Historia pewnej donicy.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Historia pewnej donicy.

Post »

Dziękuję Ci bardzo. NIe kończę jeszcze tego sezonu :wink:
Iglaczka już widzieliście. To teraz pokażę Wam moją trawę - carex evergold.
Obrazek Obrazek
Do kompletu brakuje żurawki o ciemnych liściach :D Ale to dopiero w przyszłym sezonie.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

No pięknie :D , iglaczek ładniusi ,jaki duży może urosnąć, czy to odmiana karłowata :?: Trawa bardzo ładnie się prezentuje i fakt urody dodadzą jej ciemne liście innej rośliny.Jeżeli będziesz chciała to na wiosnę ,oczywiście jak uda mi się przezimować swoją żurawkę ,to chętnie dam ci jej odnóżkę.
welkam
1000p
1000p

Post »

Witajcie :D
Jesień na moim balkonie:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A na skalniaczku... Ciekawe, czy zdąży rozwinąc kwiaty? Jak to w ogóle możliwe, że postanowił tak późno zakwitnąc?
Obrazek Obrazek

Zobaczcie, co przytargałam do domu z niedzielnego spaceru. :D
Obrazek
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Witaj po długiej nieobecności .Welkam ładna jesień u ciebie na balkonie panuje .Co do skalniaczka to trochę słoneczka i roślinkom też się poprzestawiało .U mnie kwitnie dopiero teraz macierzanka miniaturka która powinna kwitnąć maj-lipiec
Awatar użytkownika
Gaheri
50p
50p
Od: 22 mar 2010, o 17:33

Post »

Wspaniale Ci wyszło ;:138
Też próbowałam coś zrobić ze swoim balkonem w tym roku, ale jakoś średnio wyszło.
welkam
1000p
1000p

Post »

Hallo!
Chyba juz najwyższy czas schowac wrazliwe na zimno rośliny do domu. Taaa... Ja ryzykuję. Wciąż trzymam pelki na balkonie. Lawendy też. Skalniaki też. Pelki przezimuję jak zwykle w mieszkaniu na parapetach. Co do reszty nie mam pomysłu.
Na początku września zrobiłam sadzonki z czerwonej pelki. Ukorzeniły się i rosną.

Obrazek Obrazek

Muszę jeszcze upchac na parapetach białą pelargonię i angielki. Z doświadczenia wiem, że angielki lepiej zimują niż zwykłe pelargonie rabatowe.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

Tego że angielki są lepsze w ich zimowaniu od zwykłych Pelasiek, nie wiedziałam. Człowiek ciągle czegoś się uczy. Śliczne roślinki. ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo mnie zaciekawił i wzruszył twój poranny post. BYłam tu kiedyś u ciebie, coś tam skrobnęłam. POdobała mi się historia donicy, ale potem się nie odzywałaś. Czasem człowiek się zniechęca, że go masło osób odwiedza i że właściwie prowadzi wątek sobie a Muzom, że wszystko leci tylko gdzieś w kosmos. A ty tutaj mówisz, że mnie odwiedzasz po cichu, nie zostawiając śladu. Nie bądź taka, ujawnij się czasem, będzie mi bardzo miło. Jeśli chodzi o robótki szydełkowe, to robię je sama, jest to oprócz kwiatów i śpiewania w chórze moje kolejne hobby. Szydelkowe witrażyki w oknach pełnią też pożyteczną funkcję, bo rozpraszają latem słoneczne światło, któe szkodziłoby storczykom i fiołkom, gdyby było zbyt ostre. ;:196
welkam
1000p
1000p

Post »

Wandzia!!! Miło mi bardzo! Jak moja mama... robótki ręczne i śpiewanie w chórze :D Mama nawet kwiatki na szydełku robi. Kiedys Wam pokażę zdjęcia.

Taaa... :roll: Na pewno przesadziłam w tym roku z kwiatkami na balkonie. Za dużo, za duzo?.
Były problemy z podlewaniem, ze sprzataniem t.j. wycinaniem tego, co zaschło. Szkodniki miały raj.
A teraz kolejny problem, jak to wszystko upchac na parapetach :D
Obrazek Obrazek
A ponieważ parapety małe, częśc kwiatków stoi na podłodze, częśc jeszcze jest na balkonie, kilka poszło "na służbę" - czyli na parapety do mamy i do babci :D
Obrazek
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
welkam
1000p
1000p

Post »

Koniec sezonu balkonowego :?: :?: :?: Popatrzcie na bacopę :arrow:
Obrazek
Teraz pokażę Wam kilka moich doniczkowców domowych:
Obrazek Obrazek Obrazek Bluszczyk, trzykrotka ( ? nie jestemn pewna, czy to trzykrotka ? ) i aleos. Wszystkie rośliny znalazłam na śmietniku.
Gałązkę aleosa przytargałam wczoraj do domu. Ktoś wyrzucił naprawdę piękny okaz. Kilka gałęzek było już połamanych. Może już wcześniej trafili się jacyś amatorzy odszczepek? Wsadziłam gałązkę do doniczki z pelargonią. Ciekawe, czy się przyjmie?
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj! Bacopa wygląda jeszcze tak, jakby miała zamiar kwitnąć kilka miesięcy. A aloesików jakoś nigdy nie lubiłam, wybacz, chociaż mają wspaniałe właściwości lecznicze i kosmetyczne.
welkam
1000p
1000p

Post »

A u nas dzisiaj padał śnieg.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
welkam
1000p
1000p

Post »

Witajcie... :wit
Czas najwyższy zbudzić się ze snu zimowego :D i zacząć myśleć o nowym sezonie balkonowym.
Mam nasiona pelargonii. Jeszcze ich nie wysiałam. No tak? jeszcze nie jest za późno, ale tutaj na forum widziałam już zdjęcia małych roślinek, wysiewanych w styczniu.
Czerwone pelargonie, które sadzonkowałam w zeszłym roku są chude i wiotkie. Mało światła? muszę je przyciąć i przestawić w lepiej oświetlone miejsce.
Podobnie angielki? marnie wyglądają. Muszę je porządnie przyciąć, żeby się rozkrzewiły i zmężniały. Z obciętych gałązek może uda się zrobić jakieś sadzonki.
Mam wiele pomysłów... Wymyśliłam na przykład, że poeksperymentuję z daliami. Spróbuję je wyhodować z nasion.
Niedawno w LM już już .... miałam nasiona w ręce, ale zauważyłam, że były przeterminowane. Więc czekam dalej na świeżą dostawę.
A tymczasem doglądam skalniaczki na balkonie. Wyglądają dobrze. Iglaczek też się trzyma.
Co do trawki i trzmieliny nie mam pewności?
I strasznie tęknię za wiosną. Pozdrawiam.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”