Pleśń, biały nalot na ziemi w doniczce
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 lut 2010, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pleśń w doniczkach
Zgadzam się z Karpkiem, jestem tu nowa, ale to nie znaczy że nic nie wiem. Też mam czasami takie problemy z kwiatkami, ale zbieram pleśń i "bronuję" czyli wzruszam ziemię w doniczce, czasami zasypuję na wierzch popiołem, to też pomaga, i nie zaszkodzi.
pozdrowienia
pozdrowienia
U mnie jest podobnie jak i u Janusza.
Też zbieram pleśń,"bronuję" i ostatnio posypałem z wierzchu suchym piaskiem.Jak na razie mam spokój z pleśnią.
Też zbieram pleśń,"bronuję" i ostatnio posypałem z wierzchu suchym piaskiem.Jak na razie mam spokój z pleśnią.
Mam drewniane doniczki 2 rok, w tamtym roku w doniczkach nie było pleśni, a w tym roku po posadzeniu pelargonii pojawiła się pleśń na brzegach doniczki. Przed posadzeniem myłam doniczki w pirosiarczynie potasu, czytałam że to odkaża doniczki, ale chyba to nic nie pomogła. Powiedzcie mi czym pryskać ta pleśń i czy to może być wina doniczek drewnianych.
Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
To wina ziemi, zroś lub podlej Topsinem M.
Czy to czy się podlewa czy zrasza Topsinem zależy od wielkości doniczki? Małą się zrasza, a dużą podlewa? Czy wielkość nic nie zmienia?
Najlepiej mocno zrosić.Ze zdania Przemka raczej wynika,że to bez różnicy czy podlejesz czy zrosisz.
Podlanie przeniknie pewnie w głąb ziemi zaś samo zroszenie powierzchownie....
Podlanie przeniknie pewnie w głąb ziemi zaś samo zroszenie powierzchownie....
Dziękuję za odpowiedź. Moim kwiatom co rosną w tych doniczkach pożółkły liście, czy to wina tej pleśni czy dlatego że ich trzymałam pewnie czas w ciemniejszym pokoju?
Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
Zamieść zdjęcia zobaczymy co to faktycznie jest wtedy łatwiej o trafna diagnozę.
Re: Pleśń na ziemi w doniczce z passiflorą
Witam!
Mam podobny problem i błagam niech mi go ktos pomógł rozwiązać.Mianowicie ta pleśń jest na każdym rodzaju gleby, nawet u storczyka,a tam przecież nie ma normalnej ziemi.Macie jakies domowe sposoby zeby się tego pozbyć?
Bo przyznam, że już nie mam nerwów!!!
Mam podobny problem i błagam niech mi go ktos pomógł rozwiązać.Mianowicie ta pleśń jest na każdym rodzaju gleby, nawet u storczyka,a tam przecież nie ma normalnej ziemi.Macie jakies domowe sposoby zeby się tego pozbyć?
Bo przyznam, że już nie mam nerwów!!!
Pokaż nam jak to wygląda na kilku zdjęciach różnych doniczek z widokiem na tą pleśń.
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
Spróbuj ziemię popryskać mlekiem ( najlepsze niepasteryzowane) rozcięczone 1:5 z wodą . U mnie pomogło , pryskałam pomidora i paprykę no i popryskałam ziemię , pleśń znikła . Teraz jak widzę gdzieś pleśń to pryskam no i to działa . Polecam ! Napisz czy u ciebie to działa .
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Re: Dziwna ziemia w doniczce,co to??
Często tego typu wykwity pojawiają się przy podlewaniu twardą wodą, po prostu wytrącają się z niej sole. Zmiana wody na miękką nie zawsze wchodzi w grę, można próbować zbierać ten osad albo się przyzwyczaić.