Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Fuksja,ułanka (Fuchsia) - wszystko o nich, cz. 2

Post »

Nicienie tylko i wyłącznie wysyłkowo bo muszą być odpowiednie warunki przechowywania (dostaniesz duże pudełko ze styropianu, a w środku małe pudełeczko :) )ale to trochę kosztuje i nie wiem czy się opłaca dla kilku doniczek.
Na żółte tablice lepowe z tego co wiem łapią się i samce i samice.
ja nomolt jeszcze mam z zapasów. Jeśli go nie ma to zastosuj Larwax lub Dimilin
Larwax jest preparatem bio i jest tańszy, a Dimilin jest zarejestrowany jako środek ochrony roślin.
Dziwne jest to, że to ten sam związek chemiczny (jeden produkt wymaga zezwolenia, a drugi nie...) Larwax jest tańszy
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p
Od: 25 sie 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żółte tablice lepowe już wiszą. Sprawdzę czy dużo ziemiórek się złapie i wtedy zdecyduję czy chemia czy nicienie. Znalazłam w necie nemycel w opakowaniu dla amatorów zawierający 50 mln nicieni w cenie 35, to ewentualnie z sąsiadką na spółkę kupimy.
Bardzo wam dziękuję.
Mam jeszcze jedno pytanie: Tak wygląda teraz fuksja Die Schone Wilhelmine

Obrazek

Czy ja mam ją przyciąć? Rośnie ona inaczej niż większość fuksji, bardzo szybko drewnieje i boję się ją zniszczyć. Posadzona była w tamtym roku i kwitła nieprzerwanie /od momentu kiedy do mnie trafiła/ do połowy grudnia.
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07

Post »

Moja ulubienica wygląda tak
Obrazek
Awatar użytkownika
lolka289
100p
100p
Od: 4 kwie 2012, o 12:27

Post »

A to moje zeszłoroczne fuksiajki ładnie się zielenia :heja
Obrazek
Pozdrawiam Ilona
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

U mnie po zimie troche strat, ale tez warunki zimowania zmienily sie w trakcie zimy na gorsze. Trudno. Na szczescie pieknie przezimowala Texas Longhorn, na ktorej mi bardzo zalezy bo ciezko ja dorwac, gorzej ze padla Ellie Appleby - piekna variegatka. Wczoraj wystawilam je na zewnatrz, "nieboszczki" rowniez, moze jeszcze cos odbije z korzeni. Jedna skrzynka (= 3 odmiany) padla ofiara kotow, ktore urzadzily sobie w niej dodatkowa kuwete - tego nie odratuje bo mocz popalil korzenie. Prowadzona na drzewko magellanica stracila czubek, wiec niniejszym ustalila wysokosc pnia, ale widze ze ladnie odbija w gornej partii, bedzie z czego formowac korone. Nie jest tragicznie jak na pierwsze zimowanie.
Zeby bylo smiesznie, 3 fuksje w koszach przezimowaly na zewnatrz i wygladaja lepiej, niz czesc z przechowalni - odbijaja gesto, nie wyciagaja sie zupelnie, a Blue Eyes ma paki kwiatowe.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p

Post »

Troszkę ci zazdroszczę Kingo tego cieplejszego klimatu. U nas żadna fuksja nie przeżyje zimy na zewnątrz. No może z grupy magellanica w cieplejszych rejonach Polski. Ja niestety mieszkam na podmokłym terenie, na skraju lasu i temperatury są niższe o kilka stopni więc nawet nie próbuję. Bardzo bym chciała zobaczyć zdjęcia twojej Texas Longhorn. Naprawdę ma takie duże kwiaty?
Awatar użytkownika
lolka289
100p
100p
Od: 4 kwie 2012, o 12:27

Post »

Czy fuksje po zimie na początku mają takie drobne listki???Czy to po prostu może brak jakiegoś nawozu???
Pozdrawiam Ilona
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07

