Petunia z nasion Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
gorzka
100p
100p
Od: 7 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Petunia z nasion

Post »

Moje petunie po 2 tygodniach wyglądają jak na zdjęciu.
Obrazek

Nie wiem czy już je pikować czy dać im czas. Czy to, że są takie wyciągnięte to sprawa temperatury- za niska, za wysoka, czy raczej oświetlenia? Może ktoś wie? :) nie wiem czy lepiej przesadzić te co wyrosły czy delikatnie je obsypać ziemią.
Gocha
pozdrawiam Gocha
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje zeszłoroczne też były powyciągane (chyba z braku światła), ale postanowiłam ich za wcześnie nie ruszać. Nie przysypywałam ich też, bo miałam wrażenie, że je prędzej uśmiercę, niż im pomogę... Poczekałam chyba z miesiąc i je delikatnie przepikowałam głębiej w ziemię (chyba nie miały nawet listków właściwych, zresztą żaliłam się w tym właśnie wątku, gdzieś na początku :roll: ).
Awatar użytkownika
gorzka
100p
100p

Post »

wiem czytałam cały wątek, ale przypomnij wyszło coś z tych nasionek?boje się że za miesiąc to wszystkie będą leżeć no bo chyba nie będę ich niczym podpierać :)
pozdrawiam Gocha
Awatar użytkownika
Iziss80
100p
100p
Od: 21 lut 2010, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zastanawiam sie czy w tym roku wysiać czy kupic sadzonki...w zeszłym roku nie były specjalnie dorodne...jakieś takie wiechy stojące a miały byc zwisające:P Zastanawiam się...jakbym siała to w połowie lutego albo poczatek marca bo w zeszłym roku siałam za wcześnie...było za mało słońca.
Pozdrawiam:)
Iza
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

gorzka pisze:Moje petunie po 2 tygodniach wyglądają jak na zdjęciu.
Obrazek

Nie wiem czy już je pikować czy dać im czas. Czy to, że są takie wyciągnięte to sprawa temperatury- za niska, za wysoka, czy raczej oświetlenia? Może ktoś wie? :) nie wiem czy lepiej przesadzić te co wyrosły czy delikatnie je obsypać ziemią.
Gocha
Zasada jest taka, że im niższa temperatura tym rośliny potrzebują mniej światła, jak temperatura wzrasta to potrzebują tego światła więcej.
Przestaw swoje siewki w jakieś bardzo jasne miejsce albo doświetl je sztucznie, to może uda się je "uratować". Moim zdaniem troszkę za wcześnie jak na domowe warunki zostały wysiane. Przy ewentualnym pikowaniu zniszczą się bo w fazie liścieni są bardzo delikatne. Petunie i surfinie można spokojnie wysiewać w marcu nawet na przełomie marca i kwietnia. Wtedy dni są już na tyle długie, że ich rozwój przebiegał będzie prawidłowo. Kiedy zaczynają się pojawiać liście właściwe należy roślinkom uszczykiwać wierzchołki, żeby się rozkrzewiły.
Pozdrawiam
Magda
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

gorzka pisze:wiem czytałam cały wątek, ale przypomnij wyszło coś z tych nasionek?boje się że za miesiąc to wszystkie będą leżeć no bo chyba nie będę ich niczym podpierać :)
Było z nimi wszystko ok, postępowałam nad wyraz delikatnie i wszystkie przeżyły (później tylko koty mi zdiesiątkowały wysiewy...). Ale robiłam to po około miesiącu od wysiewu.
Awatar użytkownika
PHOENIX
50p
50p
Od: 6 lis 2009, o 23:18

Post »

Witajcie .Ja właśnie wysiałam petunie pełną -dotąd zawsze wysiewałam zwykłe pojedyncze mix. Zobaczymy jak się spisze ...nasionek to zbyt wiele nie było , ale podobno nie o ilość chodzi lecz o jakość .. no poczekamy ..zobaczymy 8-)

Oto jak maja wyglądać ;:3

Obrazek
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

4 tacki z wysianą petunią już od wczoraj stoją na parapecie. :D Byłam w strasznym szoku, gdy otworzyłam jedną z paczek, za którą zapłaciłam 10 zł, a tam, w takiej "fiolce", znajdowało się 30 nasionek. :shock: Bardzo jestem ciekawa, co to za exclusive mieszanka. ;:120 Nasionka są chyba dodatkowo barwione na biało. Spodziewam się zatem co najmniej takiego bogactwa kolorów, jak na opakowaniu, bo nie wyobrażam sobie, by ta wygórowana cena obejmowała głównie dołączoną fiolkę... Na opakowaniu był dopisek F1, czyli, jeśli dobrze pamiętam, rośliny nie powtórzą cech?

Wysiałam też surfinie. Czy one mają "w genach" intensywne rozkrzewianie się, czy też należy im pomagać?

I jeszcze pytanie dotyczące kwestii technicznej, mianowicie przysypywania nasion po wykiełkowaniu. Kiedy trzeba to zrobić? Mam chyba problem ze stwierdzeniem, kiedy nasionko jest wykiełkowane. :lol: Czy wtedy, gdy tylko zdąży się otworzyć, czy może jak już coś wyrośnie? Bo jeśli mogę je lekko przysypać już w momencie, gdy się otworzą, to to znacznie by mi ułatwiało sprawę... Czekam na odpowiedź od osoby, która nie zrazi się infantylnością mojego pytania. :oops:
Awatar użytkownika
gorzka
100p
100p

Post »

czekam na odp na twoje pytanie bo nie wiem czy przepikować te wystrzelone czy faktycznie wystarczy trochę je podsypać.
pozdrawiam Gocha
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Moi mili... :wink:
Nasionka moich petuń się pootwierały na dobre, więc ponawiam zapytanie: czy teraz przykryć je cieniutką warstwą ziemi, zgodnie z zaleceniem, by przykryć je po wykiełkowaniu, czy one do dalszego wzrostu jeszcze potrzebują światła i powinnam z tym zabiegiem poczekać, aż choć trochę podrosną? :D (pyta osoba, dla której nie jest jasne, kiedy nasionko jest "wykiełkowane" :wink: ).
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Ja swoją balkonową mieszankę wysiałem 28 stycznia i wzeszły tylko 2 siewki :shock: :evil: ;:155 . Zastanawiam się co może być nie tak.., ale wszystko zrobiłem jak być powinno...., musi to być wina nasion... :roll: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Moja mieszanka za 9 zł wykiełkowała w 100% (łatwo poznać, bo nasionka są białe ;:216 ), surfinia pomału wstaje, na razie 4 szt., a petunie "gatunkowe" ani drgną...
koma3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lut 2011, o 18:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Po jakim czasie od wykiełkowania pojawią się listki właściwe? Czy siewki muszą nadal być pod osłonami i jaka temperatura jest dla nich odpowiednia? To moja pierwsza przygoda z wysiewaniem ;:7
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”