Grzyby na trawniku(Czarcie kręgi i inne postaci)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pawełku, odezwij się, będę Cię nękać albo molestować (co wolisz?) aż do skutku .
Sprawa jest o tyle ważna, bo na trawniku bawi się dziecko i mogłoby taki grzyb zjeść.
Olka77 wspomniała o Amistarze (azoksystrobina), Ty piszesz o Rovralu (iprodion).
Nie jestem ani biologiem, ani chemikiem , nie wiem co ma wspólnego grzyb, który atakuje rośliny z grzybem rosnącym na trawniku?
Czy jest tu ktoś, co by coś skrobnął na ten temat?
Sprawa jest o tyle ważna, bo na trawniku bawi się dziecko i mogłoby taki grzyb zjeść.
Olka77 wspomniała o Amistarze (azoksystrobina), Ty piszesz o Rovralu (iprodion).
Nie jestem ani biologiem, ani chemikiem , nie wiem co ma wspólnego grzyb, który atakuje rośliny z grzybem rosnącym na trawniku?
Czy jest tu ktoś, co by coś skrobnął na ten temat?
-
-
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
Re: Grzyby w ogrodzie pod drzewami??
Mikoryza to współżycie korzeni drzew z grzybami.
Nauka wyprowadza grzyby nawet te leśne z lasów do pojedynczych drzew nie tylko iglastych w ogrodach..
Nie podaję linków z powodu kryptoreklamy ale wpiszcie Mikoryza we wyszukiwarkę np google a znajdziecie mnóstwo odpowiedzi na ten temat a nawet oferty kupna mikoryzy do ogrodu z potwierdzonymi udanymi grzybami typu koźlarz, borowik...
Nauka wyprowadza grzyby nawet te leśne z lasów do pojedynczych drzew nie tylko iglastych w ogrodach..
Nie podaję linków z powodu kryptoreklamy ale wpiszcie Mikoryza we wyszukiwarkę np google a znajdziecie mnóstwo odpowiedzi na ten temat a nawet oferty kupna mikoryzy do ogrodu z potwierdzonymi udanymi grzybami typu koźlarz, borowik...
Jakub . . . . .
Czy nikt nie próbuje uprawiać pierscieniaka?
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A u mnie na trawniku, a także pod drzewami w barwinku całe lato pojawiają się niechciane [niejadalne] grzyby. Jak z nimi walczyć? W zeszłym roku zwapnowałam te miejsca, ale nie pomogło.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A na moim pojawiło sie całe stadko... opieniek, jak ocenił znajomy znawca- jadalnych- i właśnie zrobiłem 10 słoików. Wyszły wokół miejsca o promieniu 3-4m, gdzie kilka lat temu rósł orzech. Co ciekawe drugi wianuszek dookoła żywej koreanki(czyżby jej dni były policzone?...) i kępa w przydrożnym rowie.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
No wąpliwy powód do radości.
Potrafi stopniowo powykańczać drzewa. Pasożyt fakultatywny, atakuje zwłaszcza rośliny osłabione suszą i rozłazi się po uprawie gleby i np. przecieciu szpadlem ryzomorf.
Pieńki po wycinanych krzewach i drzewach jeśli nie karczujemy, smarować Roundupem 1:1. Zaraz po ścięciu.
Potrafi stopniowo powykańczać drzewa. Pasożyt fakultatywny, atakuje zwłaszcza rośliny osłabione suszą i rozłazi się po uprawie gleby i np. przecieciu szpadlem ryzomorf.
Pieńki po wycinanych krzewach i drzewach jeśli nie karczujemy, smarować Roundupem 1:1. Zaraz po ścięciu.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za ostrzeżenie; skoro jednak są i korzyść przyniosły, to może im teraz niegrzecznie podziękuję? Jak je pogonić?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Re:
Każda purchawka, także purchawica olbrzymia, jeśli jest świeżo biała w przekroju, jest JADALNA.niecierpek pisze:Obawiam się, że purchawica jest pod ochroną Ale tak, tak, jest jadalna, choć nie znam nikogo, kto by ją jadł (i żył dalej).
Ale jeśli mają ok. 20 cm średnicy, to mogą być zwykłe purchawki - lepiej ich nie jeść...
Jadam smażone, i w zupie, i suszone. Bardzo okej są smażone z jajkiem.
Jadłem i ... żyję !!!
... i pozdrawiam. Stary grzybiarz