Zakochałam się w Waszych przetacznikach. Zakupiłam już paczkę nasion przetacznika kłosowego Sightseeing i na wiosnę będę go wysiewać. Na razie zostaje mi przyglądanie się torebce z nasionami - i oglądanie Waszych pięknych okazów na zdjęciach.
Corazonbianco - u Ciebie jak w raju...
Na jakim stanowisku rosną Twoje przetaczniki? Ja siałam w tym roku Sightseeing, wysadziłam sadzonki na stałe miejsce ale teraz zastanawiam się, czy dobre - nie jest nasłonecznione przez cały dzień...
Rosną przy zachodniej ścianie domu. Do godziny pierwszej popołudniu mają cień. Stanowisko jest stosunkowo dobrze zaopatrzone w wodę w porównaniu z resztą działki, bo gleba jest tutaj gliniasta, trzymająca dłużej wilgoć, i w trakcie opadów spływa doń obficie woda z dachu, zaś rankiem długo utrzymuje się w tym miejscu poranna rosa i rośliny nie cierpią tak z powodu upałów. Posadziłam na tym stanowisku najbardziej wilgociolubne gatunki - przetaczniki, świecznice, tawułki. Przetaczniki mogą rosnąć zarówno w słońcu, jak i w półcieniu, istotne jest, by miały wilgotne podłoże. W stanie naturalnym rosną na wilgotnych łąkach, w pobliżu rowów melioracyjnych i zbiorników wodnych. One nie lubią suszy.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Posadziłem właśnie przetacznik (Veronica longifolia) kupiony jako 2-letnia sadzonka. Po jakim czasie zacząć go nawozić?
Posadzony jest w mieszance odkwaszonego torfu z miejscową gliną i własną ziemią kompostową.
Raczej nie nawozi się ich, rosną dobrze wszędzie byle nie było za sucho i piaszczysto bo może zginąć. Przetaczniki rosną u mnie jak chwasty na łąkach i przy drogach, kwitną wspaniale.
Na działce mam obecnie kilka odmian, a w tym tylko jedną znam Royal Candle. Zakupiłem ją bo to najpiękniejsza odmiana. Ktoś ją prezentował kilka storn wcześniej.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Prezentuje przetacznika wyhodowanego z nasion firmy Legutko z serii LUX. Z kilkudziesięciu siewek tylko jedna jest różowa, a nie ma żadnej białej Na zdjęciu był przedstawiony mix kolorów, ale i tak mnie cieszą kwiaty
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
A teraz ładnie kwitnie Royal Candles ale tylko jedna sadzonka. Jutro wstawię fotki. No i czekam na nasionka to wysieję i będę miał szafirowo w ogrodzie.
Marek
Mam przetacznik, chyba odmiana Blue Bouquet - posadziłam go do donicy i wyjechałam na 5 dni na urlop. Niestety nie był pod daszkiem, przez ten czas trochę padało i roślinka mi uschła, myślę że jest zalana przesadziłam ją szybko do nowej doniczki, ale straciła kolor i zasuszyła się. Czy można ją jakoś uratować? Nie podlewać jej?