Metasekwoja chińska -uprawa

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
_Ernest_
50p
50p
Od: 1 lis 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Metasekwoja chińska - uprawa

Post »

Mam pytanie: jakiej wielkości metasekwoje można już bezpiecznie sadzić na zewnątrz. Może sprecyzuje: wiem, że przez pierwsze dwie, trzy zimy należy je okrywać (szczególnie jeśli są młode), ale jakie metasekwoje nadają się do sadzenia, tak aby pod okryciem nie zmarzły?

Z góry dziękuje za odpowiedź (mile widziane własne doświadczenia w tym zakresie).
Dodam, że mieszkam w strefie 6a.
Śmierć ogrodnika w niczym nie zagraża drzewu. Ale jeśli drzewo będzie zagrożone, ogrodnik umiera dwukrotnie.
Antoine de Saint-Exupéry ? Twierdza (V)
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Jeśli chodzi o moje to powiem, że były sadzone dwa lata temu wiosną. Zakupione miały z 20 cm i mniej. Ostatnia zima przyniosła mi w ogrodzie wiele strat, ostry mróz, bez śnieżnej pokrywy. Drzewek nie okryłam. Jednak malutkie Metasekwojki dały radę przezimować, gdzie rosnące w tym samym szpalerze Cyprysiki lekko podmarzły.
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

_Ernest_ pisze:mam pytanie: jakiej wielkości metasekwoje można już bezpiecznie sadzić na zewnątrz. Może sprecyzuje: wiem, że przez pierwsze dwie, trzy zimy należy je okrywać (szczególnie jeśli są młode), ale jakie metasekwoje nadają się do sadzenia, tak aby pod okryciem nie zmarzły?Dodam, że mieszkam w strefie 6a.
Wszystko zależy od rejonu w jakim mieszkasz.W moim rejonie nie okrywa się żadnych roślin.Ani metasekwoi,ani araukarii,cypryśników,cyprysowców,sośnic,mamutowców,ogników,pierisów,tujopsisów,cedrów itd. itp.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Awatar użytkownika
_Ernest_
50p
50p

Post »

Lorrie, a jakie najniższe temperatury były u Ciebie ostatniej zimy?
Śmierć ogrodnika w niczym nie zagraża drzewu. Ale jeśli drzewo będzie zagrożone, ogrodnik umiera dwukrotnie.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

W nocy -27. Niby strefa 7b, ale temperatury też potrafią być niskie.
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Lorrie pisze:Po przycięciu czy po obcięciu? ...

Najniższe wyciąłem część wyższych skróciłem, przy 6m wysokości miała dołem ponad 3,5 m szerokości i robiło się ciasno
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Post »

Mógł bym poprosić o bardziej szczegółowy opis tego rękodzieła? Gdyż na wiosnę też mam zamiar wziąć się za podcinanie od dołu...
Zatorzanin
100p
100p
Od: 7 wrz 2012, o 16:13

Post »

Metasekwoje u siebie przycinałem w ubiegłym roku jesienią - okolice października, listopada. Musiałem przyciąć ponieważ dawała za dużo cienia i ewidentnie była już zbyt duża jak dla mnie. Wierzchołek skróciłem o 2,5 m, a gałęzie od 2/3 do 1/2. Drzewo dobrze zareagowało, zazieleniło się normalnie na wiosnę. Obecnie po skróceniu, drzewo ma wysokość około 5 metrów, wygląda foremnie, stożkowato. Wiosną ponownie zamierzam skrócić tegoroczne przyrosty tak aby drzewo trzymać w ryzach.
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
Awatar użytkownika
Norel
100p
100p
Od: 8 mar 2010, o 00:27

Post »

Mam metasekwoje od 13 lat w ogrodzie-co 2 lata delikatnie podcinam po kilka gałęzi od dołu, ponieważ ich szerokość dołem (2 rośliny o podwójnych pniach rosnące ok. 4 m od siebie) zaczęła przekraczać 10m..... Oczywiście pod spodem nie dało się ani przejść ani nic nie rosło.
Nie zauważyłam negatywnych skutków-może dlatego,że nie robię tego w sposób drastyczny-tylko stopniowo. Drzewa nigdy mi nie podmarzły, ale rosną w narożniku ogrodu, są osłonięte gęstym żywopłotem z tui, od strony zachodnich wiatrów jest duży sad i parawan z (niezbyt ładnych) cypryśników. Obok jest oprócz żywopłotu szpaler miskantów olbrzymich,2 brzozy,2 sosny więc w jakimś stopniu słońce jest rozbijane od południowej strony.
:) Cieżko będzie trzymać w ryzach tak gigantyczne drzewo...Nie wiem ,czy na dłuższą metę zniesie silne cięcie... Po cóż tak wielkie sadziłeś w małym ogrodzie? :wink:
marcinpruszcz
500p
500p

Post »

Tak dalej męcząc temat przycinania, to jeżeli mój egzemplarz ma w okolicach 2,8m wysokości, to do jakiej wysokości mogę bezpiecznie wyciąć gałęzie od dołu?
Awatar użytkownika
_Ernest_
50p
50p

Post »

Marcinpruszcz mam do Ciebie pytanie: ile lat ma twoja metasekwoja. Chciałem się dowiedzieć po jakim czasie osiągnęła te 2,8m. I jakiej wielkości sadzonkę sadziłeś?
marcinpruszcz
500p
500p

Post »

Zakupiona została późną jesienią 2010 r. Była wielkości wkładu od długopisu... Dokładniejsze informacje możesz znaleźć we wcześniejszych postach tego tematu.
marcinpruszcz
500p
500p

Post »

Odświeżając temat mojej wybitnej Metasekwoi, to mam zamiar dołożyć jej nieco dopalacza... W promocyjnej cenie zakupiłem nawóz organiczno-mineralny dla iglaków firmy bio-ekor... (zawartośc azotu 9,6%, fosforu 4%, potasu 8%, substancji organicznej 40%) Na opakowaniu napisane jest, żeby nawozić 2-krotnie w ciągu roku (na glebach ubogich 3-krotnie) 100g nawozu na 1 m kwadratowy. Mam zamiar użyć 50% tej dawki jednorazowo (no chyba, że do wiosny zdecyduję żeby jeszcze obniżyć ilość). W tym samym czasie chce podciąć przynajmniej 2 rzędy gałęzi od dołu... Przekopać ziemię i obsypać wkoło trocinami... Jak coś źle kombinuje, to prosił bym aby mnie ktoś uświadomił zanim nabroję!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”