Szczepienie pomidorów
Re: Szczepienie pomidorów
krynka- Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa. Przechodząc do meritum - ma być ciemno, mokro (80-95 procent wilgotności względnej) i ciepło (24-27 stopni) przez 4 doby dla metody japońskiej. Dla szczepienia na przystawkę takie warunki utrzymujemy tylko przez 3 doby. Następnie stopniowo wracamy do klimatu 'parapetowego'. To wszystko wyczytałem na stronach anglojęzycznych. Napisz jaką metodą będziesz szczepić i jakie masz oprzyrządowanie.
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeszcze nie wiem jaką metodą będę szczepić ,dopiero mam zamiar zgłębić temat ,i skorzystać z doświadczeń i porad innych Zdecydowanie jeszcze nie teraz,bo planuję " po zabiegu"( jeśli się uda) i aklimatyzacji trzymać pomidory w tunelu. Teraz miejscówki na parapetach potrzebne na ok 1oo szt rozsady papryki i 150 szt pomidorów . Szczepienie w tym roku traktuję raczej jak zabawę i nowe doświadczenie.
Mam 50 klipsików,nasiona podkładki krzeszowickiej ( dla ofiarodawcy ;) tudzież trzech odmian koktajlówek( na podkładki) i około 100 odmian pomidorów do wyboru. No i skoro twierdzisz,ze ma być ciemno ,to mam plastikowe pudło na ok 15 doniczek
Mam 50 klipsików,nasiona podkładki krzeszowickiej ( dla ofiarodawcy ;) tudzież trzech odmian koktajlówek( na podkładki) i około 100 odmian pomidorów do wyboru. No i skoro twierdzisz,ze ma być ciemno ,to mam plastikowe pudło na ok 15 doniczek
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Jurek, ja również dziękuję za fotorelację Całkiem nieźle to wszystko wygląda, chociaż jak pisze Krynka, hop-siup to nie jest. Moje pomidory będą gotowe do szczepienia za jakiś tydzień, nie napinam się specjalnie na wyniki ale bardzo chcę się zmierzyć z zagadnieniem.
Zazdroszczę parapetów, moje nie dość, że wąskie to drewniane i dlatego po prostu wynoszę wszystkie doniczki na dzień do foliaka w skrzynkach. Przy normalnie sianych pomidorach to się sprawdza idealnie ale przy tych sianych wcześniej, w lutym- istna ruletka, bo pogoda nie ta
Jurek, te 24-27 stopni w czasie zrastania podkładki ze zrazem to temperatura powietrza czy podłoża? Mąż mi zrobił kiedyś taką skrzynię ze styropianu z ogrzewaniem podłogowym, zamierzam ją wykorzystać.
Zazdroszczę parapetów, moje nie dość, że wąskie to drewniane i dlatego po prostu wynoszę wszystkie doniczki na dzień do foliaka w skrzynkach. Przy normalnie sianych pomidorach to się sprawdza idealnie ale przy tych sianych wcześniej, w lutym- istna ruletka, bo pogoda nie ta
Jurek, te 24-27 stopni w czasie zrastania podkładki ze zrazem to temperatura powietrza czy podłoża? Mąż mi zrobił kiedyś taką skrzynię ze styropianu z ogrzewaniem podłogowym, zamierzam ją wykorzystać.
Zalecana temperatura 24-27 stopni powinna być w komorze klimatyzacyjnej. Przekłada to się na jednakową temperaturę powietrza i podłoża.
Pozdrawiam, Jurek
- lelumpolelum
- krynka
Beata,taka skrzynia z podgrzewanym spodem ( mnożarka?) to super sprawa. Ja zamierzam swoje pudło postawić na poduszce elektrycznej. Ale to dopiero w końcu kwietnia lub na początku maja.
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widzę że jednak faktycznie nie tak łatwo szczepić
Ja nawet jeszcze nie wysiewałem nasion na podkładki i zrazy, w poniedziałek wybieram się do ogrodniczego może mi coś doradzą, jakie odmiany do czego się nadają
Ja nawet jeszcze nie wysiewałem nasion na podkładki i zrazy, w poniedziałek wybieram się do ogrodniczego może mi coś doradzą, jakie odmiany do czego się nadają
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nasionka odmian do szczepienia poszły dzisiaj do kiełkowania.
