Pokochałam storczyki ale..

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Pokochałam storczyki ale..

Post »

A tego storczyka Dendrobium Nobile kupiłam wczoraj na prezent dla mamy :) Mam nadzieję, że temu storczykowi tym razem pozwoli dłuuugo żyć i że będzie się cieszyć jego niesamowitym urokiem oraz wspaniałym zapachem (nawet nie wiedziałam wcześniej jak one pachną) A dodatkowo dostanie jeszcze książkę o storczykach żeby się podszkoliła. (ja i tak będę do niego zaglądała) :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny jest ten żółty phal.(zapraszam do mojego wątku) 8-)
Pozdrawiam Mariusz3357
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Piękne kwitnienia powodzenia w uprawie :wit
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
PolishGal
100p
100p
Od: 20 gru 2011, o 18:37

Post »

śliczne falki :) a dendrobium mam takie same ale nie pachnie :shock: , oszukali mnie ? :;230
'Flowers are the sweetest things God ever made and forgot to put a soul into...'
Moje storczykowe początki.
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

Wielkie dzięki za odświeżenie tematu ;:167 i ślicznie dziękuje za tak miłe komentarze. Ciesze się, że chociaż mam bardzo ubogą kolekcje to się ona wam podoba. :)

PolishGal - a może to ja mam jakiegoś perfumowanego ? :;230

Myślicie, że przy tak niskich temperaturach na zewnątrz to falkom jest zimno na parapecie okiennym? W pokoju w nocy mam coś 24-25 st. ? Na dworze jest -8 a teraz na parapecie jest: 20 st.
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

Co możecie mi powiedzieć o tym młodym listku w reanimowanym storczyku ( o jego chorobie i sposobie reanimacji pisałam w postach wyżej)? Czy te kropki to może być choroba bakteryjna czy nadal to choroba grzybowa?

Obrazek
Awatar użytkownika
marzenkaa
100p
100p
Od: 23 lis 2011, o 20:01

Post »

ja też mam na jednym takie plamy ale nic się z tym nie dzieje, może to normalne...
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

rosarita a co z nim się stało, wycięłaś czubek? A tak w ogóle w jakiej kondycji jest storczyk, widać że jeszcze dycha :D

Plamkami się teraz nie przejmuj, to może być reakcja po wszystkim -głównie chemii, ale też po zmianie warunków, pH, podłoża itp. Jeśli nawet to grzyb to zostaje Ci tylko obserwować niestety, ale to nie choroba bakteryjna. To może być to 'coś' od korzenia, o czym Ci pisałam, popatrz jeszcze raz na to zdjęcie i wyobraź sobie jak liście rosną. Ślady na liściu zostaną nawet jeśli choroba została zatrzymana przez Topsin. Jeśli wszystko będzie ok to następny liść będzie zdrowy
Obrazek
zdjęcie jest własnością Fawin z wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=9493 , Fawin jeśli się nie zgadzasz na publikację to usunę
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

Marzenko - dziękuje ślicznie za odpowiedź.

Moniczko - witaj po dłuższej 'nieobecności' :wit

Wydaje mi się, że chyba jest z nim w miarę dobrze, bo listek cały czas rośnie, tylko te plamki mnie trochę zaniepokoiły, że pewnie choroba nie została wyleczona i przechodzi na tego młodego, no ale może macie rację, że to może taka 'uroda' na ten czas co on już przeszedł.
Moniko - po tygodniu zastosowałam topsin. Kilka dni temu do wody na spodeczku dolałam previcuru. Czasami na kilka dni ściągam mu namiot a jeżeli już w nim jest to dostarczam mu powietrza (klimatyzacji). A listka sama niechcący uszkodziłam gdy falek z powodu ciężkości wywalił mi się z keramzytu... nawet nie czułam kiedy go tak zniszczyłam, :( ale chyba nadal jest wszystko ok bo wciąż rośnie, tylko niestety kosztem liści, bo już pozbył się ich aż trzech.

Obrazek

Tak było zanim go ciachnęłam, ale zauważyłam nowy listek 07.01.2012

Obrazek

11.01.2012 - już w reanimacji

Obrazek

16.01.2012

Obrazek

23.01.2012

Obrazek

27.01.2012

Obrazek

01.02.2012

No i teraz jeszcze coś chyba złego zauważyłam ;:223 Chyba jakaś pleśń albo coś nadal tkwi w tym storczyku, bo coś takiego jest na końcówce obciętego pędu. Czy wyciągnąć go i zastosować moczenie w topsinie?

Obrazek

Nie podoba mi się to :shock:
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

zrób roztwór topsinu i ostrożnie przejedź pędzelkiem. I kiedykolwiek będziesz stosować keramzyt to wygotuj go przedtem
No i całkiem dzielny ten storczyk :D
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jak mi się wywalił falek to wtedy ten keramzyt wygotowałam więc jestem spokojna :)
I dzięki za radę. Zaraz się wezmę za topsin.
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

Wpadłam żeby pochwalić się z wami moimi nowymi miniaturowymi storczykami :tan Mam nadzieję, że wam też się spodobają. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43

Post »

Mnie się bardzo spodobały,szczególnie ta biała jest super.Gdzie takie cudeńka można kupić??? 8-)
Pozdrawiam Mariusz3357
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

Cudne maluszki :) uwielbiam miniaturki. Niestety moje już wszystkie przekwitły :(
W pon. byłam w Obi i było sporo tych maluszków.
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

:wit

Mariusz3357 - KwiAnna ma rację. Można je kupić w Obi, ale ja osobiście z Obi (te dwa wyższe [mają coś koło 20 cm] czyli ten kremowy (bo on zupełnie biały to nie jest :) ) oraz ten fioletowo-żółty dostałam od mojej kochanej siostry (wiozła je 80 km w torba izolacyjnej opatulone dodatkowo gazetą) a fioletowy i kremowy w kropeczki kupiłam w te dość wysokie mrozy (02.02) w Kauflandzie i mają jakieś 10 cm :;230
Widzę, że mróz jaki wtedy panował nie pogorszył ich stanu, bo nawet pączki mi rozkwitają a i jeszcze coś dzisiaj zauważyłam: :tan

Obrazek

Rośnie drugi pędzik na kremowym z fioletową ważką ;:26
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”