Cukier różany i inne przetwory z róż
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 858
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Ponieważ moja Rosa Centifolia Muscosa kwitnie na całego, czas pomyśleć o jej wykorzystaniu. W piwnicy mam jeszcze konfiturę z zeszłego roku, ale teraz zastanawiam się nad zrobieniem konfitury z dodatkiem alkoholu. Lubię rogaliki z adwokatem i pomyślałem, żeby zrobić podobne nadzienie różane do rogalików z dodatkiem alkoholu.
Ktoś próbował?
Zastanawiam się na jakim etapie dodać alkohol w przypadku zalewania gorącym syropem, aby alkohol nie zdążył wyparować. A może utrzeć na zimno płatki róży z cukrem, a na koniec zalać alkoholem w rozsądnej ilości?
Proszę o pomysły, ewentualnie podzielenie się własnymi doświadczeniami z dziedziny procentowego wzbogacania konfitur.
Ktoś próbował?
Zastanawiam się na jakim etapie dodać alkohol w przypadku zalewania gorącym syropem, aby alkohol nie zdążył wyparować. A może utrzeć na zimno płatki róży z cukrem, a na koniec zalać alkoholem w rozsądnej ilości?
Proszę o pomysły, ewentualnie podzielenie się własnymi doświadczeniami z dziedziny procentowego wzbogacania konfitur.
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9832
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Wydaje mi się, że alkohol należy dodać już do zupełnie gotowej konfitury. Może należy go dodać na zimno, a spowoduje on, że konfitura nie zepsuje się.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 858
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Postanowiliśmy z żoną zrobić z części płatków róży syrop, a reszta została najpierw zasypana cukrem, a na drugi dzień zalana gęstym syropem z wody i cukru. Mamy więc 4 słoiczki syropu różanego i 3 słoiki konfitury, która posłuży jako nadzienie do rogalików. Alkohol dodam już w trakcie przygotowywania nadzienia do rogalików i to chyba nie do wszystkich. Chciałbym sprawdzić na kilku rogalkach jak sprawdzi się nadzienie różane wzmocnione procentami.
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2915
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: podlasie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Może ktoś przeczyta i napisze, ile to trzeba ucierać? Zawsze gotowałam, ale coś podkusiło i nawet nową pałkę kupiłam do ucierania, ale jakieś surowe - żywe płatki wyczuwam



Pozdrawiam Eugenia
-
- 200p
- Posty: 338
- Od: 20 lip 2018, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Ipswich, UK
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Jak dla mnie wygląda już dobrze. Robiłam podobnie ostatnio, też wyczuwałam kawałki płatków, choć u mnie były one o wiele większe, bo nie miałam pałki i ucierałam zwykłą łyżką. Przechowywałam w lodówce. Jak dla mnie pychota
Jeśli Ci przeszkadzają te kawałki to zawsze możesz zmiksować.

Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3697
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Ja w zeszłym roku robiłam z lenistwa blenderem, było ok 

- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2915
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: podlasie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Dzięki za pomoc
Już w słoiczkach i w lodówce, ale jeszcze trochę ucierałam. Nad blenderem też myślałam, ale czas był i starej daty jestem
Niewiele tego wyszło, ucięłam tylko 30 deko płatków, bo gorąco już było bardzo. Ale róże u mnie dopiero zaczynają kwitnąć, to jeszcze zrobię, oby nie padało za dużo


Niewiele tego wyszło, ucięłam tylko 30 deko płatków, bo gorąco już było bardzo. Ale róże u mnie dopiero zaczynają kwitnąć, to jeszcze zrobię, oby nie padało za dużo

Pozdrawiam Eugenia
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7494
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Dawałaś soku z cytryny i trochę wódki do skropienia, do ucierania?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2915
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: podlasie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Alkoholu nie dawałam ani soku z cytryny. Na 30 dag. płatków dałam 35 dag. cukru i jako konserwant kwasek cytrynowy - na oko 1/3 łyżeczki
W moich przepisach dużo jest "na oko"
Ucierałam i przyznam się - M pomagał - jakiś sport oglądał i w sumie około 2 godzin wyszło. Robiłam tak pierwszy raz, z początku wydawało się, że żywe płatki wyczuwam, ale teraz jest pyszne i nie wiem jak długo postoi w lodówce. Róż trochę mam, to chyba jeszcze zrobię 



Pozdrawiam Eugenia
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7494
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Ja ostatnio wszystkie takie przetwory różane to zakrapiam mocnymi procentami, żeby się nie zepsuło.
A w ogóle trochę płatków suszę też.
A w ogóle trochę płatków suszę też.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2915
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: podlasie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

A spirytus dodajesz przy ucieraniu, czy zalewasz łyżeczką w słoiczku i w jakiej ilości? Coś mi świta, że mama spirytus zapalała w słoiku i zakręcała, albo coś pomieszałam, to tak dawno było

Pozdrawiam Eugenia
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7494
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Jak miałam cytrynę to sok dawałam do ucierania i tylko na wierzch spirytus.
A jak kwasek to trochę zakropiłam ucieranie to lepiej się wtedy rozcierały.
A jak kwasek to trochę zakropiłam ucieranie to lepiej się wtedy rozcierały.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2915
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: podlasie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Dziękuję
Moje dobrze się ucierały, ale może cukru dużo było i od płatków róży zależy.

Pozdrawiam Eugenia