- lelumpolelum
Myślę, że poduszka będzie ok, zwłaszcza, że powinno być wtedy w miarę ciepło Jak przeczytałam Twój post, to przyszło mi do głowy, że może ktoś skorzysta, gdy opiszę budowę mnożarki. Zrobiłam to tutajkrynka pisze:Beata,taka skrzynia z podgrzewanym spodem ( mnożarka?) to super sprawa. Ja zamierzam swoje pudło postawić na poduszce elektrycznej. Ale to dopiero w końcu kwietnia lub na początku maja.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=5&t=84528
- krynka
Fajna ta Twoja mnożarka Beatko Ja w ubiegłym roku poniosłam klęskę w ukorzenianiu sztobrów winorośli ( 30 % ukorzenionych ). W takim urządzeniu,to pewnie ukorzenianie byłoby 100%
Piotrek,Ty nie pytaj w ogrodniczym,bo tam o szczepieniu pomidorów pewnie niewiele wiedzą Lepiej poczytaj ten temat od początku,tam jest sporo ciekawych i pomocnych informacji.
Piotrek,Ty nie pytaj w ogrodniczym,bo tam o szczepieniu pomidorów pewnie niewiele wiedzą Lepiej poczytaj ten temat od początku,tam jest sporo ciekawych i pomocnych informacji.
- piotrek7725
- 200p
Ja zawsze kupuję nasiona w ogrodniczym u takiego starszego gościa i zawsze można z nim o nich pogadać, facet zna się na rzeczy, sam praktykuje różne rośliny, więc może coś doradzi
Dzisiaj dojrzałem na parapecie pomidorki mojej mamy i są takie już kilkucentymetrowe z dwoma liścieniami ale jeszcze nie mają liści właściwych, czy to jest dobry moment żeby poćwiczyć na nich szczepienie czy poczekać na pierwszą parę liści właściwych?
Dzisiaj dojrzałem na parapecie pomidorki mojej mamy i są takie już kilkucentymetrowe z dwoma liścieniami ale jeszcze nie mają liści właściwych, czy to jest dobry moment żeby poćwiczyć na nich szczepienie czy poczekać na pierwszą parę liści właściwych?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Przeczytaj powyższe posty mizuba. Łodygi muszą mieć grubość conajmniej 3mm, a najlepiej 4mm.
- piotrek7725
- 200p
Błażej, a jak to się ma do klipsów które mają średnicę 1,5mm?
-- 8 mar 2015, o 12:27 --
Mam też taką "trumienkę" do ukorzeniania sadzonek winorośli zrobiłem ją też chyba 2 albo nawet 3 lata temu z tym że moja jest z drewna a od środka wyłożona jest styropianem. Zrobiłem w ten sposób bo ścianki z samego styropianu mogły by być za słabe. Też chyba ją zastosuję właśnie do szczepienia tylko szybę położyć żeby była wilgotność wysoka.
U mnie problem jest w tym że nie mam gdzie jej ustawić pomieszczenie gospodarcze mam takie że jest tam za mało światła które ewidentnie potrzebne jest do wzrostu roślinek, no a niestety na parapet nie postawię bo ma 0,5x1m i chyba 25cm wysokości więc za duże :/
-- 8 mar 2015, o 12:27 --
Mam też taką "trumienkę" do ukorzeniania sadzonek winorośli zrobiłem ją też chyba 2 albo nawet 3 lata temu z tym że moja jest z drewna a od środka wyłożona jest styropianem. Zrobiłem w ten sposób bo ścianki z samego styropianu mogły by być za słabe. Też chyba ją zastosuję właśnie do szczepienia tylko szybę położyć żeby była wilgotność wysoka.
U mnie problem jest w tym że nie mam gdzie jej ustawić pomieszczenie gospodarcze mam takie że jest tam za mało światła które ewidentnie potrzebne jest do wzrostu roślinek, no a niestety na parapet nie postawię bo ma 0,5x1m i chyba 25cm wysokości więc za duże :/