Cibora,papirus(Cyperus) - wymagania,uprawa, pielęgnacja,problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
radocha
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 03:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ŻÓłknący papirus ,proszę o pomoc

Post »

No tak ale ja chciałbym aby się ozrastał a nie żeby go choróbska brały albo żeby żólknął i żeby gościnać ciągle :( Chcę żeby był coraz większy a nie żeby tylko w korzeń rósł. Nie da się z tym nic zrobić? Teraz dzień się wydłuża to może będzie lepiej? To wina tylko tego krótkiego dnia???? Bo co do temperatury to w domu jest 25 stopni w zimie więc na pewno nie tepmeratura, bo chyba nie to wietrzenie raz na jakiś czas? Zdążyłem go rozmnożyć i mam już drugiego który ma dwa liście już a będą następne z tego co widzę bo te początkowe liście to są marne i z nich zrobię szczepki kolejne a z tych obeschniętych dwóch to zrobiłem również i zawiozłem rodzicom na święta to akurat do wiosny wypuści pędy z korzonkami i będą nowe sadzonki, no ale to nie sztuka ciągle od nowa co roku hodować nowego:-(

Co tutaj poradzić żeby to nie schło.

Też mam kotkę i aż się boję żeby nie obgryzła mi liści które wychodzą bo stoi na biurku koło okna, a ona właśnie bardzo lubi papirusa i już się zasadzała pare razy na niego!! Na szczęście nic się jeszcze nie stało a tych liści wysokich nie jest w stanie dosięgnąć i mam nadzieję że nie będzie ich gryźć za łodygi u dołu!!!! Wtedy szybko było by po całym pięknym papirusie który jest ozdobą pokoju!!
radocha
200p
200p

Post »

A papirus wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Czy cos się da zrobić na te podeschnięte końcówki??
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jedyna rada na podeschnięte końcówki - obciąć, a druga - posadzić w większej donicy bez otworów. W takiej masz zawsze wyższy poziom wody, niż wówczas, gdy stoi w podstawce z wodą.
Waleria
radocha
200p
200p

Post »

No tak niby jest wyższy poziom wody w doniczce bez dziurki niz z dziurką i w podstawce ale wtedy nie widzę tego poziomu wody i nie wiem kiedy dolać wody więc nie jest to dobre rozwiązanie z tego punktu widzenia. Poza tym kamionkowej doniczki raczej nie dostane takiej bez dziurki a nawet jeśli to jednak wolę tradycyjny sposób podlewania do podstawki bo to dla mnie bezpieczniejsze tylko może być wtedy podstawka głębsza niż doniczka tak, aby doniczka była razem z całą ziemią pod wodą :-)
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Woda stoi na powierzchni ziemi.
Waleria
radocha
200p
200p

Post »

No ale czy mogę dostać odpowiedź co jest przyczyną żółknięcia liści papirusa? Do tej pory nikt nie dał jednoznacznej odpowiedzi :(
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

Poszukaj czy nie ma przedziorka - żółknące , matowe, poskręcane liście + pajęczynka = atak przędziorka
Potwierdzam papirusa nie da sie przelać i calkiem nieźle prezentuje się w jakimś szklanym naczyniu np. niewielkim akwarium(oczywiście bez rybek)
madzia666
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 gru 2010, o 14:29

Re: Papirus zalany

Post »

skoro papirus potrzebuje tak duzo wody, to ziemia w nim nie gnije? bardzo mi sie podoba ta roslina ale boje sie ze taka duza ilosc ziemi spowoduje niesamowity smrod w pomieszczeniu i robale w doniczce przeciez one kochaja cieplo wilgotno i ciemno
_fox_

Re: Papirus zalany

Post »

Objawem brązowienia wierzchołków liści może też być, zbyt zwięła, lub za kwaśna ziemia. Woda do podlewania powinna mieć pH 5,5-6,5.

U mnie ziemia zastąpiona była keramzytem :)
Awatar użytkownika
Marta A.
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 cze 2009, o 15:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papirus

Post »

Witam!
Mam problem z moim papirusem. Rósł ładnie, ale od jakiegoś czasu coś złego się z nim dzieje. Zasychają mu końcówki i chyba coś go zżera. Tak wyglądają końcówki: Obrazek
Myślę, że to przędziorki, dziś spryskałam KARATE bo to dostałam w sklepie ogrodniczym.
Jak uważacie? Dobrze postąpiłam?
Strasznie mi go szkoda, hoduję go od jednej parasolki.
Jeszcze jedno pytanie- czemu jest taki wybujały.Wasze są taki ładnie i niewysokie. Mój ma ponad dwa metry. Obrazek
Stoi przy południowym oknie, na brak światła nie narzeka.
Awatar użytkownika
Marta A.
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 cze 2009, o 15:27

Post »

Myślę, że gdyby to była wina suchego powietrza to zasychały by mu tylko końcówki, a on ma plamy na środku listków.
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Posiałem nasiona dzień czy tam dwa po ich otrzymaniu. Leżały w mokrej ziemi i nic. Kilka dni temu przykryłem doniczkę folią i momentalnie wystrzeliły.

Obrazek

Ogólnie nasiona małe, kiełkowalność spora, ale trzeba jeszcze poczekać, pewnie będzie ich więcej.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
radocha
200p
200p

Post »

Witam, chciałem zapytać o zakwaszenie gleby jeśli chodzi o papirusy oraz problemy z tym związane. Chodzi o to, że podlewam, tzn wlewam do podstawek z papirusami wodę z odżywką dwukrotnie stężoną niż pisze na opakowaniu bo wiadomo, że papirusy lubią silnie zasolone podłoże (środowisko naturalne w którym rosną w przyrodzie jest intensywnie nawożone i zasolone). Papirusy te super reagują na to nawożenie i bardzo intensywnie rosną jak na razie ale nie wiem czy takie nawożenie nie zaszkodzi im w dłuższej perspektywie i czy np nie spowoduje zakwaszenia gleby mimo iż wlewam wodę tylko do podstawek a nie przepuszam przez ziemię od góry??
Jeśli by doszło do zakwaszenia gleby to co może się stać z tymi roślinami, tzn jak mogą zareagować no i jak rozwiązuje się wtedy problem zakwaszenia gleby?

Czy mógłby ktoś odpowiedzieć i coś poradzić? Bardzo proszę o odpowiedzi na zadane pytania :-( .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”