Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

Ewo u mnie Książęta Nocy już przekwitają. Z niższych tulipanków mam biało czerwonego w paski (gdzieś miałam foto). Będę się rozglądać za tymi cukiereczkami jakie Ty masz a jeśli nie znajdę, będę się szeroko uśmiechać do Ciebie o jedną cebulkę. Do tej pory jakoś nie doceniałam papuzich :)
W Poroninie (ziąb od rzeki) dopiero zaczął kwitnąć mniszek.
Konstantemu brakuje towarzystwa, że nawet z beznogimi chce się zaprzyjaźniać?
Kiedyś były dżdżownice kalifornijskie na all..o.
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Ewo , kupiłam na kiermaszu we Wrocławiu pierwiosnek Siebola biało kwitnący , storczykowy i japoński (taki piętrowo kwitnący).
Twoje wpisy czytam na bieżąco.
Przyślę do Ciebie mojego zięcia , on elektryk to wspólnymi siłami podświetlicie wpierw podwórkowy a potem doniczkowy ogród.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Olu O.-dzięki!A ja pierwiosnka japońskiego na razie nie mam.Kupiłam na Kleparzu z "babcinego ogródka"trzy ładne prymulki ząbkowane róż przechodzący w fiolet,posadziłam je jak były- razem.
Rabatka ziołowa wzbogaci się na dniach o sadzonki rukoli z tego źródła co zawsze.Brat mi daje część do doniczki na kuchenny parapet ,a część na grządkę.Muszę jeszcze dokupić szałwię lekarską,bo coś tej zeszłorocznej nie widzę.
Teresat-dasz znać jak będziesz Ty,córka,okazja,albo ja dam znać,że jadę w tamte strony to zależnie od okoliczności wykopię i podam lub podeślę cebule.Są zaznaczone patykiem(podobnie jak dwa pierwiosnki do Wielkopolski na innej rabatce).Wcale nie byłam pewna jak sobie papuzie poradzą w Podwórkowym!Ale wczesną wiosną zanim leszczyna,klon i lipa pokryją się liśćmi jest jaśniej.
Kostek w Podwórkowym wyciągał dżdżownice z ziemi w celu poznawczym,nie konsumpcyjnym.Teraz ugania za pluszową łaciatą krową Whiskas na wędce,za piłeczkami,nie pogardzi ziemniakiem do poturlania i schowania. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewo ładnie ci rozkwitły czosnki . Mój psi zab zakwitł ale tylko na jednej łodydze, w zeszłym roku miał dwie kwitnące, chyba troche podmarzł bo go nie przykryłam na zimę.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie ładne czosnki :) Muszę o nich pomyśleć :)

A co kwitnie na pierwszych fotkach ?
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miiriam pisze: A co kwitnie na pierwszych fotkach ?

to kamasja :wit

czosnki piękne ja jesienią tak schowałem cebulki , że znalazłem dopiero wiosną , wsadziłem w nadzieji że wyrosną , ale tylko wystawiły łebki i chyba padły z braku siły do życia , może zakwitną przyszłą wiosną ?
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja tak zrobiłam z tulipanami .....
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu - ja pisałam , że na wystawie nie znalazłam tych fiołków .. wszystko działo się tak szybko .. za mało czasu - żałuje teraz , że nie kupiłam kilku jeszcze roślin - m, in, - miodunki o takich listkach nie w kropeczki tylko z 1 dużą plamą ... szkoda ...
No i że nie miałam czasu porozmawiać z tobą dłużej .... ale to możemy zmienić.. :D :D :D
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

ładne te kamasje. Czy długo u Ciebie kwitną? Ja mam wrażenie, że u mnie jakoś szybko przekwitają...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Witam serdecznie.
Eukomis-mnie także czosnki sprawiły ogromną radość,dlaczego ich nie kupiłam już rok temu?A psi zęby kwitły długo i ładnie,z tym,że jeden miał być różowy,a wszystkie były Pagoda,żółte.Ja na zimę przykrywałam liśćmi,cały worek bukowych przytaszczyłam z lasu,bo z mojej lipy i klonu samosiejek było mało.
100 krotko-I czosnki i kamasje kupiłam w Polanie jesienią i po raz pierwszy,ktoś z Forum(Amba?Tija?Hanka55?) mnie namówił,że powinny w Podwórkowym dobrze rosnąć.Jestem bardzo zadowolona.Posadziłam je na rabatce gdzie mam wczesną wiosną dwie spore kępy krokusów,a nieco później cała szafirkową zatokę,na obrzeżu fiołki i paprocie jeszcze panakamienicznikowe bardzo stare,dosadzane nowościami na obrzeżach i konwalie.Kamasje i czosnki kwitną już ponad dwa tygodnie i oparły się ulewnym deszczom,które tulipany wykładały.
Wczoraj zasadziłam podpędzany w domu z kłącza kosmos czekoladowy.,litewskie kłącze onętka trwałego Flamingo niestety okazało się być przesuszone i raczej nic z niego nie będzie,jednoroczne podwójnie pierzasty,biały pełny i mieszanka pełny wzeszły obok wdówki i motylka.
Miiriam-ja także żałuję,że nie kupiłam tej miodunki,przeszliśmy do pawilonu do miodów i jakoś się zapomniało.Ze zdjęciami języczek czekam aż tulipany zaschną,bo są w ich pobliżu.Okazja do rozmowy z pewnością jeszcze będzie.Chciałabym wysłać eko środek na nornice,ale nie zdołałam w pełni odczytać adresu z paczki,więc Bernardetko proszę o sms,a fiołka chyba przywiozę do Myślenic.Kończą już kwitnienie.
Wczoraj spotkałam jednego z sąsiadów stale mieszkającego poza krajem,okazało się,że tam ma ogródek,lubi kwiaty i od słowa do słowa zaproponował pomoc przy dzisiejszej odbudowie skalniaka oraz obcięcie z drabiny suchych gałęzi lipy.
Po pracy wstąpiłam do czynnych jeszcze Ogrodów Łobzów i dokupiłam sedum Sieboldi mediovariegatum oraz sedum cauticolia,jedno złociste,drugie sine.
Markonix-pewno zakwitną w 2012,ale może w czerwcu?
Priamie-od sąsiada dowiedziałam się,że poszukiwane przez Ciebie nasiona szałwii białej z czerwonym,które ja kupiłam jako sadzonki w USA są także nowością.Ciekawe,czy Tobie także udało się kupić te sadzonki?Czy zrezygnowałeś pozostając przy czerwonej szałwii Czardasz?
Taram! Skalniak zrobiony!
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ależ migiem się uwinęłaś z tym skalniakiem z pomocą sąsiada. ;:138
Lampiony mi chyba umknęły bo nie pamiętam, żeby tam były.
Ja mam gwiazdę witrażową do oświetlenia balkoniku, lampkę oliwną i oświetlenie elektryczne.
Więc to mi całkiem wystarczy.
Kosmosy od Ciebie idą w górę aż miło.
Na razie w szklarni, żeby ślimaki ich nie zjadły.
Za jakieś dwa tygodnie pójdą już do gruntu. :heja
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wow .. jaki fajny skalniak .. zobaczysz jak szybko roślinki pokryją całą jego powierzchnię ...
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Brawo Ewuniu..piękny skalniak i migiem zrobiony. ;:138 . Dużo roślinek nasadziłaś, już nie mogę się doczekać efektu jak to wszystko się rozrośnie. Na pewno będzie pięknie. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”