Róże Georginii (Alicji)
- Aszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże Georginii (Alicji)
Wczoraj padnięta poszłam spać a dzisiaj już lepszy nastrój bo i Eden kupiony i dwie M-me Boll w domu tylko upał straszny.Ta termometrze południowym miałam 49 st ale nie będę narzekać
Moniko,ja już kiedyś pisałam że przeczytałam cały wątek Ali i potwierdzam,że ogród jest robiony z duszą i duszą.
Alu,z góry dziękuję
Moniko,ja już kiedyś pisałam że przeczytałam cały wątek Ali i potwierdzam,że ogród jest robiony z duszą i duszą.
Alu,z góry dziękuję
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A czy jest ktoś w ogóle taki, kto byłby zadowolony ze swojego ogrodu?
To bodajże Karl Foester powiedział, że " jeżeli jesteś zadowolony ze swojego ogrodu, to znaczy, że na niego nie zasługujesz"
I tego należy się trzymać!
Ja tam zadowolona nie jestem, no i dobrze.
Bo ten brak zadowolenia jest impulsem do dalszego doskonalenia i do zmian.
Dla mnie największą radością nie jest bezczynnie siedzieć w tym ogrodzie, ale coś tam robić, grzebać, przesadzać, a nawet planować.
To bodajże Karl Foester powiedział, że " jeżeli jesteś zadowolony ze swojego ogrodu, to znaczy, że na niego nie zasługujesz"
I tego należy się trzymać!
Ja tam zadowolona nie jestem, no i dobrze.
Bo ten brak zadowolenia jest impulsem do dalszego doskonalenia i do zmian.
Dla mnie największą radością nie jest bezczynnie siedzieć w tym ogrodzie, ale coś tam robić, grzebać, przesadzać, a nawet planować.
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sila tu na forum mówimy sobie wszyscy po imieniu,taki jest zwyczaj.Więc śmiało nie krępuj się.Kolorystycznie to pasują do siebie ale Ingrid Bergman dorasta do 180 cm,także samo Chopin przynajmniej u mnie.Natomiast New Dawn to róża pnąca ,chyba nie wchodzi w grę.Jeżeli chodzi o kolor Victora Verdier to bardzo ciemny róż,Nostalgia przebarwia się od białego poprzez jasno i ciemo-różowy aż do malinowej czerwieni więc momentami zgrywa się też z Victorem.Oprócz tego są rośliny towarzyszące.Fioletowa szałwia ,limonkowy przywrotnik więc odcień różu nie ma takiego znaczenia.Ale szukaj dalej ,tylko też zwracaj uwagę na wzrost.Zdjęcia też nie zawsze pokazują rzeczywisty odcień koloru.
Nostalgia
Nostalgia
- Georginia
Madziu w sklepach ogrodniczych nie ma zwykle dużego wyboru róż.No czasem trafi się coś ciekawego.Trzeba zamawiać w szkółkach.Na forum jest nawet wątek ,gdzie aktualnie jakie róże można kupić.Warto tam czasem zajrzeć.
Monisiu dziękuję za dobre słowa i wsparcie ale czasem człowieka nachodzą takie wątpliwości.Musisz częściej mi pisać takie teksty .
Olu ja też dokupiłam jeszcze jednego Edenka będę miała dwa,Jak się ochłodzi to posadzę.
Waletynko faktycznie masz rację ,jak by wyglądały nasze ogrody jak byśmy były zadowolone z tego co mamy.Nie chcę nawet o tym myśleć.No i pewnie wszystkie szkółki by splajtowały.
Monisiu dziękuję za dobre słowa i wsparcie ale czasem człowieka nachodzą takie wątpliwości.Musisz częściej mi pisać takie teksty .
Olu ja też dokupiłam jeszcze jednego Edenka będę miała dwa,Jak się ochłodzi to posadzę.
Waletynko faktycznie masz rację ,jak by wyglądały nasze ogrody jak byśmy były zadowolone z tego co mamy.Nie chcę nawet o tym myśleć.No i pewnie wszystkie szkółki by splajtowały.
- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Oh Alus, tylko to nie takie proste z tymi szkolkami. Ostatnio jakies wieksze zakupy roz chciałam zrobic, ale to co mi sie podobalo to w wiekszosci nie ma. Wybieram sie do wspomnianej Jablonnej, ale to ode mnie kawaleczek. Zamowilam za to na All Double Delight i piekna Otello. Wiecie moze gdzie mozna kupic Hokus Pokus? Na razie mam info ze musźe do jesieni czekac. No i Pomponella jest w planie
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
Alu nie ma sprawy. Niedługo do Ciebie przyjadę i powiem Ci to na żywo
-- 29 cze 2011, o 20:18 --
-- 29 cze 2011, o 20:18 --
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
- Georginia
Madziu niestety to prawda największy wybór w szkółkach to jesień i wiosna.Teraz planuj a jesienią wszystko zamówisz i posadzisz.
Monisiu liczę na Ciebie.
Monisiu liczę na Ciebie.
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
Dla pewności wysłałam dwa razy
Pozdrawiam Monika
- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
Bardzo fajnie pokazałaś na zdjęciach jak zmienna jest Nostalgia. W opisach tej róży nie zawsze jest to ujęte. Ja ostatnio sie zastanawiałm co się stało z kwiatem mojej Nostalgii, jak byłam w weekend na działce był kremowo różowy za kilka dni pojechałam na działkę a tam pełny róż. Już zgłupiałam doszczętnie i zaczełam sie zastanawiać czy na pewno w tym miejscu rosła Nostalgia.
Pozdrawiam Ida
- Georginia
Mam do obsadzenia jeszcze miejsce na 12 szt.Co posadzić róże okrywowe? lawendę ?Jeszcze coś innego.Rosną na niej, od ściany rozchodnik okazały ,pośrodku tawuła 'Albiflora 'Rozchodnik zakwitnie dopiero koniec sierpnia -początek września.Tawuła po przekwitnięciu jest przycinana.Przydałoby się coś ładnego.Po przeciwnej stronie są posadzone róże i lawenda.Słońce jest dopiero od godz. 14.30 do 17-18 trochę tu w upał może palić.Może podpowiecie.
Rabata
Rabata
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Alu
dziś odwiedzam ogródki i wpadam na chwilke do ciebie twój wspaniały i wielki ogród
ilośc odmian twoich róż jest do prawdy imponująca!
Będę zaglądać w razie pytań o odmiany, dobrze? Muszę wybrać na jesień trochę historcznych
Nie wiem jakie sa twoje oczekiwania obsadzeń do tego miejsca...
Ale lawenda przy tawułach - jak najbardziej - symetrycznie obsadzona ścieżka sprawia wrażenie uporządkowania,
a ciepło będzie jej sprzyjać.
Szpaler róż okrywowych mógłby wchodzić na ścieżkę i haczyć nogi. Wsadziłabym np. kilka róż krzaczastych/rabatowych w zamian za co którąś tawułę (np. 3-4 tawuły i róża i tak na zmianę). A co kilka rozchodników warto np. dosadzić przy ścianie po kępie ostróżek lub tojadu w ciemnym fiolecie - co złamie lekko prostą linię szpaleru.
Inny wariant: to przed tawułami formowane kule lub niski szpaler z trzmieliny japońskiej pstrej np. Emerald'n Gold
zawsze zielona i dekoracyjna, nie sprawia problemów, znosi suszę. Pozwolisz, że wstawię przykładowe zdjęcie:
Kolejny projekt to np. urozmaicenie jednolitej ściany budynku kilkoma pnączami: róże, powojniki, wiciokrzewy wg uznania.
To ożywiłoby białą ścianę i dodało "trzeciego wymiaru".
I na koniec jeszcze jeden pomysł:
Kiedyś znalazłam takie zdjęcie szpaleru różanego w necie, bajka prawda?
Alu może coś sie z tego przyda ;)
pozdrawiam cieplutko!
dziś odwiedzam ogródki i wpadam na chwilke do ciebie twój wspaniały i wielki ogród
ilośc odmian twoich róż jest do prawdy imponująca!
Będę zaglądać w razie pytań o odmiany, dobrze? Muszę wybrać na jesień trochę historcznych
Nie wiem jakie sa twoje oczekiwania obsadzeń do tego miejsca...
