Zaczynam - rogalm1 cz.2
Witajcie serdecznie!
Ewuniu, cieszę się, że Ci się podobają Marysine frywolitki, wreszcie i ja coś od Niej mam! bo już wszyscy naokoło mają frywolitkowa biżuterię a ja nie miałam nic...
Krysiu, też uważam, że takie własnoręcznie zrobione prezenty są najcenniejsze! Ale rozdrabniacz to było moje ciche marzenie...
Grażynko, cieszę się z tego rozdrabniacza bardzo, choć pogoda taka koszmarna, że nie wiem kiedy będę mogła go przetestować... A czy gałązki z osik, które u nas rosną jak chwasty też mogą iść na kompost?
Dorotko, to Twój rozdrabniacz zainspirował mojego męża A pomidorki chyba zaczną owocować na parapecie, bo już są takie duże i dorodne a na działce jeszcze śnieg?
Karolku, Ty to i bez prądu idziesz na działce jak burza, bardzo Ci kibicuje i zazdroszczę, że możesz codziennie coś podgonić- ja przegrywam z pogodą!
Bernadko, Marysia się dopytuje jak tam "flipanie", czy trzeba powtórzyć warsztaty? Wielkanocne robótki podziwiałam u ciebie i niestety te zdjęcia ze śniegiem, które mnie doprowadzą do depresji!
Marysiu, serdecznie dziękuję za życzenia!
Ewuniu, cieszę się, że Ci się podobają Marysine frywolitki, wreszcie i ja coś od Niej mam! bo już wszyscy naokoło mają frywolitkowa biżuterię a ja nie miałam nic...
Krysiu, też uważam, że takie własnoręcznie zrobione prezenty są najcenniejsze! Ale rozdrabniacz to było moje ciche marzenie...
Grażynko, cieszę się z tego rozdrabniacza bardzo, choć pogoda taka koszmarna, że nie wiem kiedy będę mogła go przetestować... A czy gałązki z osik, które u nas rosną jak chwasty też mogą iść na kompost?
Dorotko, to Twój rozdrabniacz zainspirował mojego męża A pomidorki chyba zaczną owocować na parapecie, bo już są takie duże i dorodne a na działce jeszcze śnieg?
Karolku, Ty to i bez prądu idziesz na działce jak burza, bardzo Ci kibicuje i zazdroszczę, że możesz codziennie coś podgonić- ja przegrywam z pogodą!
Bernadko, Marysia się dopytuje jak tam "flipanie", czy trzeba powtórzyć warsztaty? Wielkanocne robótki podziwiałam u ciebie i niestety te zdjęcia ze śniegiem, które mnie doprowadzą do depresji!
Marysiu, serdecznie dziękuję za życzenia!
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po rozdrobnieniu oczywiście, że mogą.
Nie rozdrabniasz tylko chwastów zielonych, bo one zapychają sieczkarkę.
Wkładasz tylko na pół zdrewniałe i zdrewniałe łęty kwiatów, gałęzie krzewów i drzew do rozmiaru / średnicy / podanej w instrukcji użytkowania.
Jeśli drewno jest suche, wtedy średnica powinna być nieco mniejsza, żeby nie uszkodzić noży tnących.
Wkładasz tylko na pół zdrewniałe i zdrewniałe łęty kwiatów, gałęzie krzewów i drzew do rozmiaru / średnicy / podanej w instrukcji użytkowania.
Jeśli drewno jest suche, wtedy średnica powinna być nieco mniejsza, żeby nie uszkodzić noży tnących.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Ale mi chodzi o to czy te osiki nie będą się przez to jeszcze bardziej rozsiewać po działce, my okropnie z nimi walczymy bo zagłuszają nam "porządne" drzewa!kogra pisze:Po rozdrobnieniu oczywiście, że mogą.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Moniu wystarczy jak po rozdrobnieniu, polejesz sieczkę wodą i okryjesz folią.
Pod nią rozpocznie się proces rozkładu podczas którego wydziela się ciepło ,nawet do 70 stopni, a to sprawia, że nasiona tracą zdolność kiełkowania.
Musisz tylko dopilnować, żeby kompost był stale wilgotny, wtedy proces trwa na tyle długo, że nic już nie będzie w stanie skiełkować. Także giną grzyby i pasożyty, robactwo i inne.
Prawidłowo zrobiony kompost jest prawie sterylny.
Pod nią rozpocznie się proces rozkładu podczas którego wydziela się ciepło ,nawet do 70 stopni, a to sprawia, że nasiona tracą zdolność kiełkowania.
Musisz tylko dopilnować, żeby kompost był stale wilgotny, wtedy proces trwa na tyle długo, że nic już nie będzie w stanie skiełkować. Także giną grzyby i pasożyty, robactwo i inne.
Prawidłowo zrobiony kompost jest prawie sterylny.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wisienka pisze:A świetne prezenty dostałaś!
Chyba w przyszłym roku na urodziny też sobie zamówię rozdrabniacz do gałązek,
bo nie mam, a przydałby się.
przy takich hektarach i planach nasadzeń na pewno się przyda
Moniko - pogoda nie rozpieszcza ale na szczęście działkę mam w mierę blisko to jak mam trochę czasu to zaraz uciekam na działkę obecnie jestem na etapie wygrabiania mchów liści gałązek itp - bo przez tyle czasu tam nie było grabione że trochę się tego nazbierało a musze to zrobić by w sezonie spokojnie można było kosiarką kosić - do tej pory nie mogłem bo różne cuda znajdowałem i pełno kamieni... ale już jest wszystko na dobrej drodze w końcu czuć przestrzeń na tej działce
u Ciebie prace się przyśpieszą w wakacje - bo dużo będziecie przebywać na działce Ty masz taki fajny zawód że masz stosunkowo dużo wolnego ... ja w swoim będę miał wprawdzie wakacje ale od grudnia do końca lutego - bo wtedy ogrodków się nie zakłada...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jak są plany to już połowa sukcesukogra pisze:Ale za to Karolku planuje.
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Karolku Monia też już pewno z głową pełną planów szykuje się do wyskoku na działkę.
Dobry plan to podstawa.
Dobry plan to podstawa.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Halinko, Jadziu bardzo serdecznie Wam dziękuję za życzenia!
Karolku, Grażynko planów i pomysłów mam tyle, że aż mnie głowa czasami boli Ale co z tego jak pogoda tak wstrętna! Pojechaliśmy w sobotę na działkę, bo tyle prac na nas czeka i oczywiście chciałam wypróbować nowy rozdrabniacz a tu .....
no więc trzeba było zmienić plany i Robert wycinał te okropne ciernie, które chcą przejąć kontrolę nad moją działką a ja je paliłam
ale znalazłam wiosnę, taką biedną nieśmiała, ale jednak WIOSNĘ!
Karolku, Grażynko planów i pomysłów mam tyle, że aż mnie głowa czasami boli Ale co z tego jak pogoda tak wstrętna! Pojechaliśmy w sobotę na działkę, bo tyle prac na nas czeka i oczywiście chciałam wypróbować nowy rozdrabniacz a tu .....
no więc trzeba było zmienić plany i Robert wycinał te okropne ciernie, które chcą przejąć kontrolę nad moją działką a ja je paliłam
ale znalazłam wiosnę, taką biedną nieśmiała, ale jednak WIOSNĘ!