Kawon (arbuz) - część 11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 11

Post »

Mając dużo nasion mozna siac po kilka (nie wszystkie kiełkują) tylko że później wybiera się najmocniejsza sadzonke A resztę usuwa. Docelowo mają rosnąć pojedyńcze.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oglądam towarowe uprawy arbuzów i melonów na Ukrainie. Rzeczywiście rosną pojedynczo, nawet siane bezpośrednio do gruntu. Myślę, że rosnąc podwójnie będą rywalizować o składniki odżywcze i wodę. Posiałam trochę podwójnych żeby uzupełnić te, które nie wzejdą. Docelowo potrzebuję 50 sadzonek.
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p
Od: 29 mar 2020, o 11:48

Post »

Ja mam w planie dać ziarno bezpośrednio w glebę i zobaczyć ale zastanawiam się jak to ugryźć bo nie wiadomo jak z tymi ziarkami będzie skoro w domu mi wyjść nie chcą ;/
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Z arbuzami to nie mam doświadczeń, na pewno trzeba podlewać żeby się ziemia nie zaskorupiła. W ubiegłym roku posadziłam sadzonki pod koniec maja i owocowały, myślę, że posiane do gruntu wzeszłyby w tym samym czasie.
Podobnie jest z dyniami, w domu dopiero wschodzą a na kompoście już zaczynają wypuszczać liść właściwy.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja w tym roku potrzebuje około 55 sadzonek :wink: Rok temu sadziłem 2 czerwca, a pierwsze dojrzałe owoce zbierałem pod koniec lipca :D
gumis64
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 kwie 2020, o 08:49

Post »

Witam ja już dałem pierwsze 4 sadzonki z lutego ( te brzydkie ) i po 4 dniach już są pierwsze kwiatki to eksperyment zobaczę czy do 20 maja będą ładniejsze jak nie to posadzę nowe ale one już kwitną o dziwo może będą żyć :D zdam relacje co i jak
Obrazek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

gumis64 Pierwszy, najmniejszy, przymrozek je zabije... ale życzę żeby się udało. Tu jeszcze chyba nikt w kwietniu arbuzów w grunt bez osłon nie sadził.

--julian-- Podpisałeś umowę z Biedronką? ;:306

Ja mam w planie 48 szt. i w tym celu zagospodarowałem sąsiednią działkę, której właściciel ostatni raz na niej był jak jeszcze benzyna była na kartki :;230
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja co prawda już arbuzy wysiałam do gruntu, ale absolutnie odradzałabym sadzenie sadzonek. Nawet zwykłe, standardowe noce są jeszcze za zimne, nie mówiąc o przymrozkach.
Stawiam po doświadczeniach w zeszłym roku, że siewki pojawią się u mnie około 10-15 maja, więc akurat w terminie, by zdążyły minąć mrozy - dość długo mi w gruncie kiełkują, choć są przykryte. Chyba że hydrożel zrobi robotę i coś przyśpieszy.
gumis64
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 kwie 2020, o 08:49

Post »

Uuuu małe sprostowanie arbuzy posadziłem do szklarni ( poliwęglan ) a jak by były przymrozki dam świeczki
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

wokan jeszcze nie rozmawiałem o tym z nimi :;230 Widzę, że masz większe pole do popisu w tym roku ;:215
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Uff... właśnie skończyłem szczepić... 47 arbuzów i 22 melony... Dwa inkubatory zapakowane... Reszta jutro bo zabrakło mi podkładek i miejsca w inkubatorach. Muszę dowieźć z działki i pójdą pod butelki po Pepsi 2L :D
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p
Od: 29 mar 2020, o 11:48

Post »

U mnie też coś się ruszyło w końcu z wielodoniczek zaczęły wychylać się jakieś "potworki" :) A nasiona na ligninie wykiełkowały mi wszystkie w 3 dni :shock: więc będzie więcej sadzonek niż myślałem :D
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
Darek26
200p
200p
Od: 5 maja 2019, o 17:02

Post »

Co może być przyczyną tego, że moczone przez 24h nasiona nie kiełkują, a niemoczone kiełkują? Nasiona tej samej odmiany..
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”