Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 7
-
- 200p
- Od: 5 maja 2019, o 17:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 7
Potrzebuje 2-3 odmiany pomidorów ma linowych. Chodzi głównie o to, żeby były jak najsłodsze. Dobrze gdyby choć jedna odmiana nadawała się do uprawy bez oslon
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piecha, bez obaw. Przykop go jak najwcześniej, i najlepiej żeby go przelał deszcz i to solidnie. Na świeżym oborniku nie pójdą Ci korzeniowe ale psiankowate i dyniowate jak najbardziej.. Nie wiem jak wygląda ten 10-letni, jeśli "pachnie " obornikiem to przemieszaj z ziemią rodzimą. Mój koński po trzyletnim pryzmowaniu stał się pulchną próchnicą (był przykryty folią) i trzeba było nos głęboko w niego wsadzić by wyczuć obornik.
Pozdrawiam! Gienia.
I ja się bujam z dylematem przygotowania gleby...
Robiłem badanie na jesieni i azotu mam 60mg/l fosforu 100, a potasu 90mg/l
Nie wiem czy rozsypać teraz saletrę potasowa, czy podlewać pomidory nawozem, czytałem że dobry jest kristalon zielony, a potem bym podlewał pomarańczowym.
Pomidory będą uprawiane w donicach z wyciętym dnem.
Robiłem badanie na jesieni i azotu mam 60mg/l fosforu 100, a potasu 90mg/l
Nie wiem czy rozsypać teraz saletrę potasowa, czy podlewać pomidory nawozem, czytałem że dobry jest kristalon zielony, a potem bym podlewał pomarańczowym.
Pomidory będą uprawiane w donicach z wyciętym dnem.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam podobne wyniki gleby co ty z tym że mam mniej azotu.
Pomidory będą rosły w cylindrach
Planuję rozsypać saletrę potasowa w ilości 0,4kg na 10m2, a potem podlewać krzaki kristanolem zielonym do momentu kwitnienia , a potem pomarańczowym do końca uprawy. Pierwszy raz będę tak je uprawiał
Pomidory będą rosły w cylindrach
Planuję rozsypać saletrę potasowa w ilości 0,4kg na 10m2, a potem podlewać krzaki kristanolem zielonym do momentu kwitnienia , a potem pomarańczowym do końca uprawy. Pierwszy raz będę tak je uprawiał
Piotr
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
anulab piękne pomidorki, w kwietniu, albo początkiem maja będziesz miała pierwsze zbiory? Jakie to odmiany?
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Anula Piękne pomidorki! Na noc przykrywasz styropianem? Zrobiłaś ciepłą grządkę ? I do jakiej temperatury udało Ci się podgrzać grunt? Wybacz, tyle pytań na raz
Pozdrawiam Eugenia
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Super Anulab 65 będziesz grzała w tunelu? Sadzonki ekstra wybór.
Chyba siane w styczniu.
Chyba siane w styczniu.
pozdrawiam Ewa
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Wysadziłam odmiany , Evita, Ijuński czerwony i żółty , Uralski Rannij , Medovosaharnyj .
Nie wszystkie jakie zaplanowałam zmieściłam , bo na części grządki rośnie rzodkiewka . Myślałam ,
że wcześniej zbiorę , ale dopiero zaczynam zbiory .
Grządka ciepła , raczej letnia , przed sadzeniem miała około 15 stopni . Sadziłam w ziemię wymieszaną z
pociętą słomą .
Styropian od góry zakrywam gdy już słońce nie świeci , dodatkowo w pochmurne dni od góry zakładam cienką
włókninę . Przewód 80wat , niestety bez termostatu , włączam tylko nocą . Rano jest aż za ciepło .
Nie wszystkie jakie zaplanowałam zmieściłam , bo na części grządki rośnie rzodkiewka . Myślałam ,
że wcześniej zbiorę , ale dopiero zaczynam zbiory .
Grządka ciepła , raczej letnia , przed sadzeniem miała około 15 stopni . Sadziłam w ziemię wymieszaną z
pociętą słomą .
Styropian od góry zakrywam gdy już słońce nie świeci , dodatkowo w pochmurne dni od góry zakładam cienką
włókninę . Przewód 80wat , niestety bez termostatu , włączam tylko nocą . Rano jest aż za ciepło .
