Papryka do gruntu. Część 1
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka do gruntu.
forumowicz może Ty się orientujesz czy z takiej mniej porażonej papryki można coś powykrawać i przetworzyć? Czy taka papryka prawdopodobnie z bakteryjną plamistością nie zawiera toksyn, które mogą być szkodliwe.
Jeśli ktoś się orientuje w temacie bardzo proszę o odpowiedź, bo mam tego dużo i nie wiem czy mogę to jeść.
Pozdrawiam
Jeśli ktoś się orientuje w temacie bardzo proszę o odpowiedź, bo mam tego dużo i nie wiem czy mogę to jeść.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Asia
Asia
Owoce, ze śladami chorób nie nadają się do przetwórstwa ani do bezpośredniego spożycia . To nie jest tak, że roślina chora jest tylko tam, gdzie jest plama.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
Dziękuję forumowicz za odpowiedź.
Czyli wszystko do spalenia, płakać się chce.
Czyli wszystko do spalenia, płakać się chce.
Pozdrawiam
Asia
Asia
W końcu zebrałem prawie dojrzałe, dotychczas ciągle obrywałem zielone bo już doczekać się nie mogłem, te rzucę na pizze
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 gru 2010, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
forumowicz mam pytanie odnośnie plenności papryki słodkiej, pięknie rośnie,już się wybarwia, ale na krzaczkach są 3 max 4 sztuki. Czy to zależy od odmiany czy jest inny powód takich małych ilości, nadmieniam,że papryki są faktycznie spore,porównywalne do tych w sklepie...
To temat rzeka i nie ma jednoznacznej odpowiedzi na tak postawione pytanie bez znajomości warunków uprawy od produkcji rozsady począwszy.dalekiport pisze:mam pytanie odnośnie plenności papryki słodkiej, pięknie rośnie,już się wybarwia, ale na krzaczkach są 3 max 4 sztuki.
Papryka potrafi bardzo dobrze regulować liczbę zawiązków owoców, w zależności od możliwości ich wykarmienia.
Na roślinach, których wzrost nie jest w żaden sposób kontrolowany, dojrzewa 4?6 owoców o masie około 500 g,
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=865Im bardziej precyzyjne cięcie, tym liczba owoców jest większa,
Generalnie ciecie i nawożenie ,to główne warunki dobrego plonowania.
Pozdrawiam
Strasznie skomplikowane się to wydaje dodatkowo chyba lata by mi zabrakło żeby krzak wytworzył tyle pędów
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Zerwałam dzisiaj paprykę,której zdjęcie ostatnio wstawiłam. Ładna ,kształtna,czerwona - zdrowa skórka,bez żadnych zmian - nie dotykała ziemi... a w środku - w miejscy pod szypułką , tam gdzie nasiona jeden wielki kłębek pleśni i tylko tam, nigdzie indziej....
I teraz nie wiem czy zrywać już wszystkie i po prostu ryzyk fizyk ,niech dojrzewają w domu czy jednak niech wiszą na krzakach?
I teraz nie wiem czy zrywać już wszystkie i po prostu ryzyk fizyk ,niech dojrzewają w domu czy jednak niech wiszą na krzakach?
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam tylko kupione papryki w tym roku, chociaż mam dużo nasion. Te kupne są:
5 słodkich papryk z żółtymi owocami, kupionych i sadzonych 24. maja
5 słodkich papryk z czerwonymi owocami, kupionych i sadzonych 24. maja
Niektóre rośliny mają po kilku owoców, a inne żadne. Wszystkie owoce są zielone na razie, i żadnych nie zjadłem.
5 słodkich papryk z żółtymi owocami, kupionych i sadzonych 24. maja
5 słodkich papryk z czerwonymi owocami, kupionych i sadzonych 24. maja
Niektóre rośliny mają po kilku owoców, a inne żadne. Wszystkie owoce są zielone na razie, i żadnych nie zjadłem.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Czy przypadkiem Twoja "Jabłkowa" to węgierska odmiana Alma Paprika, bo u nich alma znaczy jabłko? Też(?) mam takie nasiona, i papryki powinne być "tylko" półostre.mirzan pisze:Papryka jabłkowa
pozdrawiam, Gunnar
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Gunnar ja mam coś co się nazywa Pasilla de Bajo i miało być "łagodnie ostre".. Ciekawa jestem co oznacza "po prostu ostre" dla tego co mi nasiona sprzedał;) Bo jak dotąd po przekrojeniu zerwanej niedojrzałej papryczki palce mnie 2 dni piekły.. A teraz widzę, że w odpowiedzi na upały zaczęły się wybarwiać te, które zostawiłam na krzaczku. Więc ostrość, czy raczej jej stopniowanie to bardzo indywidualna sprawa tak myślę;) Co prawda jest taka skala do oznaczania ostrości, ale biorąc pod uwagę że to moje jest na jej dole, wolę się z resztą nie zapoznawać;)