Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

Dariotka , sprawdź dokładnie spodnią stronę liścia , przypuszczam że rozpanoszył się przędziorek . U mnie tak tez było na większości dyniowatych , pisałem wczoraj w wątku arbuzowym .
dariotka
100p
100p
Od: 4 lip 2009, o 11:57

Post »

Pod spodem nic nie ma. Może te plamy przez amistar. Może troszkę słońce przypaliło. Frant napisz czy nie jest to mączniak. Boję się że dyniowate coś złapały. Jeśli nie będzie to choroba to odetchnę :)
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Nie , Amistar na dyni nie porobi takich plam .Na mączniaka tez to raczej nie wygląda . A przędziorek jest bardzo mały , wskazane jest użycie jakiegoś szkła powiększającego , lupy . Gołym okiem nieliczni , z doskonałym wzrokiem , potrafią dostrzec .
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli przędziorek to takie małe beżowe pajączki robiące mega pajęczynkę, przez którą liście zaczynają żółknąć i zasychać, to miałam tego właśnie cały rój na jagodzie kamczackiej:/ Wzrok mam przeciętny powiedziałabym. Wystarczy zbliżyć liść do oczu..
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Przędziorek to właśnie takie malusie pajączki, jak małe punkciki. Można wypatrzeć podkładając sobie liść pod nos i obracając go powoli pod różnymi kątami, pod światło też można zobaczyć. A pajęczynka jest jak mgiełka. Jak dużo mgiełki.
Liście najpierw mają maciupcie, żółtawe kropeczki. Jakby je ktoś igłą podziabał. Tych kropeczek robi się coraz więcej, zlewają się ze sobą, liść żółknie cały. To dziadostwo potrafi naprawdę niezłych szkód narobić. Przędziorki kochają suszę, nie znoszą wilgoci. Na roślinach doniczkowych kiedyś zwalczałam podlewając je solidnie i spryskując czystą wodą również od spodu lisci, po czym szczelnie zamykałam w przeźroczystej folii na 48h. Powtarzałam co parę dni. Nie wybije ich to, ale ograniczy populację. Do czasu kupna odpowiedniego środka :twisted:
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Mi się to zamnożyło na sadzonkach kamczackiej, które z braku czasu były trzymane tak jak przyszły w doniczkach w pomieszczeniu i podlewane tylko w ziemie:> Opryskałam woda z Emami solidnie i wystawiłam na powietrze, od 3 dni leje, mam nadzieję, że to dziadostwo pozdycha a ta jagoda, którą zagryzły na śmierć odbije jakoś:/ No i że nie rozniesie się na dynie.. ech.
dariotka
100p
100p
Od: 4 lip 2009, o 11:57

Post »

Dziękuję za odpowiedzi. Sprawdzę dokładnie czy nie ma tam tych pajączków.
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Ja i moje dynie mówimy kategoryczne nie takiej pogodzie..
Forumowiczka Kasia...;)
Moniqmonika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 cze 2011, o 12:27

Post »

caterina doskonale Ciebie rozumiem, boje się że moje dynie nie wytrzymają tej pogody... Kiedy się to skończy !?
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Moje dynie lubią wilgoć, kiedy jest sucho w nocy i 10 stopni to nie rosną mimo tego, że w dzień lał deszcz, a jak leje deszcz w nocy i jest 10 stopni to rosną po 10 cm ;:138 ;:1
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

U mnie ciepło i od przedwczoraj ulewy. Od jutra ma być ładnie. Największa Atlantic na działce ma główny pęd około 2 m, kilka krótkich bocznych, ogrooomne liście. Na głównym kwitnie jeden kwiat żeński i kilka męskich. Ludu, ja się zastanawiałam jak rozpoznać płeć kwiatka, a tu już ktoś napisał wcześniej - trudno pomylić :;230 Święta racja :;230 Hokkaido też ładnie rośnie, zdrowa choć jest nieduża. Kwitną mężczyźni.

Ta Atlantic, co o niej pisałam parę dni temu, że złamana przy ziemi a później potraktowałam ukorzeniaczem i zasypałam... tfu tfu jeszcze żyje. Nawet jakby jej się lekko podniósł czubek. Tfu tfu, może coś z tego jednak będzie :tan
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Caterina, ja też. Kilka zawiązanych dyniek zaczeło gnić, w tym spora Crioula Pataka. Czyżby pogodowo miała byc powtórka z zeszłego roku, gdy codziennie padał deszcz od maja do końca lipca i we wrześniu?
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

Moja córka wypatrzyła na "swojej " dyni owoc, ale miała radochę :heja ma być gigant ,zobaczymy jak urośnie :wit
Pozdrawiam Iwona :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”