Mój ogród cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród cz. 2

Post »

Kolorowy zawrót głowy u Ciebie.
Wisteria już lada moment pokaże swoje piękno. ;:333
Wszystko masz pięknie zadbane i wymuskane.
W tym ogrodzie chwastów pewno nie ma. :D
Grażyna.
kogro-linki
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Możesz być dumna ze swojego skalniaka, bo wygląda, jak jeden ogromny bukiet ;:333
Dostrzegłam nawet lewizje, która niestety nie chce u mnie zimować...ale mam za to goryczkę :lol:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

No i mamy wreszcie długi weekend ;:138 .

1 maj a dzień pracowity jak nigdy:). Cały spędzony na pracach koniecznych i niecierpiących zwłoki w ogrodzie. Ale przynajmniej zrobione. Prawie wszystko:)

Dzisiaj różności, bo ileż można zanudzać jednym i tym samym. Hosty się pobudziły, czosnki zakwitły, w oczku wymieniona woda, to i jego mieszkańcy zadowoleni:).

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Ann_30 bardzo mi miło i dziękuję. Staram się by ogród ciągle się zmieniał. Co roku bawię się kwiatami jednorocznymi. Domownicy na mnie psioczą, oni są za iglakami i ewentualnie jakimis liściastymi krzaczkami. A ja sadzę, żeby było kolorowo :D . Bo tak lubię.

Obrazek Obrazek
Obrazek

Jondi wielu z nas tutaj tak jak Ty zaczynało od Forum. Czerpaliśmy z tej skarbnicy wiedzy i wdrażaliśmy to w praktyce. I tak powolutku powstawały nasze zielone zakątki. I z Tobą tak będzie ;:108 . Skoro odkryłaś w sobie tę pasję, milość do roślin - to już nie ma siły. Będzie coraz lepiej i na wszystko znajdziesz swój sposób. Sama mam lity piach, ale jakoś to rośnie wszystko. A każdy ogród według mnie nie jest czyms stałym, on tworzy się ciągle odradzając na wiosnę. I czy drugi miesiąc, czy 11 rok każdego dnia cieszy i zachwyca tak samo. Powodzenia życzę i załóż swój wątek. Z chęcią Cie odwiedzę:).

Obrazek Obrazek

Wodni tubylcy w moim ogrodzie zadowoleni z czystej wody. Żabki mam trzy, ale tylko jedna zgodziła się na zdjęcie. Rybek doliczyłam się 27. Sporo maluszków:)
Obrazek Obrazek

Joasiu, Jonatanko dziękuję. U mnie zamagnolilo się odkąd odkryłam, że one potrzebują kwaśnej ziemi :;230 . Nie wiedziałam o tym. Ale podogadzałam im i pięknie kwitły.

Obrazek Obrazek

A tutaj na pierwszym planie piwonie a na drugim ule - najnowszy wybryk mojego brata. Zbudował, wymalował, teraz czeka na pszczoły zamówione. A ja chodze i mi mówię - co tak późno, trzeba było wcześniej :;230

Obrazek Obrazek
Obrazek

E-babciu, Jadziu bardzo, bardzo dziękuję:)

Obrazek

Leszczynko dziękuję. Nie myślałam jeszcze o pazurkach:).. Ale pewnie dam im (nie szybko) zginąć śmiercią naturalną, wykopie je, wysusze i przetrzymam do wiosny. Może wyrosną:).

Obrazek

Alu, Biedroneczko moja zakwitła na następny rok po tym jak jesienią siedziałam pod nią z tatą i tak sobie mówiliśmy - damy jej ostatnią szanse, nie zakwitnie - likwidujemy. Spróbuj:).
Folia stoii cały rok. W tym roku mam nową folię(konstrukcja stara). Ksawery mi ją zerwał ( miała 3 lata), wg producenta wytrzymałaby 4 lata. I pewnie tak by było, gdyby nie to wietrzysko. Przydaje się naprawdę, na sadzonki, wczesne uprawy sałat, kopru no i pomidoraski. trzymam tam tez wczesna wiosną datury, oleandy, pelargonie i inne wrazliwe na mrozik.

