Truskawki - uprawa
-
- 200p
- Od: 15 lut 2008, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki - uprawa
Nie ma sprawy, poczucia humory nigdy mi nie brakowało :P
Pozdrawiam zatem Faceta
Pozdrawiam zatem Faceta
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
poradźcie, proszę,
mam plagę mrówek w truskawkach, głównie siedzą na kwiatkach, ale ogólnie są wszędzie, czy to truskawkom szkodzi? nie chcę sypać chemii i sama nie wiem co robić
a drugie pytanko, czy ktoś miał posadzony między truskawkami czosnek, słyszałam o pozytywnym jego oddziaływaniu na truskawki, tak posadziłam i teraz nie wiem czy dobrze, bo czosnek idzie jak burza a truskawki tak sobie, co prawda sadzone w zeszłym roku ale jakoś słabo, może ten czosnek taki żarłoczny.....
mam plagę mrówek w truskawkach, głównie siedzą na kwiatkach, ale ogólnie są wszędzie, czy to truskawkom szkodzi? nie chcę sypać chemii i sama nie wiem co robić
a drugie pytanko, czy ktoś miał posadzony między truskawkami czosnek, słyszałam o pozytywnym jego oddziaływaniu na truskawki, tak posadziłam i teraz nie wiem czy dobrze, bo czosnek idzie jak burza a truskawki tak sobie, co prawda sadzone w zeszłym roku ale jakoś słabo, może ten czosnek taki żarłoczny.....
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- zuzek07
- 10p - Początkujący
- Od: 29 kwie 2008, o 09:04
- Kontakt:
No trochę zajmuje, zwłaszcza, że słoma nie z rozściełacza przydeptana na dziesiątą stronę , więc czekamy aż przeschnie, potem widełki i heja w planach na przyszły rok właśnie rozściełacz do słomy.majs pisze:zuzek07 Nie zastanowilem się nad substancji czynna w tych preparatach, jeszcze zapomnialem dodać alliette na młode sadzonki. no i na grzybka switcha i signum przed zbiorami na przemian.
O Betanolu chodza sluchy,ze jest tu ostatni rok dozwolony niestety.
Powiedz mi ile czasu zajmuje sprzatanie lisci ?
Na moich arach trwa to niecały dzień. Na Twoich zapewne hektarach to by nie zdało egzaminu. Ale rzeczywiście ograniczenie plamistości znaczne. Najbardziej boję sie wertycyliozy, ale tu już nic nie poradzę, chyba, że masz jakiś magiczny sposób i na to , (coś oprócz Aliette jeszcze?) bo z zeszłym roku mi złapała pomidory, dlatego np. Honeoye u mnie odpada
Jeśli "a" oznacza szczęście, to a=x+y+z;
x - to praca,y - rozrywki, z - umiejetność trzymania języka za zębami.
[ Albert Einstein ]
[ Albert Einstein ]
- zuzek07
- 10p - Początkujący
- Kontakt:
zależy z której strony patrzećmajs pisze:Laska , nie nie jestem laska
Poprawiłaś mi humor Dzięki
[ Albert Einstein ]
[ Albert Einstein ]
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
dowcipnisie ładnie tak się z facetów nabijać, przynajmniej na biustonoszach oszczędzam.
zuzek wertycylioza to paskudztwo kiedyś wybiło mi cale poletko, powodem były zarażone sadzonki. Przed sadzeniem mocze korzenie w Aliette i pryskam po posadzeniu, potem to już tylko obserwacja i ewentualnie usuniecie porażonych krzaczków zresztą bez analizy laboratoryjnej nie odróżnisz tego grzybka od czerwonej zgnilizny.
Jak Tobie listki zabierają dzień to ja bym musial 3 mc z widełkami biegać. Nie zbieram liści i nie ma problemu z plamistością, Po skoszeniu idzie reglone spala wszystko i choroba nie ma już na czym się rozwijać.
Moze zrob probe na jednej redlince i zobaczysz co sie dzieje.
Pozdrowionka
zuzek wertycylioza to paskudztwo kiedyś wybiło mi cale poletko, powodem były zarażone sadzonki. Przed sadzeniem mocze korzenie w Aliette i pryskam po posadzeniu, potem to już tylko obserwacja i ewentualnie usuniecie porażonych krzaczków zresztą bez analizy laboratoryjnej nie odróżnisz tego grzybka od czerwonej zgnilizny.
