Chińska róża(Hibiskus rosa-sinensis) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje po powrocie z balkonu (nie wszystkie) jakby lekko zasypiają, odstawiłam więc nawozik do kwitnących, ale dostają troszeczkę biohumusu. :wink:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nela czy swoje hibiskusy zimujesz w jasnej czy ciemnej piwnicy ?
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Moja piwnica jest trochę jasna, bo okno to połowa normalnego w poziomie :wink: . Ale światła zimą jest niewiele z racji krótkiego dnia. Ale więcej niż w piwniczkach z małym oknem :wink: Roślinom to jednak wystarcza , bo przezimowują. Czasem sie zdarzy jakiś "trupek" :wink: , ale to z pominięcia przy podlewaniu- bo jednak mam tych roślin na zimowaniu bardzo dużo i łatwo cos przegapić...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Róża chińska

Post »

Moja mama posiada siedmioletnią różę chińską.
Osiągnęła już spore rozmiary.Co roku kwitła przez kilka miesięcy w roku ale w zeszłym roku już niezakwitła :(
Czym to może być spowodowane?
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Na przedwiośniu trzeba ją mocno przyciąć.
Waleria
Awatar użytkownika
isia222
50p
50p
Od: 23 maja 2007, o 20:57

Hibiskusy

Post »

Witajcie, dawno mnie tu nie było. Cieszę się, że przybywa fanów hibiskusa. Pozdrawiam wszystkich serdeczenie!
U mnie sytuacja się trochę zmieniła. Czerwony (poniżej) usechł w połowie. Przesadziłam go, bardzo skróciłam i przestawiłam na południowe okno. Po ponad pół roku zakwitł w końcu w listopadzie i teraz znów kwitnie. Pomarańczowy postanowił rosną. Od lata urósł bardzo, ale nie kwitnie...., czekam do lata i zobaczymy. Jak się miewają Wasi ulubieńcy? A oto mój czerwonek:)
Obrazek Obrazek
Krysia
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może to głupie pytanie ale Wy zimujecie Hibiskusy ?? Ja mam od 13 lat hibiskusa. Jest on nieregularnie przycinany bo nieregularnie kwitnie np teraz kwitnie od zeszłych wakacji i do teraz pojawiają się nowe pąki a wymaga przesadzania i cięcia bo trochę listków zgubił. Tzn tak mi się wydaje bo nigdy nie zastanawiałam się nad właściwą pielęgnacją Hibiskusa a przez te lata wyrósł na prawie 180cm w górę i 2 m w szerz.

Mam jeszcze takie pytanie, jak rozmnożyć Hibiskusa? czy niezbędny jest ukorzeniacz ?
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p
Od: 23 mar 2009, o 12:28

Post »

Polecam ukorzeniacz i do ziemi pod folię. To takie troche złośliwe roślinki nie zawsze sie ukorzenia w wodzie, ja tak zmarnowałam 5 szczepek swojego bo mi sie nie chciało po worek z ziemia isc. Dosc dlugo sie ukorzenia. Jeden to chyba pol roku u mnie stał nim wypuścił listka. Aha i podobno ze zdrewniałą łodyżką łatwiej. :) mam nadziej ze ci pomogłam
Awatar użytkownika
isia222
50p
50p

Hibiskusy

Post »

Ja swoich hibiskusów nie "zimuję", ale nie mam też dużego doświadczenia. Mam pomarańczowego od 3 lat , a czerwonego od 2 lat. Niestety oba mi chorują, chociaż inaczej. Pomarańczowy stał 2 lata temu na południowym balkonie i cudownie kwitł. Liście jednak żółkły i pękały i długo chorował. Na zimę zabrałam go oczywiście do domu do pokoju o temp. ok. 18-19 C i z 5 razy intensywnie "wykąpałam pod prysznicem" i od wiosny 2008 postanowił tylko rosnąć.
Na zdjęciach widać te etapy. Ostatnie zrobiłam dzisiaj.
Obrazek Obrazek Obrazek
Krysia
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:D Isia- nie wiem, czy zauważyłaś, że ten kolor róża ma tylko na polu- w domu zakwitnie czystym jasnym kolorem. Przynajmniej moje tak mają. W domu kwitną pastelowymi kolorami- a na polu dostają czerwono-różowego rumieńca. :D . Każdy kolor. Było tak u różowych, białych i tych kremowych.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Krysiu, Nelu piękne hibiskusy :)

Krysiu
hibiskusy powinno się przycinać co roku w lutym. Wtedy ładnie kwitną ponieważ kwiaty pojawiają się tylko na nowych przyrostach.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
isia222
50p
50p

Post »

Moniko, czy sądzisz, że teraz jest już za późno, żeby go przyciąć?
Zrobił się taki wybujały, może spróbuję na jednej gałązce:) 2 lata go nie przycinałam, on właściwie wtedy nie rósł tylko kwitł bez przerwy!!! A jak zaczął rosnąć to tylko rośnie.

Nelu, on rzeczywiście ma inne kwiaty na balkonie. W domu ma bardziej jakby pojedyncze, co widać jeszcze na pierwszym obrazku, a potem są takie pełne. Trochę mnie to zastanawiało.
Krysia
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Z moim też tak miałam i koleżanka również, przez 3-4 lata pięknie kwitł , a później rósł jak szalony , ale przestał kwitnąć. Później przegrał wojnę z przędziorkami. :evil:
Kwiatki na jednym krzaczku były i pojedyncze i pełne i też się zastanawiałam co jest przyczyną :?:
Jeśli jak piszesz jest wybujały to ja bym go przycięła, myślę ze zaszkodzić nie zaszkodzi, a może pomoże :?: No i poprawiasz mu wygląd , a on i tak przez sezon nadrobi to na bank. :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Macie wspaniałe hibiskusy, moje przeszły tej zimy katorgę i obawiam się, że zostanie mi jeden, może dwa. :(
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Krysiu spokojnie możesz go teraz przyciąć. Nic mu się nie stanie. Jedynie kwitnienie będzie opóźnione :) Ale na pewno bedzie obfitsze, więc myślę, że warto :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”