Kiedy i jak nawozić?
Re: Nawozy dla storczyków
Owszem Meiss, z nawożeniem trzeba uważać, aby nie przedobrzyć. Ja nawoziłam swoje storczyki (popularne hybrydy phalaenopsis) nawozem zrównoważonym NPK 6-6-6, nie miałam z nimi problemów, ale rozczytuje się w forum i dotarło do mnie, że ta jak zróżnicowana i odpowiednia dieta jest ważna dla nas, tak odpowiednie dokarmianie służy też roślinom. Stosując nawożenie w zależności od fazy rozwoju rośliny (zielenina-kwiaty) można naprawdę ją wspomagać. Mam kilka storczyków z przeceny, wypróbuję na nich ten sposób nawożenia, zwiększę ilość potasu i fosforu, zobaczę czy zaskoczą mnie szybszym i obfitszym kwitnieniem (poza zapewnieniem pozostałych oczywiście właściwych warunków pielęgnacji).
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Meiss masz oczywiście rację. Gatunki botaniczne są wrażliwsze na wszystko. Na nawożenie również, ja tak mało co nie zabiłam mojej phal violacei var malaysia na szczęście ma jeszcze 3 listki i powoli wypuszcza nowe korzenie (z tej euforii, że mi zakwitła w tamtym roku przedobrzyłam z nawozem i popaliło jej korzenie). I zgadzam się również z Sahe przy odpowiedniej fazie wzrostu stosujemy odpowiedni nawóz (patrząc na skład nawozu). Pamiętajmy również, żeby zimą ograniczyć lub wykluczyć nawożenie, ponieważ dni są krótsze, jest mniej światła i storczyk nie będzie w stanie przyswoić składników pokarmowych, które mu dostarczymy.
Hej a co powiecie o nawożeniu naprzemiennym raz nawozem biohumusowyma raz mineralnym?
-
Niektórzy mieli problem z biohumusem, nie pamiętam czy to chodziło o falki czy o inne rodzaje storczyków. Po nawożeniu biohumusem pojawiały się żółte przebarwienia na liściach, które straszyły opiekunów wyglądem i bali się, że to wirus Dopiero po odstawieniu biohumusu i po pewnym czasie wyszło szydło z worka
Jeśli chodzi o mnie, to weź sobie upatrz jedną hybrydę i próbuj eksperymentować A może wyjdzie na to, że to świetne wyjście?
Jeśli chodzi o mnie, to weź sobie upatrz jedną hybrydę i próbuj eksperymentować A może wyjdzie na to, że to świetne wyjście?
Ja używam raz biohumusu, a raz mineralnego nawozu. Nie zauważyłam nic niepokojącego. Gdy używałam samego biohumusu to storki szalały i ciągle przyrastały w liście i korzonki.
Pomiędzy podlewaniami przepłukuję podłoże wodą i dopiero wtedy ustawiam do namaczania.
Pomiędzy podlewaniami przepłukuję podłoże wodą i dopiero wtedy ustawiam do namaczania.
-
Meiss nie twierdzę, że to zły pomysł nie próbowałam biohumusu ale naczytałam się na innych forach, że on może powodować żółknięcie liści. Jak Tobie to służy to tylko się cieszyć
Natko, na szczęście u mnie nigdy nie zauważyłam żółknięcia, a troszkę czasu już go używam. Jak go kupiłam to używałam go do każdego podlewania i w sumie mam już go na wykończeniu.
Lady H łatwiejszy dostęp miałam do biohumusu, ale gdyby guano było wtedy w sklepie to bym zapewne je wzięła ^^
Lady H łatwiejszy dostęp miałam do biohumusu, ale gdyby guano było wtedy w sklepie to bym zapewne je wzięła ^^
-
Meiss to bardzo dobrze, że twoim kwiatom służy. Tylko się cieszyć, że w sałatę przyrastają
Ale ileż tej sałaty może być, dlatego w końcu kupiłam ten florovit "na kwitnienie", hihi.
I tak się cieszę, że korzonki i listki przybywają - im więcej listków, tym więcej miejsc, z których może wyrosnąć pęd kwaitowy
I tak się cieszę, że korzonki i listki przybywają - im więcej listków, tym więcej miejsc, z których może wyrosnąć pęd kwaitowy
Hahaha też się tak pocieszam !! Tylko, tak się składa, że zawsze pędzik pojawia się u nasady liści położonych najniżej. Za mną już pierwsze stosowanie flovitu na kwitnienie ... czekam na burzę kwitnień !!Meiss pisze:Ale ileż tej sałaty może być, dlatego w końcu kupiłam ten florovit "na kwitnienie", hihi.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
-
Dziewczyny ale sam nawóz nie wpływa na to czy storczyk zakwitnie czy też nie (warunki uprawy się do tego przyczyniają). Nawóz jedynie może wspomóc wzrost pędu czy też wzmocnić wybarwienie kwiatu czy obfitość kwitnienia.
Natko, tyle to przecież wiadomo ;)
Czytałam, że nawozy ze zwiększoną ilością PK powinno się stosować dopiero po pojawieniu się pędów, więc używanie ich wcześniej nie ma sensu, bo roślinka dalej pójdzie w sałatę
Czytałam, że nawozy ze zwiększoną ilością PK powinno się stosować dopiero po pojawieniu się pędów, więc używanie ich wcześniej nie ma sensu, bo roślinka dalej pójdzie w sałatę