agabos pisze:Potrzebuję pomocy:Moja fuksja po przyniesieniu z piwnicy zazieleniła sie a następnie wszystkie zielone odrosty jakby zwiędły i uschły,nie wiem dlaczego,to 2letnie drzewko i szkoda mi.Dlaczego tak się dzieje?
Jeśli zwiędły pomimo podlania to znaczy, że korzenie zgniły i pomimo mokrej ziemi fuksja nie miała jak pić wody (bo nie ma korzeni). Możliwe, że za mocno podlałaś albo po przeniesieniu do domu wdał się jakiś grzyb glebowy i "zjadł" korzenie
-- 20 mar 2014, o 22:34 --
michal4823 pisze:Mając chwilę wolnego czasu, zrobiłem kilka sadzonek z ubiegłorocznej fuksji zwisającej. Ku mojemu zdziwieniu wszystkie sadzonki się przyjęły. Teraz rosną jak szalone, jednak nie rozkrzewiają się. Mam je przyciąć z wysokości, czy zostawić? Mam jeszcze jedno pytanko dotyczące tych pięknych drzewek z fuksji. Czy z moich ( zwisających ) roślinek, też da się uformować coś na taki wzór?
Przycięcie jest obligatoryjne. Niewiele odmian krzewi się samoistnie, a nawet jeśli to nie przybierają ładnej formy. da się uformować drzewko z fuksji przewieszającej ale wymaga to większego zaangażowania. Trzeba przywiązać pęd główny do bambusa i gęściej przywiązać - tak co 2-3 cm