Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórki gruntowe
Ja pryskam mlekiem co tydzień swoje ogórki . Na pewno im nie szkodzę , pewnie coś tam pomaga bo są bardzo zielone , nie takie blade jak wyżej . Może spróbuj tak jak ja , 1 litr mleka prosto od krowy i 5 litrów wody i pryskaj co tydzień. 1,5 litra 3 złote kosztuję . Ja pryskam i nic się nie dzieję z moimi . W tamtym roku pryskałem moje ogórki tylko raz na początku Miedzianem a później do uschnięcia mlekiem . A w tym roku tylko mlekiem .
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Możesz też zastosować Decis,któy ma krótki okres karencji.W ulotce są wskaza-
nia na wszystkie zmienniki.
nia na wszystkie zmienniki.
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mospilan też może być .
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Opryski mlekiem? Zgodzę się, że nie zaszkodzą, no chyba, że oprysk wykona się w południe przy +35. Ale czy pomogą? Polemizowałbym w sumie... Ale ja nie o tym chciałem.
Wzięło i mi ktoś tam na górze zalał ogórasy. Przez dwa dni stały biedaki po kostki w wodzie. Dzisiaj woda zeszła i dlatego jutro planuję potraktować je mieszanką w oprysku siarczanem magnezu i siarczanem potasu... Stężenie z tych słabszych - czyli 0,5%.
Siarczan potasu kijowo się w wodzie rozpuszcza, ale ja nie dam rady? Ja?
A tak wyglądał mój kącik trawowy, do zabawy ogólnej ze wskazaniem rozkładania namiotu dla córeczki:
Widok ogólny na piękną trawkę kiedyś z fasolką w tle, a teraz ryżowisko pełną gębą:
Wzięło i mi ktoś tam na górze zalał ogórasy. Przez dwa dni stały biedaki po kostki w wodzie. Dzisiaj woda zeszła i dlatego jutro planuję potraktować je mieszanką w oprysku siarczanem magnezu i siarczanem potasu... Stężenie z tych słabszych - czyli 0,5%.
Siarczan potasu kijowo się w wodzie rozpuszcza, ale ja nie dam rady? Ja?
A tak wyglądał mój kącik trawowy, do zabawy ogólnej ze wskazaniem rozkładania namiotu dla córeczki:
Widok ogólny na piękną trawkę kiedyś z fasolką w tle, a teraz ryżowisko pełną gębą:
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Wcześniej była mowa o saletrze potasowej i siarczanie magnezu.
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Saletra potasowa rozpuszcza się bardzo dobrze, a siarczan w dobrze ciepłej, miękkiej wodzie można rozpuścić. Wsypuję do buteleczki po bobofrucie i telepię aż rozpuszczę, ale marnie idzie
Pozdrawiam Eugenia
Witam, małe pytanko, jeśli na obrzeżach liści ogórka jest żółtawa otoczka to jest oznaką braku potasu , ewentualnie też magnezu ?
Pytam bo mam ochotę zrobić oprysk z saletry potasowej + siarczan magnezu.
Pytam bo mam ochotę zrobić oprysk z saletry potasowej + siarczan magnezu.
To jest niedobór potasu
http://www.ho.haslo.pl/images/article/2001/04/630/1.jpg
a to wapnia
http://www.ho.haslo.pl/images/article/2001/07/724/1.jpg
Dobrze więc się zastanów co tak naprawdę brakuje ogórkom. Bo jeśli jest to niedobór wapnia a Ty dasz saletrę potasową i to jeszcze z magnezem sytuacja się pogorszy.
Powiedz czym te ogórki były nawożone i jaką kwaśną masz glebę. No i pożądane zdjęcie
http://www.ho.haslo.pl/images/article/2001/04/630/1.jpg
a to wapnia
http://www.ho.haslo.pl/images/article/2001/07/724/1.jpg
Dobrze więc się zastanów co tak naprawdę brakuje ogórkom. Bo jeśli jest to niedobór wapnia a Ty dasz saletrę potasową i to jeszcze z magnezem sytuacja się pogorszy.
Powiedz czym te ogórki były nawożone i jaką kwaśną masz glebę. No i pożądane zdjęcie
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 maja 2013, o 20:21
A moje ogóraski zeżarły ślimaki na zagonku z 18 roślinek został 1!!! słownie- jeden ogórek! nie mam już siły na te stwory bez skorupkowe,mam porozstawiane pułapki z piwem,codziennie jest utopionych kilka ale ich jest tak dużo,że nie mam już pomysłu na nie
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Posiej jeszcze raz .W zeszłym sezonie celem eksperymentu część ogórków posiałam w połowie lipca i jadłam je do pażdziernika
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Może ja tak spróbuję (albo chociaż teraz). Doszedłem do wniosku, że nie mam żadnych ogórków.ida74 pisze:Posiej jeszcze raz .W zeszłym sezonie celem eksperymentu część ogórków posiałam w połowie lipca.
pozdrawiam, Gunnar
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
U mnie też ślimaki grasują. Zeżarły mi liście i zostawiły łodyżki.
Z tydzień temu dosiałam nowe i już się pojawiły pierwsze liście. Tak więc nie jest żle. Ogórki, żeby tylko było ciepło szybko rosną.
Z tydzień temu dosiałam nowe i już się pojawiły pierwsze liście. Tak więc nie jest żle. Ogórki, żeby tylko było ciepło szybko rosną.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.