Kawon (arbuz) - część 11
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 11
Mając dużo nasion mozna siac po kilka (nie wszystkie kiełkują) tylko że później wybiera się najmocniejsza sadzonke A resztę usuwa. Docelowo mają rosnąć pojedyńcze.
Oglądam towarowe uprawy arbuzów i melonów na Ukrainie. Rzeczywiście rosną pojedynczo, nawet siane bezpośrednio do gruntu. Myślę, że rosnąc podwójnie będą rywalizować o składniki odżywcze i wodę. Posiałam trochę podwójnych żeby uzupełnić te, które nie wzejdą. Docelowo potrzebuję 50 sadzonek.
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam w planie dać ziarno bezpośrednio w glebę i zobaczyć ale zastanawiam się jak to ugryźć bo nie wiadomo jak z tymi ziarkami będzie skoro w domu mi wyjść nie chcą ;/
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
Z arbuzami to nie mam doświadczeń, na pewno trzeba podlewać żeby się ziemia nie zaskorupiła. W ubiegłym roku posadziłam sadzonki pod koniec maja i owocowały, myślę, że posiane do gruntu wzeszłyby w tym samym czasie.
Podobnie jest z dyniami, w domu dopiero wschodzą a na kompoście już zaczynają wypuszczać liść właściwy.
Podobnie jest z dyniami, w domu dopiero wschodzą a na kompoście już zaczynają wypuszczać liść właściwy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w tym roku potrzebuje około 55 sadzonek Rok temu sadziłem 2 czerwca, a pierwsze dojrzałe owoce zbierałem pod koniec lipca
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
gumis64 Pierwszy, najmniejszy, przymrozek je zabije... ale życzę żeby się udało. Tu jeszcze chyba nikt w kwietniu arbuzów w grunt bez osłon nie sadził.
--julian-- Podpisałeś umowę z Biedronką?
Ja mam w planie 48 szt. i w tym celu zagospodarowałem sąsiednią działkę, której właściciel ostatni raz na niej był jak jeszcze benzyna była na kartki
--julian-- Podpisałeś umowę z Biedronką?
Ja mam w planie 48 szt. i w tym celu zagospodarowałem sąsiednią działkę, której właściciel ostatni raz na niej był jak jeszcze benzyna była na kartki
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja co prawda już arbuzy wysiałam do gruntu, ale absolutnie odradzałabym sadzenie sadzonek. Nawet zwykłe, standardowe noce są jeszcze za zimne, nie mówiąc o przymrozkach.
Stawiam po doświadczeniach w zeszłym roku, że siewki pojawią się u mnie około 10-15 maja, więc akurat w terminie, by zdążyły minąć mrozy - dość długo mi w gruncie kiełkują, choć są przykryte. Chyba że hydrożel zrobi robotę i coś przyśpieszy.
Stawiam po doświadczeniach w zeszłym roku, że siewki pojawią się u mnie około 10-15 maja, więc akurat w terminie, by zdążyły minąć mrozy - dość długo mi w gruncie kiełkują, choć są przykryte. Chyba że hydrożel zrobi robotę i coś przyśpieszy.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 kwie 2020, o 08:49
Uuuu małe sprostowanie arbuzy posadziłem do szklarni ( poliwęglan ) a jak by były przymrozki dam świeczki
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
wokan jeszcze nie rozmawiałem o tym z nimi Widzę, że masz większe pole do popisu w tym roku
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Uff... właśnie skończyłem szczepić... 47 arbuzów i 22 melony... Dwa inkubatory zapakowane... Reszta jutro bo zabrakło mi podkładek i miejsca w inkubatorach. Muszę dowieźć z działki i pójdą pod butelki po Pepsi 2L
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
U mnie też coś się ruszyło w końcu z wielodoniczek zaczęły wychylać się jakieś "potworki" A nasiona na ligninie wykiełkowały mi wszystkie w 3 dni więc będzie więcej sadzonek niż myślałem
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
- 200p
- Od: 5 maja 2019, o 17:02
Co może być przyczyną tego, że moczone przez 24h nasiona nie kiełkują, a niemoczone kiełkują? Nasiona tej samej odmiany..