Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Jowita37
100p
100p
Od: 27 lut 2016, o 00:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

Kiedy siać arbuzy z przeznaczeniem do gruntu? Wykiełkują w domu, ale przeniosę je do ogrzewanego nocami tunelu, tutaj szału nie będzie z temperaturą, w ubiegłym roku termowentylator podnosił temperaturę 6-8 stopni w stosunku do tej na zewnątrz.
kupniulaUK
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 09:15

Post »

Jowita37 pisze:Kiedy siać arbuzy z przeznaczeniem do gruntu? Wykiełkują w domu, ale przeniosę je do ogrzewanego nocami tunelu, tutaj szału nie będzie z temperaturą, w ubiegłym roku termowentylator podnosił temperaturę 6-8 stopni w stosunku do tej na zewnątrz.
Ja wysieję jak tylko dostanę transport kompostu i doniczek (koniec przyszłego tygodnia albo za 2 tygodnie). A później wszystko będzie stało w nieogrzewanym tunelu. Różnica jest taka że ja w Wielkiej Brytanii więc nie ma aż takich ekstrem normalnie.
Awatar użytkownika
kamil_kluczbork
200p
200p
Od: 19 mar 2018, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak długo kiełkują Wam nasiona arbuza ?
Mam między innymi Janosika, moczyłem 24h , są już w ziemi około 5 dni i nic nie wyszło. Czekam dalej.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystko zależy od temperatury i wigoru nasion. Arbuzy wschodzą około 7 dni, więc na panikę jeszcze za wcześnie :)

Tu masz ściągę: KLIK
dajnas
50p
50p
Od: 6 cze 2017, o 15:09

Post »

Jaka ziemia jest najlepsza do rozsady arbuzów? I czy mieszać tą kupną ziemie z tą co mam na ogrodzie? I jeszcze jedno pytanie czy nawóz z pokrzyw jest dobry do podlewania rozsady arbuza i jak często podlewać?. Pozdrawiam ;:173 :uszy ;:224
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

wokan pisze:Eksperymentalnie można zaszczepić. Jest jeszcze marzec, więc w razie niepowodzenia jest czas na poprawkowe wysiewy i szczepienia. Ja będę siał w połowie kwietnia.
Pamiętaj o wilgotności w boxie i przez pierwsze 3-4 dni o zacienieniu inkubatora.
Dziś zaszczepiłem kolejne 4 sztuki, tym razem na podkładkach które wyrosły później i są mniejsze
Wokan, co sądzisz o kącie cięcia na Twoje fachowe oko może być ? :wink:
Pamiętasz czy akrbuzy miały już "puste" nóżki gdy szczepiłeś?
.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Zostało mi jeszcze 5 podkładek i tyle samo zrazów, zaszczepie je gdy zrazy trochę jeszcze podrosną.
Piotr
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

rolnik90 Kąty mogą być, albo ociupinkę większe bym zrobił. ;:215 Arbuzy jak pamiętam chyba nie miały pustych rdzeni gdy szczepiłem, za to podkładki owszem.
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

To czyli miałeś je trochę bardziej wyrośnięte ?
Piotr
zielarz94
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 mar 2016, o 13:49

Post »

Cześć,

mam pytanie odnośnie dogrzewania i doświetlania arbuzów w domu.
Mam wolne akwarium (oczywiście niezalane :D ) o wymiarach 100x40x40h i myślę czy nie dałoby się w nim jakoś poprawić bytu arbuzów do momentu dobrej pogody na dworze.
Czy dobrym pomysłem jest doświetlanie doniczek z sadzonkami oświetleniem np. 40W w temperaturze barwowej 5000K - 8000K?
Głównym problemem jest, że w domu prawie zawsze jest około 18C. W takim akwarium byłbym w stanie podnieść temperaturę do tych zalecanych 22C. Czy macie pomysł za pomocą czego mógłbym to najlepiej zrobić? I czy w ogóle taki pomysł ma sens?

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Hello fachowcy arbuziarze!
A ja w tym roku na "wariata" zasiałem pestki bo miałem pysznego arbuza z Kauflandu.
I rosną jak szalone!5 dni postoju i lawina ruszyła, a posadziłem w jednym pojemniku ot tak.
Teraz będzie trzeba pikować. ;:224 Ale to i lepiej bo trochę wzrost zahamuję im na kilka dni zanim znowu ruszą. Na razie kiełkują ale zasuwają , jeden mi się złamał pod własnym ciężarem bo je płytko chyba posadziłem ok.1cm. ;:145

Obrazek
Witam, jestem Adam.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

FreGo Chyba musisz je przesadzić dość szybko do innych pojemników, jak zaczęły się już łamać :? Ale posadzisz je głębiej i zrobią się ładniejsze :D ;:333 Czekam na Twoje arbuzowe plony ;:173 ;:3

Moja lista odmian na ten sezon, razem z ilością nasion, które posiadam z odmiany :D :
- Rosario F1 - 23 nasiona (1 opak.)
- Crimson Sweet - 52 nasiona (1 opak.)
- Sugar Baby - 43 nasiona (1 opak.)
- Złoto Wolicy F1 - 10 nasion (2 opak.)
- Janosik - 13 nasion (1 opak.)
Będzie sianie :tan Oby i zbieranie ;:173 ;:3
Awatar użytkownika
FreGo
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Jasne julian, wiesz w sumie zastanawiałem się, czy nie dosypać teraz ziemi ,ale nie ma jak, bo utrudnię wyjście następnym pestkom. A jest tego, bo chyba ze 30 posadziłem, jak nie więcej. :;230
Na razie jeden się złamał. Jak będzie jeszcze podobna sytuacja, to będę interweniował. Na razie ten jeden przypadek zwalam na karb selekcji naturalnej! ;:170
Wiesz z tego, co tu wyczytałem na forum, to nie ma nawet znaczenia odmiana, czy to Janosik, czy Rosario, czy "Kaufland Nombre Companiero", tylko liczy się klimat i fuks! :heja
Jak się uda rok i aura, to z byle jakiej odmiany będzie "cosik na ząb", a jak nie będzie fuksa z pogodą i klimatem, to na nic wysiłki chyba, że strefa kontrolowana( czyli foliak albo szklarnia).
Dlatego śmiało "walę na żywioł" teraz! :tan :tan :tan "Ale rybka, albo pipka"! Lub "Kto nie ryzykuje nie pije szampana"! :tan :tan Pamiętajmy, że przysłowia są mądrością narodu!
;:215 ;:215 ;:215
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Julian będzie i zbieranie ;:333

Posadziłam dziś podkiełkowane nasiona: Moon and Stars, Cream of Saskatchewan, Złoto wolicy, Orangeglo i Carolina Cross. Dostały zasobniejsze podłoże, niż reszta siewek i litrowe kubki. Będę je sadzić w szklarni i na kompostowniku.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”