Gabi77, czytałam, że na Wyspach Kanaryjskich uprawiają najsmaczniejsze na świecie pomidorki koktajlowe i są tam wielkie plantacje, to prawda? Znasz odmianę Canario? Jakie odmiany bywają w sklepach czy bazarkach, myślisz, że udadzą się w naszym klimacie?
Ja mieszkam na Fuercie tu jest totalna pustynia wszędzie. Kilka nie za dużych plantacji pomidora widziałam. W sklepach pomidory zwykle niedojrzałe i nie za smaczne.Większość idzie na export i są zrywane lekko zapalone albo całkiem zielone i takie też sprzedają w hurtowni. W sklepach typu Spar pomidory watowate. Musiałabym wybrać się na niedzielny targ ale tam prawie nic nie ma. Ostatnio mieli pomidory ale zwykłe czerwone nic specjalnego w smaku. Teraz zastanawiam się nad rusian black podobno smaczne jeden facet ma i się chwali i kuje w oczy nimi. Tu jest bardzo słaby dostęp do nasion, sadzonek, ziemi wszystkiego. Ja sadzę na glince wulkanicznej z piachem i torfem i kompostem i na tym dopiero coś rośnie tak to nic Nasiona mama mi z polski wysyła. Jak przerobie te pomidorki co już mam posiane to będę robiła próby wysiewu z pestek, jak mi wreszcie coś posmakuje. Nie znam odmiany Canario :)co do koktajlówek to są tak niebotycznie drogie, że ich nie kupuję Pomidorki o tym samym wyglądzie możesz dostać też w pl. Wątpię żeby udały się w pl odmiany tutejsze chyba ze pod osłonami. U mnie od nasionka do owocu wielkości paznokcia u kciuka w 40 dni pomidor vilma. Awizo 40 dni od nasionka wys 70 cm pierwsze kwiaty 2 - 3 pędy i po 3 grona kwiatowe. Nie wiem ile w pl Awizo rośnie do tych rozmiarów. Jak wypróbuję jakąś kanaryjską odmianę to powiem Ci ile czasu jej zajmuje wzrost.
Dzięki za odpowiedź Vilma to kiepski pomidorek, tylko do ozdoby się nadaje. Awizo też bardzo przeciętne więc ich już nie uprawiam, a Canario ponoć jest bardzo smaczny i cieszy się dobrą opinią
Witam.
Chcę napisać kilka słów o pomidorze New Yorker.
Jest to pomidor niski,samokończący,wiotkołodygowy.Wysokość roślin do 90 cm.(tak było u mnie )
Odporny na choroby,kuliste owoce dorastają do 150-200 g i wyróżniają się klasycznym słodkim smakiem i intensywnym zapachem,
Do sałatek, bezpośredniego spożycia, sosów, zup przetworów.
Dni do zbioru:65
Kolor:Czerwony
Owoce:Średnioowocowy
Typ wczesności:Średniowczesny
Jestem zwolennikiem pomidorów niskich,samokończących. Od 6 lat uprawiam tę odmianę i jest niezawodna w plonowaniu.
W tym roku rosły na zagonie szer.70cm. Boczne pędy nie były usuwane,krzaki rozłożone na całej szerokości.Niestety nie mam zdjęć.
W ogóle,to niskie pomidory uprawiamy głównie na przetwory. I jest to zestaw 3-4 odmian.Ostatnio to są:New Yorker,Sabała,Rumba Ożarowska. Wcześniej były jeszcze Maliniak i Jawor..
Wg.mnie odmiana warta uwagi.
Pozdrawiam.
Kazik.
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. Jonasz Kofta
Jeszcze o odmianie New Yorker.
Na jednym z krzaków, w ostatnim gronie pojawiły się cztery owoce o zmienionym kształcie. Pomidorki rosły swobodnie,
nie były uciskane. Jeden z nich dojrzał i zerwałem go, trzy z oznakami chorób niedojrzały.
Od początku owoce nie były kuliste, trochę kanciaste.
Pomidory zerwane nie w pełni dojrzałe.Z tego pomidorka wybrałem nasiona i posieję w przyszłym roku.
I jeszcze ciekawostka:
Pozdrawiam.
Kazik.
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. Jonasz Kofta
Mam działkę niedaleko Oleśnicy w dolnosląskiem i na Mazowszu k/Przysuchy Jednego roku posadziłam identyczne odmiany pomidorów tu i tu w 2-dniowych odstępach czasu .k/Oleśnicy prawie wszystkie (prócz jednej)odmiany były niesamowicie smaczne .Te k/Przysuchy tylko "Kibole"i Kibice były w miarę ze smakiem ale innym niż tamte .Wszystkie różniły się konsystencją ,smakiem i nawet k/Przysuchy kolor miały dużo bledszy. Plenność zaś wręcz odwrotnie proporcjonalna oczywiście nie licząc wymienionych dwóch odmian.Kibole i Kibice maja tutaj tak dużo owoców i do tego (k/Przysuchy) tak długo plonują (do przymrozków),że osobom z tych stron z czystym sumieniem polecam.Moi sąsiedzi naokoło 100 odmian -tylko te kradną .Robię eksperymenty i nie wiedzą ,że są moimi najlepszymi darmowymi i wiarygodnymi testerami.
A tak na poważnie, jak wygląda doglądanie rosnących pomidorów.Jak z podlewaniem i ochroną.Domyślam się,że uprawa w miejscu z dala od zanieczyszczeń.
Jaka jest ziemia koło Przysuchy?
K/Przysuchy piach i kamienie +glina już gdzieś na 40 cm. do tego jak pada to zasiewa się sitowie, znaczy się teren podmokły.K/Oleśnicy mam piach bez gliny ,strasznie sucho. Ja nie podlewam wcale -jedynie wtedy gdy chcę podać wyciąg z żywokostu lub pokrzyw z mleczem -1 x na 3 do 4 tg. dwa kubki cieczy.opryski robię z pokrzyw,skrzypu,wierzby,żywokostu.zero nawozów sztucznych .Sieję żyto. w tym roku tu i tu było super sucho i ze smakiem to samo.Dobrze ,że mieszkasz daleko bo jak tak jawnie się obnosisz z chęciami.. to strach pomyśleć .
Ja w przyszłym sezonie posadzę niewielką ilość samokończących i będą to przede wszystkim kozulki.
Z ubiegłego sezonu mogłabym polecić Bijskij Rosan, Rozovyj Slon, Cream Sausage, Early Wonder.
Z kozulek miałam K/131, K/152, K/178.
Jeżeli komuś zależy na plenności to może wysadzić Kmicica, Kibica, Malinowe Rodeo, są raczej bezproblemowe, ale u mnie smakiem nie zachwycały.
Rzepka pisze:
Jeżeli komuś zależy na plenności to może wysadzić Kmicica, Kibica, Malinowe Rodeo, są raczej bezproblemowe, ale u mnie smakiem nie zachwycały.
Miałem Kmicica w tym roku i nie oparł się zarazie ziemniaczanej mimo oprysków. Na krzakach Kmicica pojawiła się najwcześniej. Na liściach, łodygach i owocach też. W tunelu rósł fajnie, ale tutaj miałem problem z SZW. Cytrynian wapnia pomógł w znacznym stopniu.
W tunelu owoce zdecydowanie drobniejsze niż w gruncie, ale było ich więcej. Na przeciery fajny pomidor, do kanapek niekoniecznie.