Vanda (wątek merytoryczny)

ODPOWIEDZ
alastor
50p
50p
Od: 30 sie 2008, o 18:33

Post »

Witam wszystkich :)
mi też udało się kupić u Rafaela vandy :)
niestety dotarły do mnie dopiero przedwczoraj w stanie chyba niezbyt dobrym, a może nawet agonalnym :( poniżej zamieszczam parę fotek. bardzo proszę o jakieś rady: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam
Magda
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agita pisze:
Śnieżka, czemu zaraz miałyby paść, trochę wiary w nie! :D ;)
No niestety mam powody, żeby myśleć mało optymistycznie. Dziś na tej Vandzie, której ucięłam wierzchołek liścia z plamą, zauważyłam żółnięcie ostatniego liścia od dołu. Po jego oberwaniu na następnym liściu ujawniło się ciemniejsze przebarwienie- jeszcze nie brązowe- wygląda jakby zacienienie. A najgorsze, że ta VAnda ma w sumie tylko jeden korzeń niby zdrowy i to jeszcze w połowie złamany. Pozostałe były brązowe i puste w środku- zostały obcięte. Jak widać nie rokuje to najlepiej. Za to druga na razie wygląda nieźle.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Kurcze, szkoda no. Ja na razie jestem pełna wiary, że się uda. Na szczęście na liściach u mnie nie widać niczego złego. Mam nadzieję, że korzenie u mnie ruszą.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Szczerze mówiac moja najmniejsza vanda też ma kiepskie korzonki..Suche i bardzo marne...
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Kurcze cos te Vandy sie nie udaly no martwie sie o nie, szkoda :?
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Poprosiłam wczoraj Rafaela, żeby napisał do gościa, że kilka vand jest chorych- ze zdjęciami, może się facet ładnie zachowa i przyśle coś w zamian. Czy to jest ten sprzedawca, którego Ty Jolu, znałaś wcześniej?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Agita tak ja od niego juz wiele razy kupilam i nigdy nie moglam narzekac. Pewnie niech napisze i zobaczy co mu zostanie odpisane, moze sie uda. Spröbowac na pewno warto. :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam cały czas wrażenie ,ze te vandusie 9zwłaszcza ta malutka) mają za sucho.Korzonki sa tak splaszczone i wysuszone jakby zaschły na amen.Wsypalam na dno szklaneczek wilgotny keramzyt ale nie wiele to dało.Byc może zbyt długo szły pocztą(zwłaszcza te maleństwa)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Pestko, moja też ma takie korzonki, ale jak je moczę to zielenieją, więc myślę, że vanda pije jak trzeba.
U niektórych phalaenopsis też widzę tendencję do takich korzeni, nawet po moczeniu- i na pewno nie są przesuszone!
Będzie dobrze :) Ja takiego malucha moczyłabym jednak częściej niż 2 razy w tygodniu, nawet krótko, ale jednak częściej. W końcu one mają tak mało korzonków że przecież nie zdążą się tak dobrze napić jak większa vanda z rozrośniętym systemem korzeniowym...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Kochani, witajcie :)
Mam pytanko: czy moge moja Vande postawic w kuchni, gdzie juz teraz jest praktycznie caly czas otwarte okno (oprocz nocy)? Czy to jej nie zaszkodzi? Chce zmienic jej miejsce na bardziej jasne.
na razie ma sie dobrze, tak mysle.
Wszystkim Vandowiczom zycze powodzenia :wink:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Agita to wszystko zalezy od tego jak dlugo sie kapie Vande. Moim Vandom starcza dwa do trzech razy w tygodniu ale one sa zamoczone caly dzien do 16 albo 17 godziny. Tak mocze wszystkie Vandy czy mala czy duza.

Jezeli jednak moczy sie Vande dwie lub trzy godziny to oczywiscie za malo. W takiej sytuacji powinno sie codziennie albo co drugi dzien kapac i nawet dodatkowo spryskiwac.

moni;) moje stoja w salonie gdzie okno mam tez caly dzien otwarte opröcz nocy i nic im nie jest. Ruch powietrza jest wazny aby korzenie mogly obeschnac. Najistotniejsze jest aby mialy duzo swiatla. :wink:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

alastor
50p
50p
Od: 30 sie 2008, o 18:33

Post »

tak się zastanawiam... a może poodcinać chore liście i korzenie, spryskać jakąś chemią tak na wszelki i czekać na rozwój wydarzeń? zauważyłam wczoraj, że ta moja jedna bidula ma takie jakby zielonkawe zgrubienie trochę powyżej chorego korzenia- może to nadinterpretacja, ale mam wrażenie, że to korzonek może nowy będzie?
jak myślicie, pryskać czy nie?
bo jak mi te maleństwa chemia zabije....
grrrrr tak źle i tak niedobrze :(
jest jednak jeden plus: moja duża vanda, którą dostałam w formie zasuszonej sieroty marketowej wypuściła keiki :) wiem, że robią tak niby tylko zdesperowane rośliny, które wybierają się na tamten świat, ale jednocześnie puściła też 2 liście, więc chyba jednak całkiem schyłkowa nie jest :) (te liście to już jakiś czas temu się pokazały) wszystkich vandologów i vandofanów proszę o ocenę sytuacji i poradę :) Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam
Magda
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojjjjj chciała bym miec takie korzonki na moich vandziuniach :shock:
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”