![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Sundaville,-,Dipladenia - choroby i szkodniki
Jest podskórnik i przędziorek, oprysk Magus 200 SC (1 ml na 1 l wody) a jak roślina wyschnie (nie prędzej jak za trzy godziny) oprysk Talstar 100 EC (0,5 ml na 1 l wody), oprysk poprzez zamgławianie czyli taką mgiełką chemii z wodą, z rośliny po oprysku chemia nie może skapywać dużymi kroplami bo będzie z tego znikomy efekt. ![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Srodek wrzesnia, jesien coraz blizej a moja sundavilla puszcza peki jak wariatka... Co prawda nie kwitnkie ale rosnie ;) Jak kupilam miala dwa kwiaty ktore opadly. Teraz to ona tylko rosnie. Nie wiem jak to bedzie z zimowaniem hihihih. Trzymam ja w domu w jasnym miejscu. Moze jej sie pory roku poprzewracaly???? Nie powinna juz powoli "marniec" do zimowania?
no ja niestety nie moge mojej postawic na klatke schodowa bo tam mam cieplej niz w mieszkaniu. Mieszkam na poddaszu i niestety w scianie sa kominy wiec na klatce mamy cieplej niz w mieszkaniu. Ale cos wymysle. Pewno postawie w jakims konciku w sypialni. Przyjemniej sie spi jak jest chlodno
Kazde tlumaczenie jest dobre ![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 wrz 2009, o 09:57
Kiedy i jak przyciąć?
Witam,
Dostałam dziś od męża - bladoróżową o wysokości 1m, ale wiele pędów jest poskręcanych i mają ze 2m. Ma mnóstwo kwiatów i jeszcze wiele nierozwiniętych pąków. Czytam ze zgrozą o zimowaniu i dowiedziałam się już, że trzeba ją przyciąć, ale poradźcie kiedy to zrobić - jak opadną kwiaty? A co z nierozwiniętymi pąkami - i czy jak teraz stoi już w domu (wcześniej stała na dworze w szkółce) to już teraz postawić ją w chłodnym miejscu?
Poradźcie proszę początkującej:)
Pozdrawiam,
Dominika
Dostałam dziś od męża - bladoróżową o wysokości 1m, ale wiele pędów jest poskręcanych i mają ze 2m. Ma mnóstwo kwiatów i jeszcze wiele nierozwiniętych pąków. Czytam ze zgrozą o zimowaniu i dowiedziałam się już, że trzeba ją przyciąć, ale poradźcie kiedy to zrobić - jak opadną kwiaty? A co z nierozwiniętymi pąkami - i czy jak teraz stoi już w domu (wcześniej stała na dworze w szkółce) to już teraz postawić ją w chłodnym miejscu?
Poradźcie proszę początkującej:)
Pozdrawiam,
Dominika
- Teresa600
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dominiko......długie pędy to oznaka ze jeszcze rosnie.Moja biała sundaville po rozwinieciu poskręcanych pędów ma ponad 2.5m.Co do pąków to raczej nie licz ze wszystkie sie rozwiną. Nie przejmuj sie tym ze opadna.Przychodzi czas kiedy roslina będzie odpoczywać.jezeli chodzi o przycinanie to sa różne szkoły.Przycinac po przekwitnięciu lub na wiosnę.Przez 4 lata przycinałam na wiosnę a i tak nie udalo mi się przezimować (co nie znaczy ze innym sie nie udało).Znajomy ogrodnik poradził jesienne przycinanie po przekwitnieciu.I wtym roku tak zrobię.Zobaczę na wiosne czy sie uda.
Jezeli chcesz poczytac wiecej zerknij na ponizszy link
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 85&start=0
Jezeli chcesz poczytac wiecej zerknij na ponizszy link
Witam. Ja moje po poradach Wiktora przesadziłam w czerwcu ze sklepowych doniczek do trochę większych o jakieś 2,5 cm średnicy.Obawiałam się dlatego ,że miały bardzo dużo kwiatów,ale widać im to nie za szkodziło wręcz odwrotnie. Przez cały czas stały na parapecie okna wschodniego nie ma tam za dużo słońca ,ale były piękne. Jedna miała czerwone ,a druga różowe kwiaty.Cieszyłam się ich widokiem kwitnięcia ,aż do sierpnia kiedy to musiałam wystawić je na balkon ze względu na remont i tak już pozostało do teraz bez żadnego kwita ,ale za to pędy mają tak długie ,że nie wiedziałam co robić to pozawijałam je wokół innych pędów tej roślinki.Mają chyba ok 3m . Zastanawiam się czy nie czas wstawić je do domu noce są coraz chłodniejsze . Co z przycinanie teraz czy na wiosnę???? Podlewałam je dość skromnie po pół szklanki dziennie nieraz nawet opuszczałam podlewanie jak podłoże było mokre. A jak podlewać w zimie???? Proszę o rady bo jak dotychczas Wasze porady się sprawdziły.
Pozdrawiam...
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 wrz 2009, o 09:57
Dziękuję
Dziękuję za odpowiedzi,
moja póki co stoi na tarasie, wytrzymam jeszcze trochę i chyba jednak przytnę na wiosnę (ale jeszcze biję sie z myślami:)), jest super i jak pomyślę, że zmarnuje się przez zimę to aż mi szkoda, ale zobaczymy, może da radę.
Na zimę wyniosę ją na piętro gdzie póki co nie mieszkamy więc nie ogrzewamy i będzie jej tam chyba dobrze. Zastanawiam się tylko przy którym oknie ją tam postawić - południowym? Czy to nie będzie za dużo światła jak na fazę spoczynku? Jak myślicie?
Pozdrawiam,
Dominika
moja póki co stoi na tarasie, wytrzymam jeszcze trochę i chyba jednak przytnę na wiosnę (ale jeszcze biję sie z myślami:)), jest super i jak pomyślę, że zmarnuje się przez zimę to aż mi szkoda, ale zobaczymy, może da radę.
Na zimę wyniosę ją na piętro gdzie póki co nie mieszkamy więc nie ogrzewamy i będzie jej tam chyba dobrze. Zastanawiam się tylko przy którym oknie ją tam postawić - południowym? Czy to nie będzie za dużo światła jak na fazę spoczynku? Jak myślicie?
Pozdrawiam,
Dominika
- Teresa600
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziewczyny sundaville jest kapryśna i nie wiadomo jak jej dogodzic
jednym forumowiczkom w tych samych warunkach zimowana udaje sie drugim nie.Ja osobiscie 4 lata usiłowałam przezimować w podobnych warunkach w jakich innym sie udało........moje niestety padły.Przezimowała tylko własna 2letnia szczepka w hydroponice.Niestety kwiatow miała jak na lekarstwo
.
Na forum jest jeszcze jeden wątek o sundaville,kliknijcie na poniższy link i życzę milej lektury.Jest co czytać
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
Na forum jest jeszcze jeden wątek o sundaville,kliknijcie na poniższy link i życzę milej lektury.Jest co czytać