Mój ogród
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród
Na jaki kolor kwitnie Twoja 11-to pędowa ostróżka? czym ją karmisz i...podpierasz, bo pewnie wykłada się pod ciężarem kwiatów Roślina o którą pytasz, to osteospermum
-
- 50p
- Od: 21 kwie 2011, o 20:34
Wtaj Nemezjo z wielką raością obejrzałam zdjęcia z twojego ogrodu,jest piękny i pełen dostojeństwa a przyczyniają się do tego dorosłe okazy drzew.Widać że dużo czsu poświęcasz na pielęgnacje ogrodu i kwiatów. Chętnie będę owiedzać twój piękny zakątek.Wacława
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ostrózka świetna jedna z moich też ma sporo pędów - ale nie liczyłam ile i tak sie cieszę że się tak rozrosła bo mam ja drugi sezon
Część ostrózek siałam w zesżłym roku i w tym sezonie niecierpliwie czekam na efekty
Balkonowo - tarasowe nabytki śliczne
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Heliofitko
Ta ostróżka ma 3, albo 4 lata. A czym ją nawożę, aż wstyd się przyznać. Kiedyś, dawno temu w miejscu, gdzie rośnie ta ostróżka była obora(taka mała, wielkości jak ten cały zagonik z kwiatkami, jakby taki ziemny kopmostownik). Po jej zlikwidowaniu przez wiele lat nic tam nie było, sam trawnik. Aż kiedyś pomyślałam, że na takiej urozmaiconej ziemi, może coś będzie rosło. No i rośnie:). Raz, na wiosnę podsypałam azofoską.
Ma kolor błękitny z białymi środkami. Dokładnie taka(zdjęcie z zeszłego roku).
A czym podpieram? Na razie niczym bo ma bardzo grube i sztywne łodygi. Ale lada dzień każdą łodygę do czegoś przywiążę, bo przy wietrze mogą się połamać.
Wysiałam też sporo ostróżek w tamtym roku. Część z nich też będzie kwitła w tym roku, ale są malutkie.
Choruję na taką granatowa z białymi środkami:).
I dziękuję za identyfikację. Dostałam go i darczyńca mówił, że w kwiaciarni pani mówiła, że to roślina wieloletnie nadająca się do gruntu:). I się zastanawiam czy by nie dokupic jeszcze jakiś 2 kolorów i zrobić taką kępkę. Bo ponoć to kwiat "pustynny", a u mnie w zasadzie jest taka ziemia(piach), to powinny rosnac ładnie:).
Witaj Koleus, dziękuję.
Wacławo witam i dziękuję za miłe słowa.
AgaNet widzę, że Ty też lubisz ostróżki.
A tak w ogóle to nie wiem czy wiecie: ale gdy po przekwitnięciu ostróżki obetnie się przekwitłe pędy, 2-3 liście nad ziemia, zasili i będzie podlewać to zakwitnie w sierpniu znowu. Wypróbowałam. Tylko ten dylemat: powtórne kwitnienie czy więcej rozsianych ostróżek z nasion:).
Ta ostróżka ma 3, albo 4 lata. A czym ją nawożę, aż wstyd się przyznać. Kiedyś, dawno temu w miejscu, gdzie rośnie ta ostróżka była obora(taka mała, wielkości jak ten cały zagonik z kwiatkami, jakby taki ziemny kopmostownik). Po jej zlikwidowaniu przez wiele lat nic tam nie było, sam trawnik. Aż kiedyś pomyślałam, że na takiej urozmaiconej ziemi, może coś będzie rosło. No i rośnie:). Raz, na wiosnę podsypałam azofoską.
Ma kolor błękitny z białymi środkami. Dokładnie taka(zdjęcie z zeszłego roku).
A czym podpieram? Na razie niczym bo ma bardzo grube i sztywne łodygi. Ale lada dzień każdą łodygę do czegoś przywiążę, bo przy wietrze mogą się połamać.
Wysiałam też sporo ostróżek w tamtym roku. Część z nich też będzie kwitła w tym roku, ale są malutkie.
Choruję na taką granatowa z białymi środkami:).
I dziękuję za identyfikację. Dostałam go i darczyńca mówił, że w kwiaciarni pani mówiła, że to roślina wieloletnie nadająca się do gruntu:). I się zastanawiam czy by nie dokupic jeszcze jakiś 2 kolorów i zrobić taką kępkę. Bo ponoć to kwiat "pustynny", a u mnie w zasadzie jest taka ziemia(piach), to powinny rosnac ładnie:).
Witaj Koleus, dziękuję.
Wacławo witam i dziękuję za miłe słowa.
AgaNet widzę, że Ty też lubisz ostróżki.
A tak w ogóle to nie wiem czy wiecie: ale gdy po przekwitnięciu ostróżki obetnie się przekwitłe pędy, 2-3 liście nad ziemia, zasili i będzie podlewać to zakwitnie w sierpniu znowu. Wypróbowałam. Tylko ten dylemat: powtórne kwitnienie czy więcej rozsianych ostróżek z nasion:).
- carterka
- 500p
- Od: 29 sie 2008, o 13:01
- Kontakt:
Nemezjo ostróżka waspaniała to zdjęcie kwitnącej mnie ostatecznie przekonało, że chce je u siebie , piękne pelargonie i clematisy... a mrówki lubie na piwoniach...u babci zawsze były, to znaczy, że mają być ;)
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
A ja nie mam dylematu z ostróżkami - podcinam i ciesze się ponownym kwitnieniem Miejsca u mnie mało i nie pozwalam sie im rozsiewać !
Mam granatową z czarnym oczkiem - "Dark Blue Dark Bee"
A z wysianych nie mam pojęcia jakie będa kolorki - miałam mix nasion
Mam granatową z czarnym oczkiem - "Dark Blue Dark Bee"
A z wysianych nie mam pojęcia jakie będa kolorki - miałam mix nasion
-
- 500p
- Od: 1 lut 2011, o 15:03
- Kontakt:
Piękna ostróżka
A balkonowo -tarasowe kwiatuszki urocze
A balkonowo -tarasowe kwiatuszki urocze
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
- mis20
- 1000p
- Od: 6 lis 2010, o 22:10
Piękne pąki na piwoni, powojniku, śliczne nowe nabytki balkonowe.
- nemezja
- nemezja
- nemezja
Agatka 123 wydaje Ci się. Gdzieniegdzie z motyczką można by się wybrać:). Zwłaszcza na scieżki:).
-
- 500p
- Od: 1 lut 2011, o 15:03
- Kontakt:
Piękne piwonie - moje jeszcze w pąkach i chyba moje będą jasne jasne .
Iryski słodkie a mak w zestawie z iryskami przeuroczy
Iryski słodkie a mak w zestawie z iryskami przeuroczy
Pozdrawiam, Ulka