Moje kwiaty w przechowalni

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiaty w przechowalni

Post »

Halinko cudne u Ciebie wszystko , dużo cieplej też u mnie lilie w przydomowym 18 cm od strony południowej a wschód/zachód ledwo co widać, ale są z liliowcami podobnie
w sobotę może pojedziemy na działkę , ciekawa jestem jak tam sobie roślinki dają radę ,na działce mają gorsze warunki ;:196
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Halinko, piękne zdjęcia sasanek i pierwiosnków! Te pierwsze rzeczywiście najlepiej sobie wysiać, a potem pozwolić im się wysiewać, co robią chętnie. Już mam drugie pokolenie i tak mi się podobają, że rzadnej siewki nie wyrzucam 8-)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Halinko ależ cudne kolorowe kwiatuszki.... wiosna prze do przodu nie zważając na nocne przymrozki.... z dnia na dzień więcej piękności :D Na sasanki dosłownie nie mogę się napatrzeć.... to moje ukochane wiosenne kwiaty, a Ty masz mnóstwo pięknych kolorków.... i takie bogate kępy ;:167
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Witam miłych gości :wit

Eluniu
dziękuję za pochwały. Rzeczywiście, piękna pogoda spowodowała przyspieszenie wegetacji. Moje lilie są, w tej chwili, dużo mniejsze. Nie wszystkie wyszły jeszcze z ziemi, a te największe mają około 5 cm.
Życzę Ci miłego pobytu na działce i dobrej pogody ;:196

Jacku
oj tak! Oczywiście, masz rację. Ja również ani myślę pozbywać się żadnej siewki. To ulubione wiosenne kwiaty mojego M.

Aguś
łączy nas miłość do tych wiosennych maluchów. Po zimowej szarzyźnie pierwsze kolory na rabatach cieszą przeogromnie. Na rozrośnięte kępy sasanek czekałam dwa lata. Ale warto było. Te ich puchate buźki...
Idąc za Twoja poradą poobsypywałam pierwiosnki przekompostowana korą. Mam nadzieję, że dobrze to wpłynie na ich listki.

Basieńko ten lepiężnik jest dziko rosnący i osiąga ogromne rozmiary. Nie mam zamiaru zapraszać go do ogródka.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

... kilka wspomnień z dzisiejszej wizyty na działce...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Wiosenne kolorowe piękności - wszystko budzi się do życia, ale dla mnie sasanki są nr jeden i zasługują na ;:77
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Cię Aniu bardzo serdecznie :wit . Dziękuję za wizytę i miły komentarz. Całkowicie się z Tobą zgadzam, sasanki rules. Zapraszam do ponownych odwiedzin :D
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam Cię Halinko czy ten pierwszy to też pierwiosnek? a ten drugi ma śliczny kolorek :D i sasanki pięknie kwitną, cieszynianka już mi przekwitła a u Ciebie śliczna jeszcze. Lepiężnika mam przyrzeczonego bo to bardzo oryginalna roślinka :lol:
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! O, jak się cieszę, że wróciłaś nareszcie z wojaży sanatoryjnych. Tak, masz rację, na pierwszym zdjęciu jest pierwiosnek różowy (Primula rosea). Ten drugi w łososiowym odcieniu to pierwiosnek wyniosły. Cieszynianka zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie. Po przeprowadzce martwiłam się, że nie zakwitnie wcale. Lepiężnik, który pokazywałam na zdjęciu, to roślina dziko żyjąca. Ma ogromne liście i jak widziałam, jest bardzo ekspansywna. Zapewne, odmiany ogrodowe, są bardziej ucywilizowane.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Ach te prymulki. ;:108
Pozwolisz, że sie pochwalę swoim sukcesem na prymulkowej niwie.W zeszłym roku wysiałem, teraz kwitną i to każdy inny.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jureczku gratuluję! Jaka szkoda, że nie mogę tego zobaczyć. Załóż wątek i chwal się swoim kwieciem :D .
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Halinko,piekne kolory prymulek.Moje się chyba zmutowały,bo prawie wszystkie są fioletowe.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu dziękuję Ci za wizytę. Jak wiesz, bardzo lubię pierwiosnki. Co roku wsiewam te kwiatuszki i czasem zdarzają mi się ciekawe kolorki.
U Ciebie, jak myślę, pozostał pierwiosnek gruziński. To terminator wśród prymulek. Czy się zmutował? Chyba nie. Może inne kolory wyginęły/zmarzły Ci?

Czytam, iż w wielu rejonach Polski padał dzisiaj deszcz. U mnie niestety nie :( . Jest już okropnie sucho. Muszę codziennie podlewać co wrażliwsze rośliny.

... kilka dzisiejszych fotek...

Obrazek Tawuła japońska 'Golden Princess'

Obrazek Narcyz NN

Obrazek Miodunka 'Majeste'

Obrazek Pierwiosnek

Obrazek Pierwiosnek z mojego siewu - troszkę przypalony przez słoneczko

Obrazek Tojeść kropkowana 'Alexander'

Obrazek Sasanka 'Pink Shades'
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Halinko, piękne jak zwykle zdjęcia ;:180
Ten, co na zdjęciu "Pierwiosnek gruziński", raczej jest primula vulgaris. Pierwiosnek gruziński ma długość listka ok. 1cm. A kwiaty faktycznie takie same. Ja też długo byłe w błędzie, dopóki nie zdobyłem prawdziwego primula juliae.
Ten siany też nie wygląda na primula eleatior, którego łodyżki kwiatowe mają 10-15cm.
Sorki za te sprostowania ;:131
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Halinko dlaczego mnie jeszcze u Ciebie nie było??? ;:oj Dzięki Twojej wizycie odnalazłam twój wątek aby rewizytę złożyć ...Piękne zdjęcia podkreślają piękno Twoich roślin ..sasanki - cuda.U mnie jakoś się nie darzą a już o rozsiewaniu mowy nie ma...nigdy mi się nie udało choć ;:131 niektórzy twierdzą,że to takie bezproblemowe rośliny.Wyjątkowo pokazały się w tym sezonie po zimie chociaż niezbyt wybujałe...w ub.sezonie większe kupowałam...Pierwiosnkowo i ja się w tym sezonie zakręciłam bo jakoś z ilości które dawniej miałam było coraz mniej...Posiałam w lutym kandelabrowe i ani jedna siewka się nie ukazała mimo przemrożenia nasion.
Miłego dnia ! Wrócę do Ciebie ! :)

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”