Magnolia problemy w uprawie
Re: Magnolia problemy w uprawie
Może mi się wydaje ale ziemia w doniczkach nie jest wilgotna tylko przemoczona i przypomina błoto. W tych warunkach "złapanie" grzyba jest dość łatwe, zwłaszcza przy wysokiej temperaturze.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dodam do Poprzedników, że widać objawy chlorozy. Magnolie lubią kwaśną glebę. Sadzone w ziemię uniwersalną o pH 6,5 i podlewane alkaliczną wodą z kranu, będą chorować i biedować. Ja bym przesadziła, do dotychczasowego podłoża dodając sporo torfu kwaśnego, przy podlewaniu do wody można dodawać kwasek cytrynowy.
Pozdrawiam Lucyna
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi
Re: Magnolia uschła
Witam serdecznie.
Jestem posiadaczem magnolii Genie od końca kwietnia. Przesadziłam ją do dużej skrzyni..ziemia jest mieszanką ziemi uniwersalnej, kwaśnej, torfu kwaśnego..na dnie wysypana jest gruba warstwa kermazytu. Do ziemi wg porad w necie dodałam nawozu do magnolii.Warstwa wierzchnia została odkryta korą sosnową. Magnolia miała 4 kwiatki i zaczęły rozwijać się listki. Przekwitł ostatni kwiatek po czym w przeciągu miesiąca magnolia uschła
. Pilnowałam aby miała wilgotno choć w pewnych momentach wydaje mi się że miała za mokro, a po ostatnich deszczach to już zupełnie. Wysypałam nawóz na początku lipca na ziemię...nic się nie zmieniło. obcięłam magnolię tak z 10 cm nad ziemią. pień ma zupełnie suchy.
Czy uda mi się ją w jakikolwiek sposób uratować ? Nie wiem co robić i na czym polegał mój błąd. Może ktoś mi coś doradzi, bardzo proszę.

Jestem posiadaczem magnolii Genie od końca kwietnia. Przesadziłam ją do dużej skrzyni..ziemia jest mieszanką ziemi uniwersalnej, kwaśnej, torfu kwaśnego..na dnie wysypana jest gruba warstwa kermazytu. Do ziemi wg porad w necie dodałam nawozu do magnolii.Warstwa wierzchnia została odkryta korą sosnową. Magnolia miała 4 kwiatki i zaczęły rozwijać się listki. Przekwitł ostatni kwiatek po czym w przeciągu miesiąca magnolia uschła
Czy uda mi się ją w jakikolwiek sposób uratować ? Nie wiem co robić i na czym polegał mój błąd. Może ktoś mi coś doradzi, bardzo proszę.

- Szczurbobik
Jeśli uschła, to już nic z niej nie będzie. Magnolia mogła "ugotować" się w donicy. Mogła też mieć za mokro i się "udusiła".
Pozdrawiam Lucyna
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Przyznam że bardzo mi jej szkoda.. Kilka razy próbowałam już posadzić u siebie magnolię ale nigdy mi się nie przyjęła.. Widać nie jest mi pisana ;(
- Szczurbobik
A dlaczego Chcesz koniecznie sadzić magnolie w skrzyni? To są przecież spore drzewa lub krzewy, najmniejsze dorastają, wg opisów, po 10 latach do 2-3m. Poza tym mają płytki ale dość szeroki system korzeniowy. Genie poza tym w młodości jest dość kapryśna. Mi notorycznie przemarzały pąki kwiatowe, mimo, iż posadzona była w miejscu osłoniętym. Przesadziłam ją pod płot i dopiero po kilku latach zaczęła kwitnąć przyzwoicie, tzn. pąki zimują mimo okrywania (część usycha ale ma ich tyle, że nie robi to większej różnicy), powtarza kwitnienie w sierpniu. Posadź ją do ziemi, jeśli mieszkasz w bloku, to może Znajdziesz kawałek ziemi przed blokiem, żeby ją tam posadzić? U nas w Toruniu prywatne osoby sadziły magnolie nawet w pasie zieleni przy ulicy, obecnie są już spore i świetnie wyglądają 

Pozdrawiam Lucyna
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pytanie. Była wilgotna ziemia, jest magnolia która ma około 50 cm wysokości. Niewiele urosła. Wystąpiło wcześniej wspomniane pęknięcie około 10 cm nad ziemią. Niewiele urosła.
Na jesień przesadzona została w nowe miejsce, bardziej suche, pąki aktualnie nabrzmiewają ale mam to pęknięcie - długie na jakieś 5 cm więc całkiem spore.
Przyciąć 10 cm nad ziemią poniżej pęknięcia czy zostawić naturze skoro zaczęło się już zalewać (choć przyznam nieudolnie).
Na jesień przesadzona została w nowe miejsce, bardziej suche, pąki aktualnie nabrzmiewają ale mam to pęknięcie - długie na jakieś 5 cm więc całkiem spore.
Przyciąć 10 cm nad ziemią poniżej pęknięcia czy zostawić naturze skoro zaczęło się już zalewać (choć przyznam nieudolnie).
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja tez mam podobną. Ale niezamierzam przycinać. Bo po co? Na urodę wpłynie tak samo. Góra może uschnie, możenie- a jak utniesz, to na pewno... 

Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W takim razie też zostawię. Chęci na życie ma więc będę po prostu rany doglądał.
- Szczurbobik
Jak kora się rozłazi, to Wytnij ją nożykiem aż do momentu, gdzie dobrze przylega. Zasmaruj ranę i mocniej brzegi cięcia maścią ogrodniczą. Nie Tnij, to nie róża, nie odbije.
Pozdrawiam Lucyna
Co to może być? Magnolia Watermelon, zasadzona w lipcu 2024. Na korze zrobiło się coś, co wygląda jak zaschnięta zywica ( przypomina taki twardy wosk) Czy to jakaś choroba ? Rak bakteryjny ? Co robić?

“ Wszystkie moje cierpienia potrafi uleczyć łopata” /Ralph Waldo Emerson/
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Na pewno nie było tego wcześniej? Wygląda jak wosk używany do zabezpieczania miejsca szczepienia.
Raczej nie było tego wcześniej 
“ Wszystkie moje cierpienia potrafi uleczyć łopata” /Ralph Waldo Emerson/
- Szczurbobik
To jest taki właśnie wosk. Może jak było cieplej to nie rzucał się tak w oczy, bo był bardziej elastyczny?
Pozdrawiam Lucyna