Poplon i przedplon pod warzywniak
Re: jaki najlepszy poplon pod warzywniak
No to licho 

Żyto jare proponuje zasiać, szybciej rośnie niż ozime i więcej zielonej masy będzie wiosną do zaorania lub przekopania jak mała powierzchnia.
Na pozostałe wymienione rośliny poplonowe raczej za późno, pewnie wzeszły by tylko przed zimą. Ja od kilku lat sieję żyto jare odm.Bojko, jest to odmiana tzw. przewódkowa tzn. można ją siać póżną jesienią i wiosną.
Bardzo dobra na przyoranie wiosną.
Dużo lepsze na przyoranie są rośliny strączkowe oraz facelia, ale dla nich już za późno.
Pozdrawiam.
and777
Na pozostałe wymienione rośliny poplonowe raczej za późno, pewnie wzeszły by tylko przed zimą. Ja od kilku lat sieję żyto jare odm.Bojko, jest to odmiana tzw. przewódkowa tzn. można ją siać póżną jesienią i wiosną.
Bardzo dobra na przyoranie wiosną.
Dużo lepsze na przyoranie są rośliny strączkowe oraz facelia, ale dla nich już za późno.
Pozdrawiam.
and777
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A wiosną co posiać jako poplon i kiedy?
Większość poletka z gorczycą już przekopałam. A i tak te poletka stoją bezużyteczne do połowy maja..
Większość poletka z gorczycą już przekopałam. A i tak te poletka stoją bezużyteczne do połowy maja..
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Wczesną wiosną polecam posiać bobik, znosi przymrozki po siewie do -8 stopni. Można siać jak tylko ziemia rozmarznie wiosną, do maja powinno ładnie zazielenić się poletko. Są inne wartościowe rośliny poplonowe ale wrażliwe na niskie temp.
Pozdrawiam.
and777
Pozdrawiam.
and777
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
I tak jak gorczycę, skosić i przekopać?
Pozdrawiam
Dokładnie tak.
Pozdrawiam.
and777
Pozdrawiam.
and777
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na wiośnie tego roku "zapomniałem" przekopać mieszankę na zielony nawóz, i poszła w nasiona i teraz mam pełno samosiejek. W efekcie ten kawałek ziemi leżał prawie odłogiem w tym roku. Bardzo dobrze wygląda jak przyszły warzywniak (peluszka, groch cukrowy, facelia, bobik i owies). Niby tam też miałem ziemniaki, a te są bardzo małe, i po prostu cieszę się na następny sezon.
pozdrawiam, Gunnar
- avariel
- 50p
- Od: 20 maja 2011, o 22:44
- Kontakt:
ja siałam łubin (2 rodzaje), gorczycę i facelię. nawet całkiem niedawno posiałam gorczycę, wschodzi szybko
tutaj opisałam, co i jak u mnie, gdyby ktoś był zainteresowany
http://ogrodniczaobsesja.blogspot.com/2 ... elony.html

tutaj opisałam, co i jak u mnie, gdyby ktoś był zainteresowany

http://ogrodniczaobsesja.blogspot.com/2 ... elony.html
Aby z gorczycy był duży plon zielonki trzeba ją posiać nie wcześniej jak ok. połowy sierpnia.
Posiana wcześniej tworzy szybko kwiatostany i nie wyrasta tak wysoka ponieważ jest rośliną dnia długiego. Nie dotyczy to zalecenie pozostałych roślin poplonowych.
Posiana wcześniej tworzy szybko kwiatostany i nie wyrasta tak wysoka ponieważ jest rośliną dnia długiego. Nie dotyczy to zalecenie pozostałych roślin poplonowych.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
-
- 100p
- Od: 24 kwie 2010, o 22:59
Na poczatku października wysiałem saradele ale już chyba nic z niej nie będzie. CO prawda skiełkowała naokoło 5cm ale do skoszenia na spasienie to jeszcze dużo brakuje. W przyszłym roku posieje w połowie sierpnia
- Darmokot
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2012, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy mogę jeszcze posiać żyto ozime lub jare na 2 arach pola po ziemniakach? Miało tam nie być żadnych poplonów bo gleba jest bardzo żyzna ale zaczęła zarastać chwastem i chcę te chwasty ograniczyć. A jak już będę to żyto siać to czy mogę go także wysiać na 2 ary warzywnika? Obydwa poletka są od siebie oddalone i na warzywniku miałem poplon gorczycę i już zakopałem. Czy gleba w warzywniku się wtedy przenawozi?
Darmokot przeczytaj proszę posty na poprzedniej stronie...
Re: Jaki najlepszy poplon pod warzywniak
Czy jak wybiorę na poplon gorczycę to tak jak w przypadku żyta muszę wcześniej zwapnować ziemię przed jej posadzenie, a na wiosnę nawieść jakimś nawozem azotowym?
A kto powiedział, że pod żyto trzeba sypać wapno ?. Wapnuje się glebę pod uprawę główną jeśli odczyn gleby jest za niski do wymaganego przez uprawianą roślinę.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
A czy przedplonem może być gorczyca