Sagowiec.Cycas - problemy w uprawie
Re: Palma usycha - potrzebna pomoc
Polecam poczytać mój post tutaj a w temacie Neli (nie mogę tego znaleźć, Nelu jak możesz daj link lepiej kojarzysz gdzie to opisywałem a Ty pokazywałaś) jest pokazane jak to należy wykonać z tym jajkiem, nie jest to zabobon żaden a sprawdzona wielokrotnie przeze mnie osobiście metoda.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niestety nie staje już do żadnych dysput- wystarczy mi ... Jak kto lepiej wie to szkoda tłumaczyć... Nic na siłę. Chciałam dobrze...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Nie chodzi o udowadnianie czegokolwiek ale o to by pokazać to forumkom, proszę. Możesz dać mi link na pw jak nie chcesz tutaj.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 lis 2009, o 11:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sagowiec
Mam problem ze swoim okazem sagowca. Obecnie wypuszcza nowe pędy. To już nie pierwszy raz. Niestety poprzednie musiałam obcinać, gdyż były tak długie (1-1,5 m), że wyglądały nieproporcjonalnie do reszty "liści". Co zrobić, by nowe pędy nie były takie długie? Czy można obciąć wierzchołek pędu?
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Re: Sagowiec
Nie można (w fazie ich wyrastania). Zdecydowanie przejrzyj ten wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 33&start=0 a wszystko zrozumiesz. Jeśli później jeszcze będziesz miała pytania - pytaj. I zawsze jeśli to tylko możliwe - wskazane jest zamieszczenie zdjęcia swojej rośliny - w duzej mierze ułatwia to poradę i diagnozę.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Witam jako nowicjusz na tym forum i oczywiście mam pytanie. Mam sporego cycasa kupionego ok. 3 lata temu. Dwukrotnie wypuszczał liście, ładne, długie ale dziwnie podwinięte. Podwinięte są do dołu drobne listki a także łodygi. od ok 2/3 długości od szyszki łodygi zwinięte są do dołu jakby muszla ślimaka (spirala). W najbliższym czasie zamieszczę zdjęcie.. Czy powodem może być zbyt mało światła lub składników pokarmowych...Pozdrawiam forumowiczów..
Andrzej
Andrzej
Zimą temperatura w mieszkaniu jest często wyższa niż wiosną i latem.
Dlatego sagowce włączenie ogrzewania odbierają za nadejście cieplejszego okresu i wypuszczają liście.
Liście są długie i wywinięte, gdyż brakuje im światła.
Prawidłowo rozwinięte liście powinny być sprężyste, kłujące, twarde, ciemnozielone, połyskujące.
Z tego powodu należy dbać, by wypuszczały liście dopiero na wiosnę.
Dlatego sagowce włączenie ogrzewania odbierają za nadejście cieplejszego okresu i wypuszczają liście.
Liście są długie i wywinięte, gdyż brakuje im światła.
Prawidłowo rozwinięte liście powinny być sprężyste, kłujące, twarde, ciemnozielone, połyskujące.
Z tego powodu należy dbać, by wypuszczały liście dopiero na wiosnę.
- karpek
Nic ująć - a dodać można jedynie tyle - że sagowcom w zimie należy zapewnić chłodniejsze pomieszczenie (nieogrzewany pokój, klatka schodowa, sień, widny jasny garaż itp.) i zdecydowanie ograniczyć podlewanie.
Nie jestem na 100 % pewien ale wydaje mi się, że u swojego udało mi się "wypracować sezonowość" (nie wiem jak to nazwać), tzn. wiosną lub latem ma liście a jesienią i zimą odpoczywa. Andres co o tym myślisz ? Czy jest możliwe "wymuszenie" na cykasie takiej sezonowości ?
Nie jestem na 100 % pewien ale wydaje mi się, że u swojego udało mi się "wypracować sezonowość" (nie wiem jak to nazwać), tzn. wiosną lub latem ma liście a jesienią i zimą odpoczywa. Andres co o tym myślisz ? Czy jest możliwe "wymuszenie" na cykasie takiej sezonowości ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
Karpek,
tak właśnie jest prawidłowo
piszę o ogrzewaniu, gdyż wiele osób czyta, że zimą należy ograniczyć podlewanie
jednak musi ono iść w parze z obniżeniem temperatury
jeżeli trzymamy sagowca przy grzejniku i go nie podlewamy to on zasycha
tak właśnie jest prawidłowo
piszę o ogrzewaniu, gdyż wiele osób czyta, że zimą należy ograniczyć podlewanie
jednak musi ono iść w parze z obniżeniem temperatury
jeżeli trzymamy sagowca przy grzejniku i go nie podlewamy to on zasycha
-
- 0p - Nowonarodzony
Idąc za udzielonymi radami, wystawiłam mojego sagowca blisko okna (żeby nowe pędy były właściwych rozmiarów). W dalszym ciągu jednak trzymam go w mieszkaniu - nie ogrzewanym - ale jest ok.20 stopni. Teraz zastanawiam się, czy mogę mu obniżyć temperaturę wystawiając na korytarz klatki schodowej. Czy to nie spowoduje szkody mojej roślince?
Witam. Dziękuję za odpowiedź. Próbuję wkleić zdjęcia cycasków , o które pytałem i nowo nabytej Zamii. Nie są najlepsze bo robione telefonem..Pozdrawiam
- karpek
Matyldo - na pewno żadnej szkody to nie spowoduje (wystawienie na klatkę schodową) - byle go tylko nie ukradli. Jeżeli masz taką możliwość to jak najbardziej. Andres niektóre swoje cykasy zimuje w gruncie na dworze. Twojej roślinie na pewno to nie zaszkodzi - a wręcz przeciwnie.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
-
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuję bardzo za rady i pomoc. Cieszę się że mogę czerpać z doświadczenia miłośników sagowca.