Kawon ( arbuz ) - część 9
-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 9
Kiedy siać arbuzy z przeznaczeniem do gruntu? Wykiełkują w domu, ale przeniosę je do ogrzewanego nocami tunelu, tutaj szału nie będzie z temperaturą, w ubiegłym roku termowentylator podnosił temperaturę 6-8 stopni w stosunku do tej na zewnątrz.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
Ja wysieję jak tylko dostanę transport kompostu i doniczek (koniec przyszłego tygodnia albo za 2 tygodnie). A później wszystko będzie stało w nieogrzewanym tunelu. Różnica jest taka że ja w Wielkiej Brytanii więc nie ma aż takich ekstrem normalnie.Jowita37 pisze:Kiedy siać arbuzy z przeznaczeniem do gruntu? Wykiełkują w domu, ale przeniosę je do ogrzewanego nocami tunelu, tutaj szału nie będzie z temperaturą, w ubiegłym roku termowentylator podnosił temperaturę 6-8 stopni w stosunku do tej na zewnątrz.
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jak długo kiełkują Wam nasiona arbuza ?
Mam między innymi Janosika, moczyłem 24h , są już w ziemi około 5 dni i nic nie wyszło. Czekam dalej.
Mam między innymi Janosika, moczyłem 24h , są już w ziemi około 5 dni i nic nie wyszło. Czekam dalej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystko zależy od temperatury i wigoru nasion. Arbuzy wschodzą około 7 dni, więc na panikę jeszcze za wcześnie
Tu masz ściągę: KLIK
Tu masz ściągę: KLIK
Jaka ziemia jest najlepsza do rozsady arbuzów? I czy mieszać tą kupną ziemie z tą co mam na ogrodzie? I jeszcze jedno pytanie czy nawóz z pokrzyw jest dobry do podlewania rozsady arbuza i jak często podlewać?. Pozdrawiam
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś zaszczepiłem kolejne 4 sztuki, tym razem na podkładkach które wyrosły później i są mniejszewokan pisze:Eksperymentalnie można zaszczepić. Jest jeszcze marzec, więc w razie niepowodzenia jest czas na poprawkowe wysiewy i szczepienia. Ja będę siał w połowie kwietnia.
Pamiętaj o wilgotności w boxie i przez pierwsze 3-4 dni o zacienieniu inkubatora.
Wokan, co sądzisz o kącie cięcia na Twoje fachowe oko może być ?
Pamiętasz czy akrbuzy miały już "puste" nóżki gdy szczepiłeś?
.
Zostało mi jeszcze 5 podkładek i tyle samo zrazów, zaszczepie je gdy zrazy trochę jeszcze podrosną.
Piotr
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
rolnik90 Kąty mogą być, albo ociupinkę większe bym zrobił. Arbuzy jak pamiętam chyba nie miały pustych rdzeni gdy szczepiłem, za to podkładki owszem.
Cześć,
mam pytanie odnośnie dogrzewania i doświetlania arbuzów w domu.
Mam wolne akwarium (oczywiście niezalane ) o wymiarach 100x40x40h i myślę czy nie dałoby się w nim jakoś poprawić bytu arbuzów do momentu dobrej pogody na dworze.
Czy dobrym pomysłem jest doświetlanie doniczek z sadzonkami oświetleniem np. 40W w temperaturze barwowej 5000K - 8000K?
Głównym problemem jest, że w domu prawie zawsze jest około 18C. W takim akwarium byłbym w stanie podnieść temperaturę do tych zalecanych 22C. Czy macie pomysł za pomocą czego mógłbym to najlepiej zrobić? I czy w ogóle taki pomysł ma sens?
Pozdrawiam
mam pytanie odnośnie dogrzewania i doświetlania arbuzów w domu.
Mam wolne akwarium (oczywiście niezalane ) o wymiarach 100x40x40h i myślę czy nie dałoby się w nim jakoś poprawić bytu arbuzów do momentu dobrej pogody na dworze.
Czy dobrym pomysłem jest doświetlanie doniczek z sadzonkami oświetleniem np. 40W w temperaturze barwowej 5000K - 8000K?
Głównym problemem jest, że w domu prawie zawsze jest około 18C. W takim akwarium byłbym w stanie podnieść temperaturę do tych zalecanych 22C. Czy macie pomysł za pomocą czego mógłbym to najlepiej zrobić? I czy w ogóle taki pomysł ma sens?
Pozdrawiam
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
Hello fachowcy arbuziarze!
A ja w tym roku na "wariata" zasiałem pestki bo miałem pysznego arbuza z Kauflandu.
I rosną jak szalone!5 dni postoju i lawina ruszyła, a posadziłem w jednym pojemniku ot tak.
