Sumak - uprawa ,pielęgnacja,cięcie, wysiew nasion,sadzonkowanie

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sumak octowiec

Post »

W całej Polsce chłodno i leje. :D
Sumak zaczyna tak naprawdę szaleć z odrostami, gdy się go ruszy, ściślej - jego korzenie. Bez ingerencji przez całe swoje krótkie życie nie ma z tym problemów. Tylko tak jak piszę, nawet drobne uszkodzenia korzeni przy przekopywaniu, obrzynaniu brzegów trawnika, etc. mogą wywołać lawinę odrostów, a już nie mówię o przypadku, kiedy go zetniemy i pozostawimy system korzeniowy. :lol:
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p
Od: 16 lis 2008, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Najgorsze co można zrobić przy sumaku to zacząć usuwać odrosty, bo to potęguje ich wypuszczanie. Jeśli go sadzicie przygotujcie się, że może coś wypuścić. Jednak pamiętajcie, że dopóki nie będziemy ingerować w korzenie tak długo zostanie okiełznany. Najgorsze co może być to posadzenie w trawniku i coroczne wykonywanie wertykulacji , bo to już go motywuje do działania.
Nowa odmiana 'Tiger Eye' podobno rośnie mniejsza, jednak zdania są podzielone, bo jedni mówią, że wypuszcza mało odrostów, a inni, że szerzej się rozrasta i wypuszcza ich dużo.
Pozdrawiam Filip
x-Cz-a

Post »

Sumak rośnie u mnie przed blokiem i odrosty podnoszą nawet asfalt,co Wy na to?
;:14
anka2328
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 paź 2010, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja mam sumaka, mam odrosty :D rośnie u mnie dobre 15 lat i tak go bardzo lubie ;:138
baderka
50p
50p
Od: 1 cze 2010, o 12:53

Post »

Ja mam Tiger Eyes od 2 lat i przez ten czas nie wypuścił ani jednego odrostu... Jest piękny i taki "klimatyczny"...
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p
Od: 7 lut 2013, o 16:40

Post »

A ja swojego wytnę w tym roku,zresztą i tak by go wisteria udusiła :) Już był przycinany dlatego niema tego pięknego pokroju...

Obrazek
(jaka pogoda,takie zdjęcia:)
LEGENDS NEVER DIE
Bea_ta
50p
50p
Od: 7 wrz 2012, o 21:33

Post »

Po półtorarocznej przerwie od mojego pierwszego postu właśnie w tym temacie (cudem jakimś odnalazłam login i hasło do tego forum ;:oj ) informuję, że sumaka nie rusza Roundup (czy jak to się pisze). W ubiegłym roku, latem i jesienią przeprowadziłam oprysk celowy na wszystkie ujawnione odrosty sumaka. Efektem było jedynie uśmiercenie zielonych części rośliny - liści i niezdrewniałych pędów. Wiosną postanowiłam więc wyciąć tuż nad korzeniem wszystkie pnie, a teren silnie usiany drobiazgiem przykryć włókniną. W tej chwili każdy pojawiający się odrost wycinam tuż przy ziemi, licząc na to, że brak możliwości przeprowadzania fotosyntezy wreszcie osłabi go na tyle, że przestanie się odradzać.

P.S. Mam nadzieję, że w chwili wolnego czasu uda mi się na tym forum wreszcie bardziej udzielać, a na pewno chcę założyć swój wątek z moim ogrodem. Tylko foty muszę przerzucić z googla do fotosika ;:136
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

Będzie tak długo się rozrastał pod ziemią aż znajdzie miejsce .....
pozdrawiam
Edyta
Bea_ta
50p
50p

Post »

O ile będzie to poza moją działką - niech się dzieje ;) Wokół swojej działki mam właściwie same nieużytki, jest szansa, że sumak nie znajdzie tam warunków do wzrostu z powodu innych, ekspansywnych roślin (takich jak pokrzywa, z którą też walczę)
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Bea_ta pisze:Po półtorarocznej przerwie od mojego pierwszego postu właśnie w tym temacie (cudem jakimś odnalazłam login i hasło do tego forum ;:oj ) informuję, że sumaka nie rusza Roundup (czy jak to się pisze). W ubiegłym roku, latem i jesienią przeprowadziłam oprysk celowy na wszystkie ujawnione odrosty sumaka. Efektem było jedynie uśmiercenie zielonych części rośliny - liści i niezdrewniałych pędów. Wiosną postanowiłam więc wyciąć tuż nad korzeniem wszystkie pnie, a teren silnie usiany drobiazgiem przykryć włókniną. W tej chwili każdy pojawiający się odrost wycinam tuż przy ziemi, licząc na to, że brak możliwości przeprowadzania fotosyntezy wreszcie osłabi go na tyle, że przestanie się odradzać.

P.S. Mam nadzieję, że w chwili wolnego czasu uda mi się na tym forum wreszcie bardziej udzielać, a na pewno chcę założyć swój wątek z moim ogrodem. Tylko foty muszę przerzucić z googla do fotosika ;:136
To musiał być jakiś słaby roztwór,u mnie po jednym nie dokładnym opryskaniu korony cały sumak padł,najskuteczniej jest nawiercić dziury w pniu i parę razy wlać w nie herbicyd.
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Ale to był zapewne sumak ktory nie wytwarzał jeszcze sieci odrostów pod ziemią... Jeśli sumakowi się nie rozkopuje gruntu wokoło i nie tnie, to on sobie stoi pojedyńczo. A jak się już zacznie ciąć i kopać, to on daje pokaz siły: w Katowicach, chyba na na Korfantego, było takie jedno miejsce, gdzie cały trawnik (koszony, a ajakże) czyli kilka m2 składał się już wyłącznie z młodych odrostów sumaka; kilkucentymetrowy czerwony trawniczek, niczym na Marsie z powieści SF...
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p
Od: 7 lut 2013, o 16:40

Post »

Nastał moment likwidacji sumaka,ale z braku czasu nie wyrwałem jeszcze pnia i wyszło szydło z worka :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
LEGENDS NEVER DIE
AlicjaP
100p
100p
Od: 30 lip 2013, o 08:16

Post »

Rozrasta się jak perz. Ja cały czas walczę z odrostami chociaż drzewo już dawno wycięte.
Alicja
Bea_ta
50p
50p

Post »

Ja też wciąż walczę z odrostami. Pojawiają się kilka metrów od rośliny macierzystej. Staram się je wycinać poniżej poziomu gruntu lub - jeśli to możliwe - wyrywać. Szukanie wśród innych roślin odrostów sumaka przypomina trochę pracę detektywistyczną :twisted:
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Miałam 5 dorodnych drzew z których ciągle wyrastały odrosty , które starałam się wyrywać , nieraz coś przeoczyłam np. w żywopłocie czy pod iglakami , czy w rowie . Po ścięciu tych drzew zrobił się gąszcz i takie nawet na 40-50 cm. Było ich pewnie z 1000 , co mogłam porządnie opryskałam randapem , trawa do tej pory nie może tam odrosnąć a minęło 5 lat , ale odrostów nie ma . Korzeniami poszło do każdego zakątka ogrodu i nic nie odrasta , pnie jeszcze są a płytko pod ziemią szły korzenie , które starałam się wyrywać i wycinać siekierką , bo były już nieżywe .
Pozdrawiam :wit Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”