Sadzenie, przesadzanie drzew owocowych
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sadzenie drzew owocowych
Witam raz jeszcze
Też jestem ciekawa co rozumiesz przez "dużo cierpliwości". Czy chodzi o czas oczekiwania na owoce??
Poradźcie proszę która czereśnia będzie plenna, twarda, słodka, no,... najlepsza :P
Też jestem ciekawa co rozumiesz przez "dużo cierpliwości". Czy chodzi o czas oczekiwania na owoce??
Poradźcie proszę która czereśnia będzie plenna, twarda, słodka, no,... najlepsza :P
...i nie robaczywa w dodatku.grazka100 pisze:plenna, twarda, słodka,
Pozdrawiam
- grazka100
- 500p
może być robaczywa, o jednego robala nie chodzi, bez przesady
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grazka !
Mówisz, że człowiek je, tyje, i potem nie wie skąd, a to wszystkiemu winne mięsko z robali ?
Mówisz, że człowiek je, tyje, i potem nie wie skąd, a to wszystkiemu winne mięsko z robali ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Zależy co kto lubi ja tam nie zaglądam w czereśnie zjadam jak leci
dobra jest Vega jeżeli chodzi o czereśnie jasne.
dobra jest Vega jeżeli chodzi o czereśnie jasne.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Pod warunkiem, że ma dobre stanowisko Można wówczas uzyskać naprawdę ładne, duże owoce.robertP2 pisze:...dobra jest Vega jeżeli chodzi o czereśnie jasne.
Pozdrawiam serdecznie
No tak stanowisko ja mam posadzoną od tak i rośnie jako jedyna a szukanie i wybieranie cudownych miejsc spełzło na niczym,no rośnie po mału druga posadzona też ot tak w miejscu bo się długo nie zastanawiałem ,nie wiem chyba więcej szczęścia mam jak .....(no tu bez komentarza )
Zamiast mercedesa kupa zielska
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Odnośnie Summita - w skrócie: późno zaczyna owocować, lubi pękać na deszczu no i największa wada - potrafi zrzucić 70 - 80 % zawiązków, nawet już dobrze wyrośniętych. Moja ma chyba 6 lat, jest potężnym drzewem o ładnym kulistym pokroju, tylko owoców rodzi dosłownie kilkadziesiąt, dopiero w zeszłym roku było co pojeść..
Liczę, że z czasem trochę się rozkręci.
Lapinsa też mam ale jest jeszcze młody, owoce są twarde i w miarę smaczne.
Ja polecam Vegę, u mnie jest najplenniejszą czereśnią i bardzo lubię ich smak. Pozostaje kwestia zapylaczy.
Liczę, że z czasem trochę się rozkręci.
Lapinsa też mam ale jest jeszcze młody, owoce są twarde i w miarę smaczne.
Ja polecam Vegę, u mnie jest najplenniejszą czereśnią i bardzo lubię ich smak. Pozostaje kwestia zapylaczy.
Pozdrawiam, Maciek.
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Posadziłem 'Vandę' na podkładce PHL-A. Podobno dobra czereśnia, średniowczesna.
Tomek
- grazka100
- 500p
hej
Bardzo pięknie dziękuję za pomysły i uwagi. Doświadczenie jest baaardzo ważne, a ja chętnie korzystam z cudzego doświadczenia.
U mnie jest ziemia raczej mało urodzajna. pod 30-40 cm warstwą jest po prostu piasek. Stanowiska są słoneczne, bo jeszcze na tej działce mało co rośnie. Tylko młode drzewka owocowe.
Spróbuję poszperać i znaleźć coś na temat zapylaczy.
Miłego poniedziałku
Pogrzebałam w necie i wygląda na to, że gdybym kupiła Kordię, to zapylaczem jest Van, Sam, Schneidera Późna i Heldefińska.
Za to Heldefińskiej zapylaczem jest Sam i Schneidera Późna,
Zapylaczem Sam jest m. inn.Van
Zapylaczem Van jest Heldefińska i Sam (również między innymi)
Po głębszym wczytaniu się, mogę zrezygnować z Heldefińskiej, bo Sam, Van i Kordia są dla siebie wzajemnie zapylaczami
Ha ha ha. Musze kupić 3 czereśnie, aby się nawzajem zapylały. Jest to wykonalne tym bardziej, że uwielbiamy czereśnie...
Krzysztofkhn czy ja wspominałam, że jemy i tyjemy i nie wiemy skąd?? Ja tam wiem skąd przybywa i podstawą nie są robale z czereśni
Na całe szczęście jeszcze wydalamy, więc nie jest tak źle
Bardzo pięknie dziękuję za pomysły i uwagi. Doświadczenie jest baaardzo ważne, a ja chętnie korzystam z cudzego doświadczenia.
U mnie jest ziemia raczej mało urodzajna. pod 30-40 cm warstwą jest po prostu piasek. Stanowiska są słoneczne, bo jeszcze na tej działce mało co rośnie. Tylko młode drzewka owocowe.
Spróbuję poszperać i znaleźć coś na temat zapylaczy.
Miłego poniedziałku
Pogrzebałam w necie i wygląda na to, że gdybym kupiła Kordię, to zapylaczem jest Van, Sam, Schneidera Późna i Heldefińska.
Za to Heldefińskiej zapylaczem jest Sam i Schneidera Późna,
Zapylaczem Sam jest m. inn.Van
Zapylaczem Van jest Heldefińska i Sam (również między innymi)
Po głębszym wczytaniu się, mogę zrezygnować z Heldefińskiej, bo Sam, Van i Kordia są dla siebie wzajemnie zapylaczami
Ha ha ha. Musze kupić 3 czereśnie, aby się nawzajem zapylały. Jest to wykonalne tym bardziej, że uwielbiamy czereśnie...
Krzysztofkhn czy ja wspominałam, że jemy i tyjemy i nie wiemy skąd?? Ja tam wiem skąd przybywa i podstawą nie są robale z czereśni
Na całe szczęście jeszcze wydalamy, więc nie jest tak źle
- krzysztofkhn
Grazka100 !
Pospaceruj po okolicy. Może sąsiedzi mają posadzone czereśnie i bez większego problemu będziesz miała zapylacze.
Pospaceruj po okolicy. Może sąsiedzi mają posadzone czereśnie i bez większego problemu będziesz miała zapylacze.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- grazka100
- 500p
nic z tego Krzysztofie
W okolicy są pola, łąki lasy, konie, gospodarstwa ... czereśnie może i gdzieś są, ale ich nie widać w promieniu pół kilometra. Skąd biedne pszczółki miałyby do mnie przynosić ten drogocenny i wybrany pyłek ?
W okolicy są pola, łąki lasy, konie, gospodarstwa ... czereśnie może i gdzieś są, ale ich nie widać w promieniu pół kilometra. Skąd biedne pszczółki miałyby do mnie przynosić ten drogocenny i wybrany pyłek ?
- krzysztofkhn
Przykro mi.
Cholera. Gdzie te czasy, gdzie brak choćby jednego drzewa owocowego na działce był dyshonorem.
Cholera. Gdzie te czasy, gdzie brak choćby jednego drzewa owocowego na działce był dyshonorem.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.