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Jeśli masz możliwość i umiejętności, albo kogoś kto ci pomoże kup sobie
Sterownik ADELID TES CZUJNIK CYFROWY Z SONDĄ CZUJNIKIEM
Koszt to około 40zl, termostat ustawiasz na funkcje grzania.
Jeśli nie ma kto Ci go zmontować, to mam podobny już połączony tak jak trzeba, mogę Ci go wysłać, z tym że potrzebuję go na koniec maja juz u siebie. Ja u siebie będę grzał sterownikiem nawadniania wersja V2
Możesz napisać ile stosujesz metrów tego przewodu, i hak myślisz da on radę podgrzać pomidory w tunelu które mają zrobiony namiot s kilku warst białe agrotkanjny ?
Pytam bo moje pomidory będę wysadzał na początku maja , a noce pewnie będą zimne jak od kilku lat.
Sterownik ADELID TES CZUJNIK CYFROWY Z SONDĄ CZUJNIKIEM
Koszt to około 40zl, termostat ustawiasz na funkcje grzania.
Jeśli nie ma kto Ci go zmontować, to mam podobny już połączony tak jak trzeba, mogę Ci go wysłać, z tym że potrzebuję go na koniec maja juz u siebie. Ja u siebie będę grzał sterownikiem nawadniania wersja V2
Możesz napisać ile stosujesz metrów tego przewodu, i hak myślisz da on radę podgrzać pomidory w tunelu które mają zrobiony namiot s kilku warst białe agrotkanjny ?
Pytam bo moje pomidory będę wysadzał na początku maja , a noce pewnie będą zimne jak od kilku lat.
Piotr
-
- 200p
- Od: 3 kwie 2017, o 05:57
Zaglądam a tu Ania pomidorki już wysadziła . Ja myślałam niedługo hartowanie zacząć i w połowie kwietnia wsadzić . Aniu możesz dokładniej opisać jak zrobiłaś ciepła grządkę? Obornik dawalas?
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Ale wcześnie Anula Trzymam kciuki za wczesne zbiory!
Moje wysiane jako pierwsze już od tygodnia czekają na pikowanie. Miał ktoś z Was odmianę Polorosa F1?
Moje wysiane jako pierwsze już od tygodnia czekają na pikowanie. Miał ktoś z Was odmianę Polorosa F1?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Dzięki za wsparcie , będę się starać by przetrwały .
W ubiegłym roku tym przewodem , 8 metrowym , dogrzewałam większą powierzchnię i było
dobrze . Teraz przegrzewa i rano mam nie mniej niż 20 stopni .
Znalazłam na all..... już z termostatem .
Pod grządkę dawałam kurzak i kilka rodzajów bakterii , ważne by były też beztlenowe .
Między innymi Pryzmatix , moim zdaniem ma dobry skład , szczególnie bacillus licheniformis .
Przy cieplejszych nocach tzn. bez mrozu nie włączam przewodu .
Podłoże , w które już bezpośrednio sadziłam wymieszałam z pociętą słomą .
Piotrze a jaką masz temperaturę gleby ? Włóknina bardzo dobrze izoluje . Sprawdzałam jedno i drugie i
różnica między nimi maksymalnie 2 stopnie . Od siebie polecam koce mikrofibrowe , może jakoś inaczej się
nazywają .
W ubiegłym roku tym przewodem , 8 metrowym , dogrzewałam większą powierzchnię i było
dobrze . Teraz przegrzewa i rano mam nie mniej niż 20 stopni .
Znalazłam na all..... już z termostatem .
Pod grządkę dawałam kurzak i kilka rodzajów bakterii , ważne by były też beztlenowe .
Między innymi Pryzmatix , moim zdaniem ma dobry skład , szczególnie bacillus licheniformis .
Przy cieplejszych nocach tzn. bez mrozu nie włączam przewodu .
Podłoże , w które już bezpośrednio sadziłam wymieszałam z pociętą słomą .
Piotrze a jaką masz temperaturę gleby ? Włóknina bardzo dobrze izoluje . Sprawdzałam jedno i drugie i
różnica między nimi maksymalnie 2 stopnie . Od siebie polecam koce mikrofibrowe , może jakoś inaczej się
nazywają .