Żywotnik (Tuja) - kwiatostany,owocniki, szyszki
Re: Tuje(żywotniki) brązowieją,usychają
Brabanty szyszkują.
Czyli nic groźnego. Dzięki. Zdziwiło mnie, ponieważ jedna jedyna tuja, jak się okazuje, szyszkuje, a pozostałe nie, mimo tej samej wielkości oraz terminu posadzenia.
Witajcie. Przeszukalem forum ale nie znalazłem ostatecznej informacji.
Mam wzdłuż jednej granicy 35tui szmaragd a przy drugiej 40 brabantów. Jeśli chodzi o szmaragdy to zauważyłem to już przed zimą ale na brabantach tego nie było. Teraz u szmaragdów większość zakończen gałązek wygląda jak uschnuete. Brabanty mają podobny objaw ale w mniejszym stopniu.
Ludzie piszą że to szyszki ale szyszki tworzą się w gałązkach a nie na czubkach.
Moje przypuszczenie to mróz ale sam już nie wiem . Jesienią dałem im nawozu jesiennego i pięknie rosły ale do mrozów. Po zimie wyglądają jakby miały suche końcówki ale dzisiaj się im przyjrzałem to te suszki jakby robiły się grubsze ale czy to możliwe żeby tyle szyszek?
Gleba to czarnoziem przepuszczalny ok metr a pod nim żwiry i piachy. Mam linie kroplujące i podlewam je dość często ale na pewno nie przemaczam. Tuje rosną na osłoniętej słonecznej działce.
Czy ktoś może ostatecznie napisać co może być objawem takiego zachowania?
Szmaragdy:
Brabanty:
Mam wzdłuż jednej granicy 35tui szmaragd a przy drugiej 40 brabantów. Jeśli chodzi o szmaragdy to zauważyłem to już przed zimą ale na brabantach tego nie było. Teraz u szmaragdów większość zakończen gałązek wygląda jak uschnuete. Brabanty mają podobny objaw ale w mniejszym stopniu.
Ludzie piszą że to szyszki ale szyszki tworzą się w gałązkach a nie na czubkach.
Moje przypuszczenie to mróz ale sam już nie wiem . Jesienią dałem im nawozu jesiennego i pięknie rosły ale do mrozów. Po zimie wyglądają jakby miały suche końcówki ale dzisiaj się im przyjrzałem to te suszki jakby robiły się grubsze ale czy to możliwe żeby tyle szyszek?
Gleba to czarnoziem przepuszczalny ok metr a pod nim żwiry i piachy. Mam linie kroplujące i podlewam je dość często ale na pewno nie przemaczam. Tuje rosną na osłoniętej słonecznej działce.
Czy ktoś może ostatecznie napisać co może być objawem takiego zachowania?
Szmaragdy:
Brabanty:
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To normalne.
Dziękuję za odpowiedź.mozesz coś więcej na ten temat. Co wylęgnie się z tych suchych końcówek? Będą rosły dalej czy będą to szyszki?
Tuja brązowienie końcówek
Tak jak w temacie ,brazowieją mi 70 szt tuji posadzonych w ub roku.Doradzono mi w sklepie ogrodniczym poscinac te brazowe końcówki i jak ścinałem zauważyłem na niektórych końcówki dziwnego koloru.Czytałem na forum że może to być początek kwitnięcia.Pryskałem tuje mieszankami z magnezem,i od róznych chorób -bez skutku.
Re: Żywotnik (Tuja) - kwiatostany,owocniki, szyszki
Nikt nie doradzi cos?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
One kwitną ,co chcesz wiedzieć więcej?Poczytaj wątek od początku
To pewnie ni epotrzebnie ścinałem te końcówki ,które i są brązowe na nowo
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Pokaż prosze zdjęcie takich liści po ścięciu, bo nie wiem o czym piszesz.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 25 mar 2019, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc, mianowicie planuje posadzić ok 1 metr od ogrodzenia sadzonki brabanta. Z racji tego że ziemia na mojej działce jest bardzo kiepska, będę musiał wykopać dół i wymienić ja na coś zyzniejszego. Z tego co udało mi się wyczytać Brabanty mają płytki system korzeniowy. Pytanie jak głęboko wymienić ziemię? Czy płytko to znaczy 50 cm czy głębiej? Pod warstwą gliny ziemia jest jeszcze gorsza tzn dużo kamienia wapiennego itp.
Witam serdecznie.
Wczoraj zauważyłem na tujach delikatne brązowienie końcówek , tuje regularnie podlewane nawożone itp.
Pomoże ktoś ?
pozdrawiam
Wczoraj zauważyłem na tujach delikatne brązowienie końcówek , tuje regularnie podlewane nawożone itp.
Pomoże ktoś ?
pozdrawiam
Mąż Ani
Bardzo przepraszam za zapewne powtarzajace się pytanie, ale proszę o pomoc bo czas nagli, a mam jeszcze wiele logistycznych spraw do połapania, przy ewentualnej pozytywnej odpowiedzi, otóż: czy mogę jeszcze przesadzić (ze szkółki) 2,5 metrowe tuje szmaragd, szerokie? Przyjmą się gdy pod korzenie i wokół wysypię ziemię do iglaków i lekką domieszkę ukorzeniacza Agrecolu?