Szczepienie pomidorów

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
mizuba
100p
100p
Od: 31 sie 2010, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie pomidorów

Post »

krynka- Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa. Przechodząc do meritum - ma być ciemno, mokro (80-95 procent wilgotności względnej) i ciepło (24-27 stopni) przez 4 doby dla metody japońskiej. Dla szczepienia na przystawkę takie warunki utrzymujemy tylko przez 3 doby. Następnie stopniowo wracamy do klimatu 'parapetowego'. To wszystko wyczytałem na stronach anglojęzycznych. Napisz jaką metodą będziesz szczepić i jakie masz oprzyrządowanie.
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Jeszcze nie wiem jaką metodą będę szczepić ,dopiero mam zamiar zgłębić temat :wink: ,i skorzystać z doświadczeń i porad innych :wink: :lol: Zdecydowanie jeszcze nie teraz,bo planuję " po zabiegu"( jeśli się uda) i aklimatyzacji trzymać pomidory w tunelu. Teraz miejscówki na parapetach potrzebne na ok 1oo szt rozsady papryki i 150 szt pomidorów . Szczepienie w tym roku traktuję raczej jak zabawę i nowe doświadczenie.
Mam 50 klipsików,nasiona podkładki krzeszowickiej ( ;:196 dla ofiarodawcy ;) tudzież trzech odmian koktajlówek( na podkładki) i około 100 odmian pomidorów do wyboru. No i skoro twierdzisz,ze ma być ciemno ,to mam plastikowe pudło na ok 15 doniczek :heja :heja
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Jurek, ja również dziękuję za fotorelację ;:108 Całkiem nieźle to wszystko wygląda, chociaż jak pisze Krynka, hop-siup to nie jest. Moje pomidory będą gotowe do szczepienia za jakiś tydzień, nie napinam się specjalnie na wyniki ale bardzo chcę się zmierzyć z zagadnieniem.
Zazdroszczę parapetów, moje nie dość, że wąskie to drewniane i dlatego po prostu wynoszę wszystkie doniczki na dzień do foliaka w skrzynkach. Przy normalnie sianych pomidorach to się sprawdza idealnie ale przy tych sianych wcześniej, w lutym- istna ruletka, bo pogoda nie ta :wink:
Jurek, te 24-27 stopni w czasie zrastania podkładki ze zrazem to temperatura powietrza czy podłoża? Mąż mi zrobił kiedyś taką skrzynię ze styropianu z ogrzewaniem podłogowym, zamierzam ją wykorzystać.
mizuba
100p
100p
Od: 31 sie 2010, o 14:01

Post »

Zalecana temperatura 24-27 stopni powinna być w komorze klimatyzacyjnej. Przekłada to się na jednakową temperaturę powietrza i podłoża.
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki :D
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beata,taka skrzynia z podgrzewanym spodem ( mnożarka?) to super sprawa. Ja zamierzam swoje pudło postawić na poduszce elektrycznej. Ale to dopiero w końcu kwietnia lub na początku maja.
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę że jednak faktycznie nie tak łatwo szczepić :)
Ja nawet jeszcze nie wysiewałem nasion na podkładki i zrazy, w poniedziałek wybieram się do ogrodniczego może mi coś doradzą, jakie odmiany do czego się nadają :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Nasionka odmian do szczepienia poszły dzisiaj do kiełkowania. :)
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

krynka pisze:Beata,taka skrzynia z podgrzewanym spodem ( mnożarka?) to super sprawa. Ja zamierzam swoje pudło postawić na poduszce elektrycznej. Ale to dopiero w końcu kwietnia lub na początku maja.
Myślę, że poduszka będzie ok, zwłaszcza, że powinno być wtedy w miarę ciepło :D Jak przeczytałam Twój post, to przyszło mi do głowy, że może ktoś skorzysta, gdy opiszę budowę mnożarki. Zrobiłam to tutaj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=5&t=84528
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajna ta Twoja mnożarka Beatko ;:333 Ja w ubiegłym roku poniosłam klęskę w ukorzenianiu sztobrów winorośli ( 30 % ukorzenionych ). W takim urządzeniu,to pewnie ukorzenianie byłoby 100% ;:333

Piotrek,Ty nie pytaj w ogrodniczym,bo tam o szczepieniu pomidorów pewnie niewiele wiedzą :wink: Lepiej poczytaj ten temat od początku,tam jest sporo ciekawych i pomocnych informacji. :)
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p

Post »

Ja zawsze kupuję nasiona w ogrodniczym u takiego starszego gościa i zawsze można z nim o nich pogadać, facet zna się na rzeczy, sam praktykuje różne rośliny, więc może coś doradzi :)
Dzisiaj dojrzałem na parapecie pomidorki mojej mamy i są takie już kilkucentymetrowe z dwoma liścieniami ale jeszcze nie mają liści właściwych, czy to jest dobry moment żeby poćwiczyć na nich szczepienie czy poczekać na pierwszą parę liści właściwych?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Przeczytaj powyższe posty mizuba. Łodygi muszą mieć grubość conajmniej 3mm, a najlepiej 4mm. :)
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p

Post »

Błażej, a jak to się ma do klipsów które mają średnicę 1,5mm?

-- 8 mar 2015, o 12:27 --

Mam też taką "trumienkę" do ukorzeniania sadzonek winorośli zrobiłem ją też chyba 2 albo nawet 3 lata temu z tym że moja jest z drewna a od środka wyłożona jest styropianem. Zrobiłem w ten sposób bo ścianki z samego styropianu mogły by być za słabe. Też chyba ją zastosuję właśnie do szczepienia tylko szybę położyć żeby była wilgotność wysoka.
U mnie problem jest w tym że nie mam gdzie jej ustawić pomieszczenie gospodarcze mam takie że jest tam za mało światła które ewidentnie potrzebne jest do wzrostu roślinek, no a niestety na parapet nie postawię bo ma 0,5x1m i chyba 25cm wysokości więc za duże :/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”