Malina 'Polka' i 'Polana'

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
janek9
50p
50p
Od: 5 gru 2011, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Malina polana i polka przycinanie

Post »

Teraz, w okresie suszy maliny podlewam co 2-3 dni i robię to regularnie więc to chyba nie brak wody.
Ale tak sobie myślę, że to może pH wody im szkodzi.
Może wodę do podlewania musiałbym zakwasić ?
Gdzieś wyczytałem że brak magnezu może powodować chlorozę liści.
Ale u mnie jest to chloroza prowadząca do zamierania całych pędów.
Gleba ma pH 6-6,5 i może to w połączeniu z alkaliczną wodą powoduje blokowanie
pobierania jakiś składników pokarmowych ?
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

pH poniżej 7 może szkodzić... im kwaśniej tym gorsze pobieranie minerałów oczywiście. A im mniej wapnia w glebie tym także gorsza dostępność pokarmów, bo te są 'udostępniane' przez mikrootganizmy glebowe które potrzebują wapnia bardziej niż rośliny. Jeśli już, to widząc pH 6 zwapnowałbym... dolomitem bo owszem, magnez się przyda. Podlewanie co najwyżej może spowodować ze pokarmy się wypłuczą w głąb, albo korzenie utopią - ale to jeśli nadmierne.
Natomiast w czym Twój problem to pojęcia nie mam, bo może być wiele różnych przyczyn. Trzeba by po kolei badać - czy są szkodniki, czy grzyb, czy korzenie zdrowe, czy gleba zdrowa...
:wit
janek9
50p
50p
Od: 5 gru 2011, o 11:41

Post »

Rossynant pisze: Trzeba by po kolei badać - czy są szkodniki, czy grzyb, czy korzenie zdrowe, czy gleba zdrowa...
:wit

No tak, ale przy moim areale uprawy i dość ograniczonych funduszach może być mowa tylko o badaniach organoleptycznych.
Tak jak napisałem już wcześniej, gąsienice i mszyce zwalczyłem, a przędziorków niema.
Co do spraw korzeniowo-glebowych to nie wiem jak to sprawdzić.
Awatar użytkownika
magirl
100p
100p
Od: 11 cze 2009, o 01:08

Re:

Post »

aguskac pisze: Moje były dużo rzadziej a teraz po roku mam istną dżunglę i to bardzo wysoką, bo krzewy mają po ok 180 cm. ale to chyba dzięki wilgoci i glinie.
Właśnie mam podobny problem- za gęste posadzenie. Niestety będę musiała jesienią całe to towarzystwo poprzesadzać- teraz jest około metra odstępu miedzy rzędami ale chyba muszę zrobić dwa jeśli nawet nie trzy metry- prawda? Miejsca mam sporo na działce a przy zrywaniu to jednak wygoda, kiedy mamy swobodę ruchu :)
Amatorka ogrodu
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Re:

Post »

gienia1230 pisze:... Krzaczki się oczywiście rozrastają ale nie właża w środek ogrodu tak jak zwykła malina, mam malinę jesienną "polana" od kilku lat i zaledwie jakieś 30 cm od krzaka pojawiły się odrosty korzeniowe...
Z tym niedalekim rozrastaniem się na boki nie do końca się zgadza. :)
Miałam przez parę lat maliny Polana i rzeczywiście z roku na rok trzymały się pasa około 60cm szerokości, dając jednak pojedyncze odrosty nawet 1m od krzaka (wychodziły mi w truskawkach).

Nowo posadzone jesienią 2010 Polany już zajmują pas 80cm, a Polki ok. 120cm!!
Te nowe maliny posadzone zostały na świeżo nawiezionej warstwie ziemi (około 40cm grubości) - ta luźna ziemia sprzyjała rozrostowi malin.
Teraz Polany dorastają do ok. 180cm, Polki mają nawet 220cm wysokości. I zjadłam już kilka pojedynczych owoców malin późnych (wycięte były równo z ziemią jesienią).
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

:)
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
prezes24
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 paź 2012, o 22:42

Post »

Ja w tym roku około 20 kwietnia posadziłem na wiosnę po 20 krzaków maliny Polka i Polana. Do tego posadziłem jeszcze 10 x Poranną Rosę. Spośród nich przyjęło się 5 krzaków Polki i 15 Polany. Z Porannej Rosy przyjęło się 8 krzaków. Też byłem niecierpliwy i nie mogłem się doczekać, aż wszystkie się przyjmą. Teraz wiem, że braki można uzupełnić sobie odrostami. Co już uczyniłem. Czytałem na forum, że maliny przed posadzeniem należy moczyć przynajmniej przez 2 godziny. Ja tego nie zrobiłem. Bezpośrednio po posadzeniu zostały podlane. Przed posadzeniem wszystkie były zielone. A później część uschła, co już pisałem wcześniej.
Jeżeli chodzi o owocowanie to od końcówki sierpnia do końca października zbierałem mniej więcej 1,5 kg malin. Jeśli chodzi o smak to wszystkie odmiany są dobre do konsumpcji, ale to zależy również od ilości słońca.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Witam
Maliny posadzone 5-7cm głębiej jak w szkółce poradzą sobie czy jednak muszę je wyjąć z ziemi i posadzić płytko?
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oczywiście, że sobie poradzą.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dostałem 2 dni temu przesyłkę malin Polek.
Około 80 % miało wyposzczone zaczątki nowych pędów. Takie białe kiełki.
Na wiosnę okoliczność jak najbardziej zrozumiała, ale teraz to chyba trochę za wcześnie.
Być może postały trochę w cieple, a może tak powinno być?
Z jednej strony radość, że żyją, ale z drugiej - obawy czy przeżyją.
Namoczyłem, wsadziłem, zrobiłem mini kopczyk i czekam do wiosny.

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Romix, te białe kiełki to młode przyrosty, tak ma być, część przezimuje pod ziemią, część się wyłoni jeśli będzie ciepło, nic im nie będzie, a nawet jak chwyci mróz to malina puści nowe przyrosty, za rok będziesz chciał plewić maliny :) rosną jak chwast :) tyle że to bardzo smaczny chwast :) Jeśli Ci szkoda tych odgałęzień przysyp je bardziej ziemią. Ja sadzę maliny cały rok i żadna nie padła (oczywiście jak da się wbić sztychówkę :D).
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Młodych kiełków mi szkoda, dlatego zrobiłem kopiec przy każdym badylu.
Sądziłem tylko, że powinny się pokazać dopiero na wiosnę.
Ale skoro już są ... miejsca ci u mnie dostatek.

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
betiglo
100p
100p
Od: 5 mar 2013, o 17:29

Post »

W ubiegłym roku na wiosnę posadziłam sadzonki maliny polany ,polki i laszki .Żadnej odmiany nie przycinałąm .Wiem, że te długie badyle trzeba teraz przyciąć do zera ,ale nie wiem co z tymi odrostami ,które się pojawiły i na jesieni miały ok.40cm.Czy teraz trzeba je przyciąć i jeśli tak to na jaką wysokość?Czy teraz jeszcze mogę wykopać niektóre te odrosty i wsadzić?Jak postąpić z odmianą tej laszki?,czy skracac im pedy?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”