Zrób to sam, czyli pomysły Forumków
- ARABELLA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zrób to sam, czyli pomysły forumków
Superowo to wyszło
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Jacuś płotek rewelacja.
Elizabetka pisze:Jacuś płotek rewelacja.
Zgadzam się z tą opinią ...pomalujesz go czy taki zostanie?
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Rispetto! Buty + rojniki mam, więc na wiosnę dokładnie to odmałpuję, tym bardziej,że jakoś nie mogę znaleźć dobrego miejsca na rojniki, a takie przenośne to jest to. Tak zaczynam kombinować, może nie tylko rojniki, ale np dąbrówka i coś też małego?
Waleria
Gdyby zaadaptować kozaki, to nawet jakieś małe drzewko można posadzić A tak naprawdę to mozna wsadzić wszystko co ma płytkie korzenie i nie boi się przesuszenia korzeniWaleria pisze:Rispetto! Buty + rojniki mam, więc na wiosnę dokładnie to odmałpuję, tym bardziej,że jakoś nie mogę znaleźć dobrego miejsca na rojniki, a takie przenośne to jest to. Tak zaczynam kombinować, może nie tylko rojniki, ale np dąbrówka i coś też małego?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Chcałem Was zaprosić do budowy gniazd dla ..... pszczół. Tak, tak dla pszczoł, a dokładniej dla dziko zyjących pszczół Murarek ogrodowych Osmia Rufa) i innych pszczół samotnic. To niezastąpione owady, niezbedne w każdym ogrodzie, że o sadach już nie wspomnę.
Te pszczoły są zagrożone wyginięciem, z powodu zanikania ich naturalnych środowisk. Najważnejszą zaś sprwawą jest to że są absolutnie bezpieczne, nie żądlą, nie mają wyrobionego instynktu obrony roju, tak jak to mają w zwyczaju pszczoły miodne. Poza tym, są bardzo pracowite, co sktkuje większą efektywnością zapylania. Do ich hodowli w zupełności wystraczą wiązki trzciny, którą właśnie w okresie zimowym najlepiej jest ścinać, bez obawy skąpania się w wodzie.
Aby tu nie powtarzać tematu, zapraszam TUTAJ gdzie już opisałem te pszczoły oraz sposoby na budowę gniazd.
Te pszczoły są zagrożone wyginięciem, z powodu zanikania ich naturalnych środowisk. Najważnejszą zaś sprwawą jest to że są absolutnie bezpieczne, nie żądlą, nie mają wyrobionego instynktu obrony roju, tak jak to mają w zwyczaju pszczoły miodne. Poza tym, są bardzo pracowite, co sktkuje większą efektywnością zapylania. Do ich hodowli w zupełności wystraczą wiązki trzciny, którą właśnie w okresie zimowym najlepiej jest ścinać, bez obawy skąpania się w wodzie.
Aby tu nie powtarzać tematu, zapraszam TUTAJ gdzie już opisałem te pszczoły oraz sposoby na budowę gniazd.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pawle ja coś tam zmajstruję na wiosnę.
- harwi
- Od: 5 mar 2008, o 14:49
Mnie również zainteresowałeś murarkami. Też się postaram muszę tylko namierzyć trzcinę ;) i do roboty ;)
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Majstrowanie wiosną, to może być już za późno. Murarki zaczynają się wygryzać z gniazd już na przełomie marca i kwietnia, to zalezy od temperatury. Teraz trzeba już przygotować gniazda, a trzcinę najlepiej zbierć w zimie jak woda zamarznięta i można bez problemów wchodzić na lód w partii brzegowej np. jeziora. Gnazda wykładamy na początku marca aby przewietrzyły się, coby nasze zapachy ulotniły się z nich.Fallenangelv pisze:Pawle ja coś tam zmajstruję na wiosnę.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 lut 2010, o 18:02
Wiele bardzo ciekawych pomysłów tutaj prezentujecie Bardzo się cieszę, że trafiłem na to forum.
Pomyślałem, że i ja się podzielę swoim pomysłem. Co prawda w chwili obecnej jest on dopiero w fazie projektowej, ale całość jest moją własną inwencją twórczą i wykonanie będzie również moje, dlatego mam nadzieję, że dział "zrób to sam" jest właściwym miejscem na zaprezentowanie tego
Otóż, podjąłem decyzję o wybudowaniu w miejsce obecnie istniejącego domku letniskowego:
nowej konstrukcji, którą widać na poniższych wyrenderowanych z programu CAD'owskiego wizualizacjach:
Wszelkie uwagi, propozycje zmian, pomysły - mile widziane. Póki jest w fazie projektu, jeszcze można zmieniać
Pomyślałem, że i ja się podzielę swoim pomysłem. Co prawda w chwili obecnej jest on dopiero w fazie projektowej, ale całość jest moją własną inwencją twórczą i wykonanie będzie również moje, dlatego mam nadzieję, że dział "zrób to sam" jest właściwym miejscem na zaprezentowanie tego
Otóż, podjąłem decyzję o wybudowaniu w miejsce obecnie istniejącego domku letniskowego:
nowej konstrukcji, którą widać na poniższych wyrenderowanych z programu CAD'owskiego wizualizacjach:
Wszelkie uwagi, propozycje zmian, pomysły - mile widziane. Póki jest w fazie projektu, jeszcze można zmieniać
-
- 0p - Nowonarodzony
Świetny płotek! Gratuluję! I mam przy okazji pytanie: w jaki sposób wycinałeś pojedyncze sztachetki? Z większych desek przy pomocy wyrzynarki czy jak?fox pisze:Moje jesienne wypociny
(...)
- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
Wprawdzie to może bardziej na przyszły rok nam się może przydać ale i tak wkleję choć to nie moje.
Jak ochronić młode formowane drzewka?
To bardzo proste! Wystarczy duża siatka na warzywa
Jak ochronić młode formowane drzewka?
To bardzo proste! Wystarczy duża siatka na warzywa
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
-
- 0p - Nowonarodzony
a tak z ciekawości - ile płacisz za takie odpadki tartakowe?fox pisze:(...) kupuje zrzyny w tartaku i zawsze się coś wybierze (...)