Skoczogonki - małe robaczki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak to skoczogonki. :wink:
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam te maluchy w ciborze :) Słyszałam ,że herbatka z tytoniu papierosowego pomaga ;:209
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Skoczkonogi?

Post »

Ostatnio znalazłam na szczescie tylko w 2 doniczkach takie małe, białe i odrobine podłuzne robaczki, chcę to małe swinstwo wykurzyc z roslinek co poradzicie?

Obrazek
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wsadż w doniczkę ząbek czosnku a zginą potwory/a czosnek sobie urośnie/. :lol:
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27

Post »

To są skoczogonki czy jakoś tak nie szkodzą roślince ,ponieważ żywią się obumarłymi częściami roślin . Uwielbiają dużą wilgotność ja je mam w papirusku ( a przynajmniej miałam teraz chyba się wyniosły) Słyszałam o takim sposobie: Doniczkę całą zamoczyć w wodzie ponad granicę ziemi i doniczki ( np. w jakimś wiadrze ,albo misce) niech się moczy około 24h i póżniej zlej wodę razem z robalami. Chyba ,że te roślinki nie lubią zbyt dużej ilości wody to znam też drugi sposób ,a mianowicie zrób wywar z tytoniu papierosowego ( zalej tytoń jak herbatę ) Rozcieńcz go trochę z wodą i podlej kilka razy tym wywarem kwiatki. Powinno pomóc.
slawa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 lip 2009, o 21:52

Post »

Chciałam spytać czy udało się usunąc te robaczki. Dziś znalazłam je w aloesie wypłynely podczas podlewania w olbrzymiej ilości-Aloes jest malutki to dopiero sadzoneczka wiec wypłykałam go całego i wyrzuciłam ziemie.... obok mam inne starsze okazy i boje sie ze robaki juz mogły się zadomowić w innych doniczkach. jeśli to możliwe prosze o odpowiedz.

Pozdrawiam
Sława
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Stosowałam pierwsza metode ale chyba było ich zbyt dużo.
Ja wymyłam roslinke,podciełam i wruciłam do nowej doniczki z nową ziemią. Robaczkow nie ma.
slawa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Zobaczymy co będzię dalej, przejrzałam cały parapet i niestety znalazłam 2 poza doniczką więc może coś wyemigrowało-aloes czeka na nową ziemię a ja będę pilniej obserować pozostałe chwasty.

Pozdrawiam
Sława
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

slawa już gdzieś pisałam o sposobie mojej babci na skoczogonki, zbierała popiół papierosowy i podsypywała roślinkę. Można też zrobić taki wywar z tytoniu
slawa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

O takim sposobie jeszcze nie słyszałam- nie ma to jak stare wypróbowane sposoby:) Faktycznie muszę poszperać w starych wątkach. Nie palę ale jak znam życie to w zbieraniu popiołu mogę liczyć na brata... a wywar z tytoniu da sie zrobić. Znalazłm następne niestety tym razm w Zamioculasie- wyczytałm gdzieś że te robale pojawiają się przy zbyt dużej wilgotności Zamioculasa podlewam zwykle co 10 dni i zwykle jest tam bardzo sucho, jedyne co je mogło zachęcić to takie suche resztki po listkach.

Nie chcę stosować chemii bo miałam już problem z pleśniejącą na potęgę ziemią w zamioculasie i wszystkich innych doniczkach które dostały choć troszkę ziemi z feralnego worka. Zamioculas zniósł to najgorzej wszystkie zawiązki młodych liści padły i stał w miejscu przez ponad rok teraz wypuścił 1 liść i ma kilka malutkich które nie rosną od wiosny... no znowu problem...

Dziękuję za rady i Pozdrawiam
Sława
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

a chciałam właśnie zapytać cię o wilgotność gleby, bo one lubią wilgotną. Może przesusz ziemię i podlewaj tak minimalnie przez jakiś czas?
...
o tym 'wypłukiwaniu' (zalewaniu ziemi wodą i spłukiwaniu ich teZ gdzieś czytałam, ale tego sposobu nie próbowałam bo zawsze bję się zalać roślinkę)

jeszcze znalazłam coś takiego:

Metody naturalne:
Najprostrzą metodą znacznego ograniczenia populacji skoczogonków jest wstawienie pojemnika rośliny do wody , tak aby jej lustro było nad powierzchnią podłoża. Po kilku godzinach większość skoczogonków zostanie wypchnięta na powierzchnię wody, co wykorzystujemy zlewając ją razem z „nieproszonymi gośćmi” :!: . Po tym zabiegu lub w wypadku małej liczebności skoczogonków powinniśmy kilka dni utrzymywać podłoże dość sucho. Skoczogonki nie wytrzymują suchego podłoża i giną :!: . Można również zastosować na podłoże preparaty zawierające kwasy tłuszczowe.

nie chcesz chemii ale może:
Metody chemiczne:
Można zastosować preparaty METHOMEX 200 SL lub ORTHENE 75 SP. Roztwory wymienionych preparatów stosujemy do podlewania podłoża. Inną metodą jest jeszcze umieszczanie w podłożu pałeczek nawozowo-owadobujczych, zawierających preparat ORTHENE 75 .

aha zamioculasa lepiej nie zalewać, bo on nie lubi
Awatar użytkownika
jolka009
50p
50p
Od: 5 maja 2008, o 10:15

Fikus i yukka - białe owady w ziemi

Post »

Pomocy,

mam jakieś białe owady w doniczkach.
Yuka zaczełą więdnąć i tracić liście, fikusowu też opadało trochę liści (wcześnie nigdy nie było z nim kłopotu).
Przyjrzałam się ziemi - chodzą tam małe białe owady - bardzo malutkie, podłużne, długie na 2mm, szerokie nie więcie niż 1mm .
Mają biały kolor, trochę jakby przezroczysty. Na liściach roślina nic nie ma.

Ratujcie proszę - ten fikus ma 2 metry wzrostu - szkoda było mi go stracić :-(
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Re: fikus i yukka - białe owady w ziemi

Post »

zrób dobrej jakości zdjęcie szkodnika, pałeczki zanim zaczną działać i niszczyć szkodnika to już nie będzie roślin, trzeba cięższej chemii. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”