Jak Tobie listki zabierają dzień to ja bym musial 3 mc z widełkami biegać. Nie zbieram liści i nie ma problemu z plamistością, Po skoszeniu idzie reglone spala wszystko i choroba nie ma już na czym się rozwijać.
Moze zrob probe na jednej redlince i zobaczysz co sie dzieje.
Pozdrowionka
brak polskich znaków
- zuzek07
- 10p - Początkujący
- Kontakt:
Ile Ty masz hektarów truskawki obszarniku jeden? i gdzie? pewnie Włochy?
Masz rację, zrobię eksperyment, tak jak testowałam Goltix
Czym zasilasz? Ja daje Yarę, Nitrabor i Krisanole, teraz znalazłam nowy program i od nowego roku rozpoczynam również testowanie
Masz rację, zrobię eksperyment, tak jak testowałam Goltix
Czym zasilasz? Ja daje Yarę, Nitrabor i Krisanole, teraz znalazłam nowy program i od nowego roku rozpoczynam również testowanie
[ Albert Einstein ]
[ Albert Einstein ]
- zuzek07
- 10p - Początkujący
- Kontakt:
Kto? My?majs pisze: dowcipnisie ładnie tak się z facetów nabijać, przynajmniej na biustonoszach oszczędzam.
oj, nie masz już na czym, tylko na tak powabnej rzeczy oszczędzać
wstydź się
[ Albert Einstein ]
[ Albert Einstein ]
- majs
Nie jestem obszarnikiem 36 do zbioru i 12 zasadznych, nie Wlochy, Najwiekszy obszarnik tutaj to ma 170 ha, jak on to ogarnia?
zasilam NPK 11-5-18 200kg/ha przed zbiorami i 350kg/ po zbiorach.
a pod ubrankiem i za slodka minka
zasilam NPK 11-5-18 200kg/ha przed zbiorami i 350kg/ po zbiorach.
a pod ubrankiem i za slodka minka
brak polskich znaków
- zuzek07
- 10p - Początkujący
- Kontakt:
a to szanowny pan na północy fertygacja czy posypowo?
Nie dajesz w ogóle manganu ani wapnia?
znikam, bo już nosem po klawiaturze stukam
miłego wieczorku wszystkim jeszcze na chodzie
Nie dajesz w ogóle manganu ani wapnia?
znikam, bo już nosem po klawiaturze stukam
miłego wieczorku wszystkim jeszcze na chodzie
[ Albert Einstein ]
[ Albert Einstein ]
- majs
leniawkaPisalem ale gdzieś wcielo mojego posta.
czosnek w truskawkach ma zmniejszyć występowanie szarej pleśni. Zagęszczając oprawę trzeba pomietac, ze zapotrzebowanie na jedzonko tez będzie większe. sadzonki truskawek nie powinny byc wielkie i wybarwione, zmniejszyłoby to znacznie plony,no chyba ze zależy nam na liściach
Jeśli uważasz ze są bardzo mało wyrośnięte to już teraz nie podsypuj źle to wyplunie na owoce(zrobią się miękkie rozlazłe i bardziej podatne na szara plechę) Nawieź je dopiero po zbiorach nie później niż we wrześniu.
Sprawdź czy na truskawkach nie ma mszycy i to jest głównym powodem ataku mrówczej armi.
Pozdrawiam.
czosnek w truskawkach ma zmniejszyć występowanie szarej pleśni. Zagęszczając oprawę trzeba pomietac, ze zapotrzebowanie na jedzonko tez będzie większe. sadzonki truskawek nie powinny byc wielkie i wybarwione, zmniejszyłoby to znacznie plony,no chyba ze zależy nam na liściach
Jeśli uważasz ze są bardzo mało wyrośnięte to już teraz nie podsypuj źle to wyplunie na owoce(zrobią się miękkie rozlazłe i bardziej podatne na szara plechę) Nawieź je dopiero po zbiorach nie później niż we wrześniu.
Sprawdź czy na truskawkach nie ma mszycy i to jest głównym powodem ataku mrówczej armi.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
majs dziękuję za rady, jutro pogonię na działeczkę poszukać mszyc,
pozdrawiam
Iwona
Iwona