CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2
Dziękuje za rozpoznanie dolegliwości kaktusów.
W takim razie drugi i trzeci kaktus potraktuję środkiem grzybobójczym, po tygodniu powtórzę a mniej więcej w połowie stycznia wyniosę na bardzo spóźnione zimowanie . Co do wełnowców, jeśli miesiąc wcześniej stosowałem bi58, to jest konieczność powtórzenia zabiegu, czy wynieść na zimowanie ( i kontrolować jego stan, jak i cała resztę) i potraktować środkiem dopiero na wiosnę razem z innymi ?
W takim razie drugi i trzeci kaktus potraktuję środkiem grzybobójczym, po tygodniu powtórzę a mniej więcej w połowie stycznia wyniosę na bardzo spóźnione zimowanie . Co do wełnowców, jeśli miesiąc wcześniej stosowałem bi58, to jest konieczność powtórzenia zabiegu, czy wynieść na zimowanie ( i kontrolować jego stan, jak i cała resztę) i potraktować środkiem dopiero na wiosnę razem z innymi ?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Skoro wełnowce żyją to znaczy iż poprzednie użycie chemii było nieskuteczne. Trzeba znów robactwo czymś zaatakować. Ponieważ roślin teraz nie można podlewać trzeba użyć chemii, którą można spryskać rośliny czyli np. Actellic.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 sie 2013, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam Anna
Wydaje mi się, że podczas "specjalnego" traktowania w zimie (czyt. niepodlewania prawie wcale i trzymania w niższej temperaturze) jest to całkiem normalne zjawisko.
Pozdrawiam, Gosia:)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 sie 2013, o 08:57
Tylko że roślina była podlewana i boję się że ją przelałam albo coś ...Ale jak byłam w domu to roślina normalnie wyglądała . Jak wyjechałam na święta i wróciłam to zauważyłam że coś jest nie tak
Pozdrawiam Anna
Ziemia na zdjęciach wygląda na suchą...nie mam pomysłu...może to jakiś szkodnik, a na takowych niestety się nie znam
Pozdrawiam, Gosia:)
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 cze 2014, o 07:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam! Chciałabym poradzić się forumowiczów odnośnie dolegliwości mojego kaktusa. Prawdopodobnie jest to kwestia zbyt dużej ilości wody, ale nie jestem do końca pewna. Kaktus między kolcami częściowo stracił swoją zieloną barwę i zrobił się taki biały, papierowy, zmniejszył się też dość znacznie. Wygląda jakby usychał, ale po nacięciu wysączyło się kilka kropel. Czy on jest jeszcze do odratowania? Podlewany był średnio co 3 tyg, stoi w miejscu zacienionym a temperatura w mieszkaniu oscyluje w granicach 22 stopni, nie mam niestety możliwości aby przenieść go do chłodniejszego pomieszczenia.
- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
witam mam pytanie co może dolegać tym roślinom?? czy to choroba grzybowa czy jakiś szkodnik??? siewki szczepione na Pereskiopsisie i trzymane w fitotronie. nie mam pojęcia co to może być a chce zapobiec większym stratom
Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
Sasetka86 niestety nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości ten Echinocactus grusonii jest już w krainie "wiecznych kwitnień". Zimą kaktusy nie rosną, bo mają za mało światła. Gdy nie ma warunków do ich zimowania można je co jakiś czas lekko zraszać, ale na pewno nie podlewać...
-- 30 gru 2014, o 14:41 --
peter86 zamieściłeś tak niewyraźne zdjęcia, że trudno na nich cokolwiek zobaczyć. Nie widać nawet bryły rośliny. Czy możesz napisać na czym polegają "straty", o których wspominasz? a może możesz zamieścić zdjęcie całej rośliny?
-- 30 gru 2014, o 14:41 --
peter86 zamieściłeś tak niewyraźne zdjęcia, że trudno na nich cokolwiek zobaczyć. Nie widać nawet bryły rośliny. Czy możesz napisać na czym polegają "straty", o których wspominasz? a może możesz zamieścić zdjęcie całej rośliny?
- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
postaram się o lepsze zdj ale nie mam nic dobrego do zdjęć makro to siewki szczepione na Pereskiopsisie - 5-6 mm średnicypeter86 pisze:peter86 zamieściłeś tak niewyraźne zdjęcia, że trudno na nich cokolwiek zobaczyć. Nie widać nawet bryły rośliny. Czy możesz napisać na czym polegają "straty", o których wspominasz? a może możesz zamieścić zdjęcie całej rośliny?
Pozdrawiam Grzesiek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 cze 2014, o 07:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
gracesz - dziękuję za odpowiedź... Rozumiem że już nie ma dla niego żadnego ratunku... Trochę to dziwne, bo inny kaktus, który stał koło niego i miał dokładnie takie same warunki zaczął wypuszczać 2 nowe "odnogi", alr może dlatego że to inny gatunek. W każdym razie dziękuję za podpowiedź.
- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
Grzesiu po pobieżnej lekturze Twojego wątku widzę, że nie jesteś początkującym kaktusiarzem:-) ale może nie spotkałeś się do tej pory z przędziorkami.... bo te Twoje szczepione sztuki wyglądają właśnie jak po ataku tych przebrzydłych pajączków. Ale może się mylę i to nie to...