Cibora,papirus(Cyperus) - wymagania,uprawa, pielęgnacja,problemy
Re: ŻÓłknący papirus ,proszę o pomoc
No tak ale ja chciałbym aby się ozrastał a nie żeby go choróbska brały albo żeby żólknął i żeby gościnać ciągle Chcę żeby był coraz większy a nie żeby tylko w korzeń rósł. Nie da się z tym nic zrobić? Teraz dzień się wydłuża to może będzie lepiej? To wina tylko tego krótkiego dnia???? Bo co do temperatury to w domu jest 25 stopni w zimie więc na pewno nie tepmeratura, bo chyba nie to wietrzenie raz na jakiś czas? Zdążyłem go rozmnożyć i mam już drugiego który ma dwa liście już a będą następne z tego co widzę bo te początkowe liście to są marne i z nich zrobię szczepki kolejne a z tych obeschniętych dwóch to zrobiłem również i zawiozłem rodzicom na święta to akurat do wiosny wypuści pędy z korzonkami i będą nowe sadzonki, no ale to nie sztuka ciągle od nowa co roku hodować nowego:-(
Co tutaj poradzić żeby to nie schło.
Też mam kotkę i aż się boję żeby nie obgryzła mi liści które wychodzą bo stoi na biurku koło okna, a ona właśnie bardzo lubi papirusa i już się zasadzała pare razy na niego!! Na szczęście nic się jeszcze nie stało a tych liści wysokich nie jest w stanie dosięgnąć i mam nadzieję że nie będzie ich gryźć za łodygi u dołu!!!! Wtedy szybko było by po całym pięknym papirusie który jest ozdobą pokoju!!
Co tutaj poradzić żeby to nie schło.
Też mam kotkę i aż się boję żeby nie obgryzła mi liści które wychodzą bo stoi na biurku koło okna, a ona właśnie bardzo lubi papirusa i już się zasadzała pare razy na niego!! Na szczęście nic się jeszcze nie stało a tych liści wysokich nie jest w stanie dosięgnąć i mam nadzieję że nie będzie ich gryźć za łodygi u dołu!!!! Wtedy szybko było by po całym pięknym papirusie który jest ozdobą pokoju!!
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jedyna rada na podeschnięte końcówki - obciąć, a druga - posadzić w większej donicy bez otworów. W takiej masz zawsze wyższy poziom wody, niż wówczas, gdy stoi w podstawce z wodą.
Waleria
No tak niby jest wyższy poziom wody w doniczce bez dziurki niz z dziurką i w podstawce ale wtedy nie widzę tego poziomu wody i nie wiem kiedy dolać wody więc nie jest to dobre rozwiązanie z tego punktu widzenia. Poza tym kamionkowej doniczki raczej nie dostane takiej bez dziurki a nawet jeśli to jednak wolę tradycyjny sposób podlewania do podstawki bo to dla mnie bezpieczniejsze tylko może być wtedy podstawka głębsza niż doniczka tak, aby doniczka była razem z całą ziemią pod wodą
No ale czy mogę dostać odpowiedź co jest przyczyną żółknięcia liści papirusa? Do tej pory nikt nie dał jednoznacznej odpowiedzi
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Poszukaj czy nie ma przedziorka - żółknące , matowe, poskręcane liście + pajęczynka = atak przędziorka
Potwierdzam papirusa nie da sie przelać i calkiem nieźle prezentuje się w jakimś szklanym naczyniu np. niewielkim akwarium(oczywiście bez rybek)
Potwierdzam papirusa nie da sie przelać i calkiem nieźle prezentuje się w jakimś szklanym naczyniu np. niewielkim akwarium(oczywiście bez rybek)
Re: Papirus zalany
skoro papirus potrzebuje tak duzo wody, to ziemia w nim nie gnije? bardzo mi sie podoba ta roslina ale boje sie ze taka duza ilosc ziemi spowoduje niesamowity smrod w pomieszczeniu i robale w doniczce przeciez one kochaja cieplo wilgotno i ciemno
Re: Papirus zalany
Objawem brązowienia wierzchołków liści może też być, zbyt zwięła, lub za kwaśna ziemia. Woda do podlewania powinna mieć pH 5,5-6,5.