Teraz będzie trzeba pikować. Ale to i lepiej bo trochę wzrost zahamuję im na kilka dni zanim znowu ruszą. Na razie kiełkują ale zasuwają , jeden mi się złamał pod własnym ciężarem bo je płytko chyba posadziłem ok.1cm.
A ja w tym roku na "wariata" zasiałem pestki bo miałem pysznego arbuza z Kauflandu.
I rosną jak szalone!5 dni postoju i lawina ruszyła, a posadziłem w jednym pojemniku ot tak.
Teraz będzie trzeba pikować. Ale to i lepiej bo trochę wzrost zahamuję im na kilka dni zanim znowu ruszą. Na razie kiełkują ale zasuwają , jeden mi się złamał pod własnym ciężarem bo je płytko chyba posadziłem ok.1cm.
Witam, jestem Adam.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
FreGo Chyba musisz je przesadzić dość szybko do innych pojemników, jak zaczęły się już łamać Ale posadzisz je głębiej i zrobią się ładniejsze Czekam na Twoje arbuzowe plony
Moja lista odmian na ten sezon, razem z ilością nasion, które posiadam z odmiany :
- Rosario F1 - 23 nasiona (1 opak.)
- Crimson Sweet - 52 nasiona (1 opak.)
- Sugar Baby - 43 nasiona (1 opak.)
- Złoto Wolicy F1 - 10 nasion (2 opak.)
- Janosik - 13 nasion (1 opak.)
Będzie sianie Oby i zbieranie
Moja lista odmian na ten sezon, razem z ilością nasion, które posiadam z odmiany :
- Rosario F1 - 23 nasiona (1 opak.)
- Crimson Sweet - 52 nasiona (1 opak.)
- Sugar Baby - 43 nasiona (1 opak.)
- Złoto Wolicy F1 - 10 nasion (2 opak.)
- Janosik - 13 nasion (1 opak.)
Będzie sianie Oby i zbieranie
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
Jasne julian, wiesz w sumie zastanawiałem się, czy nie dosypać teraz ziemi ,ale nie ma jak, bo utrudnię wyjście następnym pestkom. A jest tego, bo chyba ze 30 posadziłem, jak nie więcej.
Na razie jeden się złamał. Jak będzie jeszcze podobna sytuacja, to będę interweniował. Na razie ten jeden przypadek zwalam na karb selekcji naturalnej!
Wiesz z tego, co tu wyczytałem na forum, to nie ma nawet znaczenia odmiana, czy to Janosik, czy Rosario, czy "Kaufland Nombre Companiero", tylko liczy się klimat i fuks!
Jak się uda rok i aura, to z byle jakiej odmiany będzie "cosik na ząb", a jak nie będzie fuksa z pogodą i klimatem, to na nic wysiłki chyba, że strefa kontrolowana( czyli foliak albo szklarnia).
Dlatego śmiało "walę na żywioł" teraz! "Ale rybka, albo pipka"! Lub "Kto nie ryzykuje nie pije szampana"! Pamiętajmy, że przysłowia są mądrością narodu!
Na razie jeden się złamał. Jak będzie jeszcze podobna sytuacja, to będę interweniował. Na razie ten jeden przypadek zwalam na karb selekcji naturalnej!
Wiesz z tego, co tu wyczytałem na forum, to nie ma nawet znaczenia odmiana, czy to Janosik, czy Rosario, czy "Kaufland Nombre Companiero", tylko liczy się klimat i fuks!
Jak się uda rok i aura, to z byle jakiej odmiany będzie "cosik na ząb", a jak nie będzie fuksa z pogodą i klimatem, to na nic wysiłki chyba, że strefa kontrolowana( czyli foliak albo szklarnia).
Dlatego śmiało "walę na żywioł" teraz! "Ale rybka, albo pipka"! Lub "Kto nie ryzykuje nie pije szampana"! Pamiętajmy, że przysłowia są mądrością narodu!
Witam, jestem Adam.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Julian będzie i zbieranie
Posadziłam dziś podkiełkowane nasiona: Moon and Stars, Cream of Saskatchewan, Złoto wolicy, Orangeglo i Carolina Cross. Dostały zasobniejsze podłoże, niż reszta siewek i litrowe kubki. Będę je sadzić w szklarni i na kompostowniku.
Posadziłam dziś podkiełkowane nasiona: Moon and Stars, Cream of Saskatchewan, Złoto wolicy, Orangeglo i Carolina Cross. Dostały zasobniejsze podłoże, niż reszta siewek i litrowe kubki. Będę je sadzić w szklarni i na kompostowniku.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka