dobrze zapakowane (szczelne opakowanie).
wodnik
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

To nieładnie z ich strony. Z pewnością wiele osób zrezygnuje z zakupu w tym sklepie. Trochę szkoda.
A nasiona jakich warzyw masz przeterminowane?
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ja swego czasu wymieniłam z nimi kilka maili usiłując im wytłumaczyć, że botwinka, to u nas coś innego niż boćwina, ale dałam sobie spokój. Przy zdjęciu nasion boćwiny jest podpis botwinka. Pan kazał mi się skontaktować z naszym instytutem nasiennictwa :), aby dokonali zmiany w obowiązującym w Polsce nazewnictwie :), bo oni mają prawidłową nazwę. Zgodną z Wikipedią :)
Tych maili było kilka, więc trochę mnie dziwi, że Tobie nie odpisali...
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Jeśli się wie, że nasiona są przeterminowane, to lepiej się nie odzywać, to może klient zrezygnuje. Na tematy nie związane ze sprzedażą zawsze można sobie podyskutować. Nasionka to melon-Ortolani, sałata-Regina, papryka-Corno Rosso, pomidor-Pantano, kapusta-Cuor Di Bue Grosso. Nazwy przepisałem z opakowania. Te wszystkie odmiany, to mają być ustalone, zechcę z nich zebrać nasiona.
wodnik
stanley1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 mar 2010, o 15:30

Post »

Będę ogromnie wdzięczny za informację gdzie (wysyłkowo) można kupić nasiona GARTENLAND ?
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

. Pomyłka, proszę o usunięcie.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Własnie doszły nasiona z PNOS .Cena nasion atrakcyjna ,wybór bardzo duży ,czytelna oferta .Same plusy .
Paragon był dłuższy od stołu kuchennego :lol: W zeszłym roku miałam nasiona z FS i byłam z nich zadowolona ...
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

Uważam,że nie powinno być różnicy w traktowaniu klienta czy rachunek mamy za 5zł czy za 5000zł, towat powinien być zgodny z długim terminem ważności ( chyba że w ofercie napiszą, że towar ma krótki okres lub jest przeterminowany - kupuję na swoje ryzyko ).
Dobra praktyka kupiecka nakazuje kontakt z klientem choćby był to zakup za 1,80 i jeżeli reklamacja jest uzasadniona to powinni ponieść wszelkie koszty.

Ja w każdym bądź razie będę się zastanawiała przy zakupie przez Internet czy wybrać tę firmę
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02

Post »

Dzisiaj odebrałam "kwiatowe" i "ziołowe" nasionka zamówione w ubiegłą niedzielę we Franchi Sementi. Terminu przesyłki nie mam co się czepiać, bo awizo mąż już jakiś czas nosił w portfelu i jakoś nie po drodze mu było na pocztę, więc może i wysłali szybciutko.
Z datami wszystko ok, przy aksamitkach zdziwiłam się początkowo, na widok 2008/2009, ale system akurat taki mają i kolejno drukują: nr partii, waga netto, termin ważności, data badania. W takim razie data ważności to 12/2011.
We Franchi denerwuje mnie brak polskich opisów na opakowaniach nasion. Pelargonie wg FS to geranie i szukam teraz na stronie ich firmy, które to niby są, bo właśnie te z FS wysiewam. Na parapecie mam sporo pojemniczków z różnymi wysianymi nasionkami, każdy pojemnik dokładnie opisuję, bo choćby takie pelasie, w różnych firmach różne pozamawiałam i teraz chciałabym jakoś to łatwo oznaczyć.
Nasiona może i miewają droższe, ale często jest ich znacznie więcej, niż w innych firmach, więc na cenę nie grymaszę. Poza tym przesyłka jakby była tu bardziej opłacalna przy mniejszym zamówieniu (załapałam się nawet na gratisową przy niewielu paczuszkach.
Pelargonie w opakowaniu głównym spakowane były w dodatkową małą torebeczkę, ale petunie to już nie :( A petunie właśnie to straszna drobnica i trudno je wydostać z zakamarków właściwej paczki. To też chyba nie zostało najlepiej rozwiązane.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

witia pisze:Jeśli się wie, że nasiona są przeterminowane, to lepiej się nie odzywać, to może klient zrezygnuje. Na tematy nie związane ze sprzedażą zawsze można sobie podyskutować. Nasionka to melon-Ortolani, sałata-Regina, papryka-Corno Rosso, pomidor-Pantano, kapusta-Cuor Di Bue Grosso. Nazwy przepisałem z opakowania. Te wszystkie odmiany, to mają być ustalone, zechcę z nich zebrać nasiona.
Pytałam o te nasionka, bo w mojej ulubionej książce "600 rad z warzywnictwa" między innymi mam taką tabelkę, gdzie jest zdolność kiełkowania w latach. Piszą tak:
- melon 5-6 lat,
- sałata 3-4 lata,
- papryka - 3-4 lata,
- pomidor - 2-4 lata,
- kapusta 4-5 lat.
Jeśli masz tam datę produkcji, to sprawdź jak to wygląda. Może nie będzie tak źle? Ale mimo wszystko, nadal mam niedobre odczucia co do tej firmy...
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Pierwszy raz zakupiłam nasiona drogą internetową. Wybrałam ofertę Plantico i jestem bardzo zadowolona. Zrobiłam zakupy na cały sezon :wink: , przesyłka gratis i większość nasion z terminem ważności do 2015 roku - polecam :D
pozdrawiam, Anita
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”