Ale lawenda przy tawułach - jak najbardziej - symetrycznie obsadzona ścieżka sprawia wrażenie uporządkowania,
a ciepło będzie jej sprzyjać.
Szpaler róż okrywowych mógłby wchodzić na ścieżkę i haczyć nogi. Wsadziłabym np. kilka róż krzaczastych/rabatowych w zamian za co którąś tawułę (np. 3-4 tawuły i róża i tak na zmianę). A co kilka rozchodników warto np. dosadzić przy ścianie po kępie ostróżek lub tojadu w ciemnym fiolecie - co złamie lekko prostą linię szpaleru.
Inny wariant: to przed tawułami formowane kule lub niski szpaler z trzmieliny japońskiej pstrej np. Emerald'n Gold
zawsze zielona i dekoracyjna, nie sprawia problemów, znosi suszę. Pozwolisz, że wstawię przykładowe zdjęcie:
Kolejny projekt to np. urozmaicenie jednolitej ściany budynku kilkoma pnączami: róże, powojniki, wiciokrzewy wg uznania.
To ożywiłoby białą ścianę i dodało "trzeciego wymiaru".
I na koniec jeszcze jeden pomysł:
Kiedyś znalazłam takie zdjęcie szpaleru różanego w necie, bajka prawda?
Alu może coś sie z tego przyda ;)
pozdrawiam cieplutko!
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
To bajkowe zdjęcie daje mi do myślenia Musiałabym tylko usunąć winobluszcz... Wracając do tematu-właśnie myślałam o podsadzeniu Twojej ściany, w tej chwili widziałabym powojniki na przemian z pnącymi.
- Georginia
Ewuś jak dobrze że zajrzałaś.Dziękuję za dobre słowo ,usłyszeć od Ciebie taką opinie o moim ogrodzie to naprawdę budujące.Ewcia najbardziej podoba mi się pierwsza wersja.Też myślałam o lawendzie po drugiej stronie.Mam róże Jarocin dorasta do 1 m,posadziłabym co dwie tawuły daje to razem 4 szt .Z przodu lawenda a granatowe ostróżki miałam właśnie przesadzać i zastanawiałam się gdzie.Wszystko pasuje.Masz rację dodając wysokości po drugiej stronie ,założenie to nie będzie takie "kulawe"
Ewuś jeśli chodzi o róże historyczne właśnie miałam taki sam pomysł żeby poradzić się Ciebie lub Gosi.Mam do obsadzenia pas ziemi o rozmiarach 2 m X 10 m i tam właśnie chciałam je posadzić w szpalerze.Moje historyczne posadzone jesienią ubiegłego roku i wiosną,bacznie je obserwuję i oczywiście podzielę się z Tobą spostrzeżeniami.
Taki szpaler różany jak na zdjęciu , przydałby mi się do stworzenia miejsca wypoczynkowego ,tylko w kwadracie.Dookoła też można podsadzić rabatowe.
Bardzo ,bardzo dziękuję za podpowiedź.Zaglądaj do mnie.
Trzmieliną japońską osadziłam rabatę z sosnami,myślę że z czasem pójdą na płot i go zasłonią.
Trzmielina japońska Emerald 'n Gold
Ewuś jeśli chodzi o róże historyczne właśnie miałam taki sam pomysł żeby poradzić się Ciebie lub Gosi.Mam do obsadzenia pas ziemi o rozmiarach 2 m X 10 m i tam właśnie chciałam je posadzić w szpalerze.Moje historyczne posadzone jesienią ubiegłego roku i wiosną,bacznie je obserwuję i oczywiście podzielę się z Tobą spostrzeżeniami.
Taki szpaler różany jak na zdjęciu , przydałby mi się do stworzenia miejsca wypoczynkowego ,tylko w kwadracie.Dookoła też można podsadzić rabatowe.
Bardzo ,bardzo dziękuję za podpowiedź.Zaglądaj do mnie.
Trzmieliną japońską osadziłam rabatę z sosnami,myślę że z czasem pójdą na płot i go zasłonią.
Trzmielina japońska Emerald 'n Gold