Pędraki - metody skutecznego zwalczanie - 1cz.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
trzmiel
100p
100p
Od: 9 gru 2005, o 21:12
Kontakt:

Re: Pędraki - Skuteczniejsze zwalczanie - 1cz.(05.10-06.09)

Post »

Nowy preparat do walki z pędrakami Biomass Sugar.
Tani, działa jak nawóz, odżywia, regeneruje trawę a przy okazji zabija pędraki i pasozytnicze nicienie glebowe. Po zastosowaniu Biomass Sugar mój trawnik zmienił kolor z szarego na ciemno zielony w ciagu 10-14 dni. pedraki też padły.
Maciek
Maciek
Awatar użytkownika
jura
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 wrz 2009, o 09:49

Re: Pędraki - Skuteczniejsze zwalczanie - 1cz.

Post »

hymmm Moja działka to 1500m za Biomass Sugar podano mi cenę 600 pln razy 3 opryski czyli 1800 pln dursban wychodzi taniej bo 50 za litr a jeden litr starcza na 05 ha
tylko że dursban ponoć nie działa na 3 latki więc może ktoś podpowiedział by mi jak z tym paskudztwem walczyć bez orania trawnika i wydawania prawie 2 tyś pln
trzmiel
100p
100p
Od: 9 gru 2005, o 21:12
Kontakt:

Post »

Witam Biomass Sugar nawóz ograniczający pędraki kosztuje dokładnie 500zł brutto za 20 litrów lub 148zł/5 litrów taka cena jest na stronie http://www.trzmiel.pl ( 600zł to całkowicie nieprawdziwa informacja). Podaje sie go w trzech dawkach 8cm3/m2 po dwóch tygodniach 4cm3 i po kolejnych dwóch tygodniach 4cm3/m2. To oznacza 16 litrów na 1000m2 na trzy zabiegi.
Pozdrawiam Maciek
Maciek
Awatar użytkownika
jura
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 wrz 2009, o 09:49

Post »

hymm
to koleś z którym rozmawiałem wprowadził mnie w błąd to co napisałeś całkowicie zmienia obraz sytuacji thx
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy ktoś już stosował ten cukier na pędraki?
Jakie wrażenia? Łatwy / trudny w stosowaniu? Skuteczny? Jak to sprawdzić?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Życzył bym sobie, żeby trzmiel, wytłumaczył mi przystępnie, tak na chlopski rozum, co niby w tym Biomass Sugar zabija pędraki.
Patrząc na sklad tego cudownego specyfiku rozumiem, że po jego zastosowaniu zdychają... ze śmiechu.
Walczę z pędrakiem 30 lat... jedyne skuteczne było DDT, no ale to było skuteczne na ubicie wszystkigo.
Preparaty w 1 kl toksycznośći (obecnie po prostu trucizny) w zalecanym stężeniu owszem, tluką jednolatka, rozrzedzają populację dwuletniego a starsze olewają nas i preparat...
Zresztą na chwilę obecną brak preparatu dopuszczonego do zwalczania imago, a to co jest na pędraka... no nie chcę być wulgarny.
I dlatego twierdzę, że ubicie cukrem trzcinowym pędraka jest nierealne... upijają się po jego sfermentowaniu i zapominają żreć, czy co?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

MirekL pisze:(...)upijają się po jego sfermentowaniu i zapominają żreć, czy co?
:;230 ;:136 :;230

Ano właśnie, jak to działa? No i jak sprawdzić (bez rozorania ogrodu do głębokości hm... górniczych) czy pędraki trafiło, czy też właśnie trzeźwieją i szykują się do kolejnej uczty?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
regli
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 paź 2010, o 23:13
Kontakt:

Post »

No dobra, przeczytałam cały wątek i jak byłam głupia w temacie pędraków, tak dalej jestem ;:14 Można je jakoś wytępić czy trzeba się z nimi pogodzić? :cry:
http://www.chceurosnac.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

u mnie skończyło się na jednym znalezionym wiosną, a bałam się plagi, ale chyba zostały w śmietniku. :)
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

Super skuteczne w długofalowym działaniu są preparaty na bazie grzyba owadobójczego Beaveria bassiana.Problem w tym że w kraju nie mamy żadnego zarejestrowanego produktu.Jestem w kontakcie z firmą
Dear Mr. Zaremba,
We are able produce for you preparation on basis of Beauveria bassiana (Czech strain, not strain GHA where is in MYCONTROL product from Bioworks company), it is wet powder with 1x10E10 spores/g. Price 140 EUR/kg.

Jedyny warunek po zastosowaniu nie można stosować na trawniku środków grzybobójczych.Testowałem preparat na bazie Beaveria bassiana wprowadzając go w pędrakowiska na głębokość minimum 15cm do 25 cm lancą doglebową (1 wkłucie 5 sek na 1m2 )w maju 2009 r i kończy się już 2 sezon bez pędraka czyli to działa
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nie mamy i chyba nie będziemy mieli...
Owszem, skuteczne. Drogie. Wycofane w ub roku i cosik mi sie wydaje, że nie tylko u nas.
Niezadługo zabronią lepów na muchy.
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

nie jest tak źle . Może znajdzie się jakiś bogaty podmiot. Ponieważ zezwolenie na badania jest już od 1 maja 2009 i termin jest do 1 stycznia 2013. Jest taki program R.E.B.E.C.A..Czechom wystarczył rok. Naszym zejdzie do 2013
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Akurat.
Optymista z Ciebie.
Zawsze będą ważniejsze sprawy, choćby dziura budżetowa.
W bogaty podmiot nie wierzę. LP jak przejdą do budżetówki i Rostowski położy łapę na kasie odpadają.
Jakoś nie widzę tego podmiotu, niestety.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”