Cytrusy - porady ogólne (cz. 2)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cytrusy - porady ogólne (cz. 2)

Post »

Józku o czyim cytrusie mówisz?
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Majka o tym którego fotkę wstawiłaś. Wydaje mi się, że ten cytrus był szczepiony.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nieeee. To mój własny cytrus wyhodowany z pestki. On był już duży tylko go zostawiłam w górskiej chatce na zimę i mi padł, dlatego teraz jest ścięty i wygląda kiepsko. Ale pokazałam go żeby udowodnić że czasem jest o co walczyć nawet jak się roślina zdaje martwa.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To co innego. W ubiegłym roku na wiosnę podarowałem mojej znajomej dużą szczepioną mandarynkę. Jesienią pochwaliła się, że pomimo że góra cytrusa uschła to wypuszcza od dołu. Musiałem wytłumaczyć jej, że są to gałązki z podkładki którą była Macrophylla. Na owoce musiałaby czekać z 20 lat.
Awatar użytkownika
Adrian139
200p
200p
Od: 30 paź 2018, o 12:01

Post »

Wiecie jaki problem z tą klementynką zdrowo rośnie zżuciła owoce zawiązane w lutym w szklarni od początku kwietnia a od od drugiej poł kwietnia temperatura nocą nie spada poniżej +7 nawoże biohumusem do cytrusów w dzień jest w szklarni 29-33 stopnie zazwyczaj klementynki nie zasuszam zaczyna się kwitnienie to owoce opadają ziemia przepuszczalna podlewanie deszczówką zraszam parę razy w tygodniu jakiś niedobór czy co bo jak zakwita 2 raz to owoce spadają
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku - Owocowy śródziemnomorski i egzotyczny ogród
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
sylvi76
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 lut 2013, o 18:25

Post »

A ta opadła zawiązka owocu co trzymasz na ręce to z tego kwitnienia już, czy jeszcze z poprzedniego i spadła przed tym kwitnieniem? Ile tych zawiązek spadło, bo pokazałeś tylko jedną, a nie widać, żeby w ogóle kwitnienie zaczęło się.
Ja bym tak nie panikowała i poczekała na efekty całego kwitnienia.
Awatar użytkownika
Grigor
500p
500p
Od: 31 sie 2017, o 21:05

Post »

Widać na 2 i 3 zdjęciu małe owoce.
Mi się wydaje że nawet jakbyś o nią nie dbał to i tak zrzuci większość zawiązków.
Awatar użytkownika
Adrian139
200p
200p
Od: 30 paź 2018, o 12:01

Post »

Zawiązki które opadły są z kwitnienia w lutym a opadły wszystkie a chociaż 3 powinny zostać i ani jeden nie został jak było ich tak dużo
Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku - Owocowy śródziemnomorski i egzotyczny ogród
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to drzewko nie miało jakiegoś szkodnika typy przędziorek? Bo tak trochę wygląda jakby odrastało po jakiejś klęsce.
Awatar użytkownika
To ja Tomek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 maja 2020, o 14:02

Post »

Cześć! Kilka miesięcy temu kupiłem pomarańczę Corrugato.

Roślinka przepieknie zakwitła, wypuściła owoce, a chwilę potem masowo nowe listki. Od pewnego jednak czasu gubi je, "łysiejąc". Przy okazji gubi też niedojrzałe owoce.

Próbowałem róznych metod, w oparciu o rózne fora a także Panstwa stronę. Podlewałem obficiej, zraszałem, puszczałem nawilżacz powietrza, nawoziłem co tydzień. Potem próbowałem drugiej metody; trochę przesuszyłem, wsytrzymałem się na 2 tygodnie z nawozem. Efekty wciąż te same; codziennie odpadają jakieś listki.

Roślinka stoi na południowym oknie na parapecie, cały czas w tym samym miejscu.

Pomocy!

Na pierwszym zdjęciu widać mały żólty listek, na drugim opadnięte; jeden opadł zeschnięty, drugi wydawałoby się zdrowy. Ogólnie samodrzewko straciło ok. 40% liści w ciągu ostatnich 2 tygodni.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Przesadzałeś po przesadzeniu? Powinieneś przesadzić niezwłocznie po zakupie do właściwego podłoża, czyli do cytrusów.
Jeśli nie zrobiłeś tego to musisz to zrobić i sprawdzić stan korzeni.
Druga sprawa, powinieneś zadać pytanie od razu na forum, a nie bawić się w eksperymenty...
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O tej porze roku wszystkie cytrusy wspaniale rosną z uwagi na długość dnia. Niestety ty za często nawozisz swojego. Powoduje to zbyt duże zasolenie ziemi i zmianę jej pH np. na >7 Przy takim pH korzenie przestają pobierać składniki odżywcze. Moim zdaniem cytrus jest również przelany. W takim wypadku dochodzi najpierw do gnicia korzeni włośnikowych. Jeżeli będziemy dalej podlewać to zacznie gnić reszta korzeni.
Ja 13 lat temu napisałem na jednym z for że cytrusa lepiej przesuszyć niż przelać. Jeżeli włośniki gniją to następuje susza fizjologiczna i liście opadają. Wymień ziemię i przesusz go.
Awatar użytkownika
To ja Tomek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 maja 2020, o 14:02

Post »

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi, są one naprawdę wartościowe dla mnie, bo specjalistów od cytrusów wciąż u nas jak na lekarstwo...

Co do pytań, to:

1. Co do przesadzania: tak, przesadzałem pomarańczę dzień-dwa po transporcie i oczywiście stosując się do zalecanych zasad nt ziemi dla cytrusów

2. Co do późnego zapytania na forum: dopiero znalazłem to forum, kierowany właśnie owym problemem :)

3. Co do pory roku sprzyjającej wzrostowi: owszem, wspaniale mi pomarańcza rosła, ale tak jak pisałem, właśnie przestała :) Może wpływ na to ma też skrajnie zmienna pogoda i chroniczny ostatnio brak słońca?

4. Co do przesuszania, to właśnie mam tu niemałą zagwozdkę; jednego dnia podlewam roślinki, a drugiego Corrugato jest już suchutka! Czy w związku z tym mam podlewać, czy właśnie spróbować jeszcze bardziej przesuszyć?

I jest jeszcze jedna ważna kwestia; do tej pory stosowałem nawóz w żelu, ostatnio spróbowałem modyfikacji, a mianowicie gdy przyszedł czas nawożenia (robię to raz na 1-2 tyg) zastosowałem nawóz w płynie z dozownikiem, wkładany do ziemi. Podczas gdy inne roślinki piły takowy przez kilka, kilkanaście dni, Corrugato wypiła go na drugi dzień! To tylko dodało mi względnej pewności, że właśnie o zbyt suchy klimat chodzi... Ale teraz, po tym co mi napisaliście, już całkiem zgłupiałem...

Pomocy! Nie chcę żeby drzewko mi umarło, bo ukorzenione jest przepięknie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”