Post »

a u mnie kolejna szykuje kwiaty :heja
Obrazek
Awatar użytkownika
Gorga
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 paź 2013, o 20:43

Post »

Szukam informacji w postach ale nie znalazłam (co nie znaczy, że nie ma)
Jak szybko po wniesieniu do domu powinnam zobaczyć zalążki nowych listków.
Skąd mam wiedzieć, że udało mi się przezimować moje fuksje?
Pozdrawiam Małgosia
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Przytnij jedną z łodyg i zobaczysz czy jest uschła czy żywa.
Po maksymalnie 2 tygodniach powinnaś widzieć zalążki listków. Nie podlewaj jej obficie bo korzenie zgniją
Awatar użytkownika
agabos
50p
50p
Od: 27 cze 2012, o 18:25

Post »

Potrzebuję pomocy:Moja fuksja po przyniesieniu z piwnicy zazieleniła sie a następnie wszystkie zielone odrosty jakby zwiędły i uschły,nie wiem dlaczego,to 2letnie drzewko i szkoda mi.Dlaczego tak się dzieje?
michal4823
100p
100p
Od: 30 wrz 2013, o 17:39

Post »

Mając chwilę wolnego czasu, zrobiłem kilka sadzonek z ubiegłorocznej fuksji zwisającej. Ku mojemu zdziwieniu wszystkie sadzonki się przyjęły. Teraz rosną jak szalone, jednak nie rozkrzewiają się. Mam je przyciąć z wysokości, czy zostawić? Mam jeszcze jedno pytanko dotyczące tych pięknych drzewek z fuksji. Czy z moich ( zwisających ) roślinek, też da się uformować coś na taki wzór?
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p

Post »

Korzystając z pięknego słoneczka pierwszego dnia wiosny postanowiłam przewietrzyć swoje fuksje.

Obrazek
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

agabos pisze:Potrzebuję pomocy:Moja fuksja po przyniesieniu z piwnicy zazieleniła sie a następnie wszystkie zielone odrosty jakby zwiędły i uschły,nie wiem dlaczego,to 2letnie drzewko i szkoda mi.Dlaczego tak się dzieje?
Jeśli zwiędły pomimo podlania to znaczy, że korzenie zgniły i pomimo mokrej ziemi fuksja nie miała jak pić wody (bo nie ma korzeni). Możliwe, że za mocno podlałaś albo po przeniesieniu do domu wdał się jakiś grzyb glebowy i "zjadł" korzenie

-- 20 mar 2014, o 22:34 --
michal4823 pisze:Mając chwilę wolnego czasu, zrobiłem kilka sadzonek z ubiegłorocznej fuksji zwisającej. Ku mojemu zdziwieniu wszystkie sadzonki się przyjęły. Teraz rosną jak szalone, jednak nie rozkrzewiają się. Mam je przyciąć z wysokości, czy zostawić? Mam jeszcze jedno pytanko dotyczące tych pięknych drzewek z fuksji. Czy z moich ( zwisających ) roślinek, też da się uformować coś na taki wzór?
Przycięcie jest obligatoryjne. Niewiele odmian krzewi się samoistnie, a nawet jeśli to nie przybierają ładnej formy. da się uformować drzewko z fuksji przewieszającej ale wymaga to większego zaangażowania. Trzeba przywiązać pęd główny do bambusa i gęściej przywiązać - tak co 2-3 cm
michal4823
100p
100p
Od: 30 wrz 2013, o 17:39

Post »

Wiec roślinki już przycięte. Zostawiłem dwie, aby prowadzić je w formie drzewka. Mają wysokość ok 15 cm. Mam im oberwać te dolne liście i zostawić tylko te górne? Czy zostawić tak, jak jest? Myślę, że z podwiązywaniem pędu do bambusa sobie poradzę, jednak mam nadzieję, że ten pęd po jakimś czasie stwardnieje i nie będzie już taki elastyczny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”