Obrazek

Gosiu, Hagaart (Agatko) dziękuję za miłe słowa ;:173
Obrazek

Grażynko dzięki. I chwastów byś się doszukała. Po prostu wiem co mogę fotografować :;230
Obrazek

Iwonko skalniak powolutku traci swój urok, jego 5 minut przypada na koniec kwietnia. Ale mam teraz pole do popisu i trzeba go zaaranżować na nowo, gdy wszystko przekwitnie. Jutro jadę sie rozejrzeć:).
Obrazek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Karolinko, duże masz to oczko, jakoś nie zwróciłam uwagi :?: . No i jakie to rybki i czy zostawiasz je na zimę ;:131 . Glicynia da w tym roku popis - takie straszenie pomaga. Ja tak straszyłam swoją starą pompę, że jak znowu się popsuje, to ją wywalam. I w ten sposób bez naprawy wytrzymała jeszcze kilka lat :;230 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Żabki, czosnki... Aż miło popatrzeć. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

A ja miałam 1 maja odpoczywać ;:306 A skończyło się na popołudniu wielu prac wszelakich(rano byłam na majówce w Botaniku).
Miło popatrzeć na wychodzace hosty, jestem od tego widoku uzależniona!
Klonik się podoba mi! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A mnie żabka i czosnek i bratki........i wszystko.
Fajny taki swojski klimat masz w ogródku. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Piękne zdjęcia,ja widząc tulipany prawie płaczę,bo moje po prostu znikły.
Nornice musiały zeżreć.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek

Karolinko, na pierwszym planie ujrzałam ogórecznika. Co roku go wysiewasz czy to było kiedyś raz, a teraz sam sie rozsiewa? Pięknie wygląda twój ogród. I te magnolie, klonik, za którym tęsknię ( zmarzł).
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu mało je pokazuję, bo wiele oób je tu na forum krytykowało :;230 . Jest to plastykowy odlew, niewielkie, może 2m na 1 m, głębokie na 90 cm.

Cześć LOKI! Żabki gdzieś zniknęły, nie widuję ich już. Mam nadzieje, że wrócą szybko.

Miłko i ja wybieram się do ogrodu botanicznego od dawna. Zwykle byłam wiosną na popisie tulipanów i innych wiosennych. Ale może czas zobaczyć go o innej porze roku:).

Grażynko dziękuję. Mówisz, że swojsko? Właśnie tak mi się marzy, ale wg mnie tak nie jest:). Staram się jak mogę, ale jednak za bardzo "poukładany" (mam na myśli rabaty w wyznaczonych miejscach) ten mój ogród na swojski :;230 . Swojski kojarzy mi się z wszędobylskimi siewkawi wszystkiego:).

Beatko i u mnie szału z nimi nie było. Przesadzane na jesień zakwitły w...5 %. Aż żal. A byłam pewna, że wysuszenie cebul, nowe podłoże, kompost da im kopa. To dały...chyba też nornice. A te na zdjęciach to dokupione nowe.
Zaczynam wierzyć ciotce, która mówi,że teraz "robią" cebulki tulipanówj jednoroczne. Takie, żeby wyginęły po 1 roku i trzeba było dokupić....zysk to zysk.

Mireczko to ogórecznik z zeszłorocznej siewki. Pierwszy raz wiosną rok temu wysiałam i masa siewek jest. Ta akurat przesadzana w kwietniu, ale kwitnie.
Brakowało mi (tzn umyślało mi się) niebieskich akcentów na rabatach i akurat ogorecznik wpadł mi w ręce. Nie żałuję, ładny:). I jadalny, muszę spróbować:).
A co do klonika to idzie mu 3 rok. Nie okrywany był ani raz. Za to jego starszy brat(czerwony) chyba 8 letni, przez 3 pierwsze zimy miał ubranko.

Miałam chwalić się zakupionymi rododendronami. O tym zawsze marzyłam - czekam na rozkwit.
Obrazek Obrazek
Jeszcze nie wsadzony bo ziemi mi brakło. A razcej nie po drodze mi do ogrodniczego:).

A ten wsadzony. Po prostu mi się sposobały jego jasne środki i żywy kolor:).
Obrazek Obrazek

Miało być więcej zdjęć z ogrodu, ale widzę, że marnej są jakości. Więc tylko tyle.
Dobrego wieczoru i żegnam się optymistycznym hasłem mając na uwadze zbliżający się weekend - "środa minie, tydzień zginie" :).
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Rododendrony ślicznie się prezentują ;:63 Chyba sama skuszę się na zakup chociaż kilku bo podczas kwitnienia nie mają sobie równych ;:108
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Może i poukładany, ale atmosfera sielska.
Sielski nie znaczy zarośnięty, taki jak u mnie. ;:306
To pełny ciepła i przestrzeni ogródek z barwnymi rabatkami. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

A jednak dorwałaś ;:306
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Na ten już niestety deszczowy, i niestety koniec niedzieli coś różowego. Żeby było jak przez różowe okulary.
A więcej napiszę i odpiszę w najbliższych dniach.
Miłego tygodnia!
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

U mnie też nastąpiło załamanie pogody, ale jeszcze nie pada.
Lubię czasami popatrzeć przez różowe okulary, więc ta kompozycja przypadła mi do gustu ;:333
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”