Nawożenie kaktusów
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nawożenie kaktusów
Bo liczy się sprzedaż
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
Według mnie powody mogą być różne:
-nawożenie w okresie zimowym - większość ludzi trzymających sukulenty w domu nie dba o nie w sposób prawidłowy, tj. zimowanie, prawidłowe podłoże itd., tylko u nich rośliny są w domach po to żeby sobie stały na parapetach
-zawyżanie dawki - większa sprzedaż
-nawożenie w okresie zimowym - większość ludzi trzymających sukulenty w domu nie dba o nie w sposób prawidłowy, tj. zimowanie, prawidłowe podłoże itd., tylko u nich rośliny są w domach po to żeby sobie stały na parapetach
-zawyżanie dawki - większa sprzedaż
-
- 200p
- Od: 25 cze 2017, o 11:39
Szokujący cytat: "Od marca do października rośliny nawozimy raz na dwa tygodnie, zaś od listopada do lutego raz na miesiąc".Ciekawe jak takie kaktusy wyglądają po jednym sezonie wzrostu zimowego.
Pozdrawiam,
Sławek
Sławek
- onectica
Jak padnie, to się kupi drugi i wszyscy zadowoleni: sprzedawca nawozu, bo biznes sie kręci, sprzedawca rośliny - podobnie, klient - bo ma ładną niezdeformowaną roślinę (zanim zdąży się zdeformować, to już zostaje zastąpiona inną).
No same plusy...
No same plusy...
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ja daję nawóz nie częściej niż 3x w roku. I kaktusy rosną, kwitną, nieźle się mają.
W tym roku zresztą były nawożone tylko 2x bo przez lato nie dało się roślin podlać wcale przez panujące długo upały.
Oczywiście tak jak wspomniano stężenie podane na pudełku dzielę przez dwa...............
Przepis ten nie dotyczy roślin bardziej wymagających i szybko rosnących jak np. epikaktusów, te są u mnie traktowane nawozem standardowo co 2-3 podlania w sezonie.

W tym roku zresztą były nawożone tylko 2x bo przez lato nie dało się roślin podlać wcale przez panujące długo upały.
Oczywiście tak jak wspomniano stężenie podane na pudełku dzielę przez dwa...............

Przepis ten nie dotyczy roślin bardziej wymagających i szybko rosnących jak np. epikaktusów, te są u mnie traktowane nawozem standardowo co 2-3 podlania w sezonie.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Ja z kolei epi nawożę co każde podlewanie połową dawki nawozem do kwitnących.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
To ja chyba swoje zagłodziłam. Kwitną Norbert u Ciebie?
- onectica
Ale dużo zależy jeszcze od tego jakiego rodzaju i jak świeży jest substrat.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Niestety nie, pomimo tego że jednego wystawiłem nawet na zewnątrz. Może w przyszłym sezonie.barbra13 pisze:To ja chyba swoje zagłodziłam. Kwitną Norbert u Ciebie?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
U mnie epi kwitną - w tym sezonie szału nie było ale coś kwitło. I to nawet ostatnio coś się pokazało...
Od kiedy zaczęła je podlewać Żona to mają się lepiej bo podlewa je razem z kwiatami na balkonie więc częściej, ja traktowałem je jak kaktusy i miały biedę.
Ale ogólnie fanem nawożenia kaktusów to ja nie jestem, na pewno. 
Od kiedy zaczęła je podlewać Żona to mają się lepiej bo podlewa je razem z kwiatami na balkonie więc częściej, ja traktowałem je jak kaktusy i miały biedę.

No więc ja też traktuję je jak kaktusy. Nie kwitną, a właściwie już powinny. Jeden jest na południowym parapecie, dwa na zewnątrz, zimowane były w temp. ok.10°. Były przesadzane w ub.r., ziemia trochę żyźniejsza, jak dla pozostałych kaktusów. Zasilałam je tylko ze dwa razy i pewnie są po prostu głodne. Henryku, muszę iść po nauki do Twojej żony
, póki co - jutro zasilę.

- Sukulentowy
- 200p
- Od: 7 wrz 2016, o 22:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dowiaduję się,że w poprzednim roku robiłem żle... cały rok nawożenie wg. instrukcji na nawozie: raz na 2 tygodnie...
Dobrze zaczynam robić odkąd trafiłem we wrześniu na to forum.
Dobrze zaczynam robić odkąd trafiłem we wrześniu na to forum.
- Sukulentowy
- 200p
- Od: 7 wrz 2016, o 22:31
Znalazłem nawóz NPK 6-12-36 . Super! Gdy mój 4 -9-12 się skończy na pewno kupię!
I teraz tak: podkładki jak Pereskiopsis, Harrisa jusberti, E.multiplex i M.geometrizans mogę pompować nawozem, póki nie jest na nich zaszczepione. Jakim? Jeśli miałbym szczepić to pomopowanie na ile miesięcy przed skończyč?
I teraz tak: podkładki jak Pereskiopsis, Harrisa jusberti, E.multiplex i M.geometrizans mogę pompować nawozem, póki nie jest na nich zaszczepione. Jakim? Jeśli miałbym szczepić to pomopowanie na ile miesięcy przed skończyč?
- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: "Kaktusowe Rozmówki..." cz.2
Drodzy użytkownicy, zwracam się do Was z pytaniem jakiego użyć nawozu dla kaktusów.
Moje epiphylla powoli zaczynają się wybudzać i chcę dostarczyć im składników do kwitnienia.
W poprzednim roku użyłem lekki roztwór do roślin zielonych i jak się domyślacie nie zakwitły
W tym roku chcę naprawić swój błąd i użyć tego czego powinienem ;)
Moje epiphylla powoli zaczynają się wybudzać i chcę dostarczyć im składników do kwitnienia.
W poprzednim roku użyłem lekki roztwór do roślin zielonych i jak się domyślacie nie zakwitły

W tym roku chcę naprawić swój błąd i użyć tego czego powinienem ;)
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Największy wpływ na kwitnięcie ma przerwa spoczynkowa, zachodzą pewnie wtedy w roślinie jakieś zmiany hormonalne, nawożeniem nie da się tego zastąpić. Więc to czy zakwitną zależy od tego jak były zimowane.