Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II
Hortensja pnąca jest o tyle specyficzna, że pełny wzrost rozpoczyna dopiero po kilku (najczęściej 3) latach czyli po okresie dobrego zadomowienia się na nowym miejscu. Dlatego przesadzanie jej jest raczej niewskazane. Moja w pierwszym roku nie urosła wcale, tylko wypuściła liście. W drugim ruszyła lekko do boju, przyrosty po 0,4m.Aszka pisze:Moja hortensja długo była mikra i już myślałam,że nic z niej nie będzie.Nawet ją przesadzałam szukając optymalnego miejsca.Teraz już "nie przesadzam" :P :P
Już chyba o tym kiedyś było ale warto przypomnieć, że w przypadku hortensji bukietowych ziemia wcale nie musi być aż taka kwaśna, MOŻE ale nie musi. Ponoć optymalny przedział to 5,5-7 a więc nawet obojętna wystarczy, istotne jest co innego, powinna być próchnicza i żyzna, hortensje bukietowe są bowiem niezwykle żarłoczne.aga13 pisze:... zamówiłam Anabelle, Grandiflorę i Pink D.
Mam pytanie jak przygotować stanowisko dla nich ?
jak głęboki dołek im wykopać ? czy jak wymieszam worek substratu +worek torfu kwaśnego będzie dobrze? jaką im przestrzeń życiową zostawić wokół 1m czy 2m? czy mogą być w pełnym słońcu
I tak jak pisze Ania, warto je posadzić osobno. W czasie kwitnienia są bowiem niezwykle mocnym akcentem do którego należy raczej dostosować inne rośliny. Ponadto muszą mieć raczej więcej miejsca, bukietówka to jednak potężny krzew nawet jeśli będzie mocno przycinany. W gruncie rzeczy w korzystniejszych klimatach wyrasta na całkiem ładne drzewko.
Miejsca potrzebuje jeszcze z tego powodu, że (nie wiem jak u innych ale u mnie) korzenie ma (również) BARDZO płytko co mnie dość denerwuje bo nie wiem jak ją podsypać nawozem, czy to obornikiem czy jakimś sypkim, jedyne wyjście to płynny bowiem niezmiernie trudno zruszyć ziemię wokół krzewu. Korzenie są bezpośrednio przy powierzchni bardzo gęsto i to nie drobne korzonki ale grube korzenie. I tak jest wokół całej nasady w promieniu nawet ponad 0,5m. Z tych powodów warto sadzić je osobno z dużą przestrzenią wokół. zapewne w związku z takim systemem korzeniowym i wymaganiami pokarmowymi nie znosi konkurencji szczególnie drzew. Tak gdzieś czytałem i dopiero teraz rozumiem dlaczego.
No i słońce! Bukietówki na słońcu zdecydowanie obficiej kwitną no i wolniej rosną (to ostatnie to zaleta).
---
Przy okazji dla miłośników hortensji, w tej wyszukiwarce wpiszcie to słowo: hortensiaallesb
Moje wszystkie hortensje rosną od południowego zachodu -patelnia...podlewam tylko dosłownie wiadrami ale coroku pięknie rosną i pięknie kwitną.
W tym roku na tej samej stronie dosadziłam Great Star "La Vestervival" no i od północy Renhy "Vanilia Fraise" posadziłam teraz i będę czekać pierwszych oznak życia no i pierwszych pięknych kwiatków...
W tym roku na tej samej stronie dosadziłam Great Star "La Vestervival" no i od północy Renhy "Vanilia Fraise" posadziłam teraz i będę czekać pierwszych oznak życia no i pierwszych pięknych kwiatków...
Ja w zeszłym roku na Wielkanoc kupiłam w markecie hortensję o wielkich białych kwiatach i niestety nie mam pojęcia co to za odmiana. Pewnie jakaś ogrodowa. Kwiaty może trochę podobne do tej Annabell tu na zdjęciach ale płatki bardziej takie poszarpane. Wsadziłam do ogrodu w półcieniu i też jestem ciekawa
Fotki niestety nie mam z tego okresu jak kwitła. Teraz jest jeszcze osłonięta w ogrodzie i nic nie widać.
Ale jak obcięłam przekwitnięte kwiatostany i sadziłam do ogrodu wyglądała nieszczególnie. Poza tym była malutka /dwie odnóżki/. Jak kwitła miała trzy duże kwiaty , średnicy ok 15 cm. piękne były! Może sztucznie napompowane Dlatego tym bardziej jestem ciekawa co z niej będzie w tym roku.
Ale jak obcięłam przekwitnięte kwiatostany i sadziłam do ogrodu wyglądała nieszczególnie. Poza tym była malutka /dwie odnóżki/. Jak kwitła miała trzy duże kwiaty , średnicy ok 15 cm. piękne były! Może sztucznie napompowane Dlatego tym bardziej jestem ciekawa co z niej będzie w tym roku.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czy ja dobrze widzę na zdjęciu, że ona jest wsadzona przy samiutkiej siatce? Jeśli tak to jeszcze jest dobra pora, aby ja przesadzić. To będzie spory krzew!
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;