Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytryna skierniewicka - uprawa w domu

Post »

Cytryny lubią trochę wilgoci wokół siebie, a nie lubią zalanych korzeni. Pewnie za postawienie na wilgotnym keramzycie odwdzięczą się solidnymi owocami.
Roślina jest bardzo ładnie rozrośnięta, ma ładne zielone liście, ale małą doniczkę, trzeba będzie wyczuć, jak ją zawozić, żeby nie była zagłodzona i przenawożona.
------------------------------
Z porad gramatycznych --- 'troje" - to liczebnik zbiorowy, używamy go w przypadku liczenia istot niedorosłych i rzeczowników, które nie mają liczby pojedynczej. W wypadku kwiatów lepiej używać liczebnika głównego - trzy - trzem kwiatom.
marog6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lut 2011, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fotki były robione przed podlaniem po słonecznym dniu - widać zwinięte w rulonik liście. Doniczka to raczej złudzenie optyczne. Ma 15,5cm średnicy. Z początku doniczka wydawała się całkiem duża. Roślinka po prostu tak niesamowicie się rozwinęła w ciągu roku. Zaskoczyły mnie szczególnie te liście po lewej. Bardzo o nią dbałem i odwdzięczyła się monstrualnymi liśćmi mającymi po 15cm długości.

Czyli doradzasz dostawić jakąś plastikową podstawkę z wysypanym wilgotnym keramzytem?

Dziękuje za wszystkie porady.
marog6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lut 2011, o 16:06

Post »

Niestety nie wszystkie liście są ładne. Przez jakiś czas podlewałem wodą destylowaną co okazało się potem, że niekoniecznie było dobre, bo to czyste H20 bez składników. Zauważyłem, że liście zaczeły się odbarwiać. Teraz delkatnie raz na tydzień przez miesiąc daje wodę z nawozem, a potem co 2tyg. czyli według wskazań na opakowaniu.

Kilka liści spadło w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Dzisiaj kolejny. Tak wygląda:
Obrazek

Kilka innych też nie ładnie wygląda:
Obrazek
Obrazek

Plus jeden ma coś dziwnego na liściu, chociaż mógł się przypalić, dotyka szyby.
Obrazek

To na pewno nie przelanie. Być może to wina tej wody destylowanej, dlatego aż tak bardzo się nie przejmuje, chociaż wy może znacie się lepiej.

Mam możliwość przestawienia na północne okno, ale z pewnie z temp. do -5*C jeśli na zewnątrz będzie -15*C. Plus dosyć wilgotne miejsce. Co o tym sądzicie?
wisienka81
50p
50p
Od: 30 wrz 2011, o 22:13

Post »

Mam podobny problem z cytrynką. Niby kwitnie, ale jednocześnie liści mają żółte plamy. Od spodu listki są jakby przyprószone mąką, ale nieanacznie. Czy to jakis intruz?
Moje rośliny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=59205" onclick="window.open(this.href);return false;
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

marog6 cytrusy o tej porze roku powinny zimować w temp. +2 do +14 stopni max. odpowiednio długo czyli od godz. 8 do 19 powinny być doświetlane i podlewane nie częściej jak raz na miesiąc i to skromnie. Podlewanie destylowaną wodą takich objawów nie daje, roślina ma za ciepło, za mokro i za mało światła.

wisienka81 na 99% to jaja przędziorka, wyglądają jak kasza manna. Powycieraj wszystkie liście dokładnie wilgotną szmatką i oprysk preparatem Magus 200 SC, dawka 1 ml na 1 l wody, za dwa dni taka sama dawka, po kolejnych dwóch 1 ml na 0,5 l wody i codziennie pomiędzy opryskami zraszanie liści wodą. Oczywiście w dniu oprysku już nie zraszaj. :wink:
Jakub_
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja dziś w REAL'u kupiłem cytrynę skierniewicką :D
To tak przy okazji jakby ktoś miał blisko szukać gdzieś obok w hipermarkecie, to mówię, że są :D

To mój początek z cytryną, oby owocny ;:3 Pozdrawiam

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p
Od: 3 sty 2012, o 13:27

Post »

ładna sadzonka zyczę rekordowego owoca bo to na pewno skierniewicka :D
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:23

Post »

mam pytanie odnośnie owocków - czy w cytrynie skierniewickiej jest dużo miąższu, jaki ma smak itp.?
Pozdrawiam
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Miąższu jest sporo pestek również smak wyjątkowo kwaśny z tym że soku za wiele nie ma, cytryna skierniewicka nie jest dobra jako tak do jedzenia bo miąższ jest trocinowaty jakby, mało soczysty w porównaniu np. z cytryną meyera albo zagara bianca czy też lunario. :wink:
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p

Post »

Dzięki wielkie za odpowiedź. Szkoda, że tego pytania nie zadałam przed kupnem tej cytryny, bo kupowałam ją z myślą o konsumpcji:D
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p

Post »

następnym razem kup meyera lub lunario ;:333
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p

Post »

dzięki welkie za odpowiedź. Może kiedyś się na nią skuszę.. tymczasem moja skierniewicka wypuszcza kwiatuszki, pięknie pachnie :)
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p

Post »

skierniewicka ma to do siebie że trzeba wybierać czy chce się owoce czy żeby rosła roślina zostaw sobie jednego owocka wyrośnie gigant ;:138 meyera ma to do siebie że nie jest tak kwaśna dobra do potraw a lunario,skierniewicka,feminello i inne lepsze moim zdaniem na herbatkę ;:209
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”