Eucomis wymagania,warunki uprawy,wysiew nasion Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Eucomis

Post »

Muszę je wsadzić teraz do donic, czy wystarczy, jak wsadzę do gruntu, jak ziemia rozmarznie i będzie troszkę cieplej...? Dostałam w ubiegłym roku dwie cebulki i nic wiele o nim nie wiem... Muszę dokładnie przestudiować ten wątek... :)
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
_fox_

Post »

Ja na ogół sadzę bezpośrednio do gruntu koło połowy maja, 5 cm ziemi nad cebulą, ale jakoś w tym roku człowieka nosi ;:306 Jeden już dostaje kiełków, drugi jeszcze śpi , cebule a raczej mega cebule do wglądu wyżej w postach ;:333
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za odzew... Oczywiście widziałam Twoje cebule, przestudiowałam wszystko i znalazłam odpowiedzi na moje pytania... Jak to się mówiło za moich młodych lat... ? Najpierw czytaj, potem pytaj... Ale, no właśnie... :wink:
Oj, mnie już też nosi, a tu nie widać poprawy pogody...
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie chce zima nas opuścić, do końca miesiąca śnieg i zimno. Pójdziemy w kożuszkach święcić jajka :;230
Za to w kwietniu ma być już ciepło.
Ponieważ wiosna się opóźnia uważam, że rozsądnym jest sianie i sadzenie do donic jeśli ktoś ma warunki. A jak nie, to eucomisy kwitnące sierpień i wrzesień też będą piękne.
W związku z różnicą zdań postanowiłam połowę cebul wsadzić do donic a połowę do ziemi (ok. 5-10 maj) i sama przekonam się co lepsze.
Do tej pory sadziłam do gruntu w terminie j.w. Kwitły lipiec/sierpień.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
_fox_

Post »

To u mnie w pierwszym roku taki numer wywinął ;:306 data na foto aktualna

Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lilia ananasowa, dlaczego nie ...

Post »

Odkopuję wątek baaardzo stary wątek, który miał początku już w 2005 roku :) Kupiłem jedną sztukę Eucomisa. Pisze, że trzeba cebule wykopać na jesień. Jest to na prawdę konieczne?
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie, dołączam do zacnego grona uprawiających Eucomis :) W tym roku postanowiłem kupić jedną cebulę. Widać już kiełek, lecz z tego co wiem, to należy sadzić po przymrozkach :)
_fox_

Post »

Wsadź w doniczkę a do gruntu wysadzisz koło 20 maja. Szkoda czasu, zdąży przez ten czas wypuścić korzonki.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Witajcie, ostatni raz próbuję z eukomisem, dwa lata poprzednie , były nie udane bo nie kwitł. :( Liście piękne, zdrowe i na tym koniec. W zeszłym roku zmieniłam miejsce na cieplejsze i też kiszka! W tym roku posadzę w mega gorącym miejscu i to już ostatnia próba, jak nie zakwitnie to cebule zasilą kompost!
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziwne, ja sadziłam w słońcu cieniu i półcieniu, w związku z tym, że nie sadzi się cebul po cebulach i trudno to logistycznie rozplanować w zeszłym roku rosły obok rododendronów naprawdę w głębokim cieniu. Jedyną różnicą jaką zauważyłam były trochę wyciągnięte i pokładające się drobniejsze kwiaty. Ale kwitły równie obficie. Jaką masz ziemię - ja mam piaszczystą, przepuszczalną, która byłaby jałowa gdyby nie systematyczne dodawanie od kilkunastu kompostu, oraz odkwaszonego torfu dla poprawienia gospodarki wodnej.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

_fox_, tak tez zrobię w poniedziałek :) Mam nadzieję, że mi zakwitnie w tym roku.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Za drugim razem ziemię dawałam idealną...lekką, przepuszczalną. Nie mam pojęcia o co chodzi ;:185 ...
_fox_

Post »

A wielkość bulwy jaka jest /obwód/ ?? nie każdej wielkości bulwa zdolna jest wydać kwiat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”