U mnie ziemia zastąpiona była keramzytem
U mnie ziemia zastąpiona była keramzytem
- Marta A.
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 cze 2009, o 15:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papirus
Witam!
Mam problem z moim papirusem. Rósł ładnie, ale od jakiegoś czasu coś złego się z nim dzieje. Zasychają mu końcówki i chyba coś go zżera. Tak wyglądają końcówki:
Myślę, że to przędziorki, dziś spryskałam KARATE bo to dostałam w sklepie ogrodniczym.
Jak uważacie? Dobrze postąpiłam?
Strasznie mi go szkoda, hoduję go od jednej parasolki.
Jeszcze jedno pytanie- czemu jest taki wybujały.Wasze są taki ładnie i niewysokie. Mój ma ponad dwa metry.
Stoi przy południowym oknie, na brak światła nie narzeka.
Mam problem z moim papirusem. Rósł ładnie, ale od jakiegoś czasu coś złego się z nim dzieje. Zasychają mu końcówki i chyba coś go zżera. Tak wyglądają końcówki:
Myślę, że to przędziorki, dziś spryskałam KARATE bo to dostałam w sklepie ogrodniczym.
Jak uważacie? Dobrze postąpiłam?
Strasznie mi go szkoda, hoduję go od jednej parasolki.
Jeszcze jedno pytanie- czemu jest taki wybujały.Wasze są taki ładnie i niewysokie. Mój ma ponad dwa metry.
Stoi przy południowym oknie, na brak światła nie narzeka.
- Marta A.
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 cze 2009, o 15:27
Myślę, że gdyby to była wina suchego powietrza to zasychały by mu tylko końcówki, a on ma plamy na środku listków.
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Posiałem nasiona dzień czy tam dwa po ich otrzymaniu. Leżały w mokrej ziemi i nic. Kilka dni temu przykryłem doniczkę folią i momentalnie wystrzeliły.
Ogólnie nasiona małe, kiełkowalność spora, ale trzeba jeszcze poczekać, pewnie będzie ich więcej.
Ogólnie nasiona małe, kiełkowalność spora, ale trzeba jeszcze poczekać, pewnie będzie ich więcej.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Witam, chciałem zapytać o zakwaszenie gleby jeśli chodzi o papirusy oraz problemy z tym związane. Chodzi o to, że podlewam, tzn wlewam do podstawek z papirusami wodę z odżywką dwukrotnie stężoną niż pisze na opakowaniu bo wiadomo, że papirusy lubią silnie zasolone podłoże (środowisko naturalne w którym rosną w przyrodzie jest intensywnie nawożone i zasolone). Papirusy te super reagują na to nawożenie i bardzo intensywnie rosną jak na razie ale nie wiem czy takie nawożenie nie zaszkodzi im w dłuższej perspektywie i czy np nie spowoduje zakwaszenia gleby mimo iż wlewam wodę tylko do podstawek a nie przepuszam przez ziemię od góry??
Jeśli by doszło do zakwaszenia gleby to co może się stać z tymi roślinami, tzn jak mogą zareagować no i jak rozwiązuje się wtedy problem zakwaszenia gleby?
Czy mógłby ktoś odpowiedzieć i coś poradzić? Bardzo proszę o odpowiedzi na zadane pytania .
Jeśli by doszło do zakwaszenia gleby to co może się stać z tymi roślinami, tzn jak mogą zareagować no i jak rozwiązuje się wtedy problem zakwaszenia gleby?
Czy mógłby ktoś odpowiedzieć i coś poradzić? Bardzo proszę o odpowiedzi na zadane pytania .