Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fikus sprężysty (Ficus elastica) - choroby i szkodniki
Podobny przypadek był już wcześniej poruszany, na ósmej stronie tego wątku: viewtopic.php?p=5744241#p5744241
Niestety i tym razem ciężko stwierdzić czy jest to choroba, szkodniki czy cecha naturalna.
Myślę, że dopóki liście nie żółkną i nie odpadają nie ma się czym przejmować.
Niestety i tym razem ciężko stwierdzić czy jest to choroba, szkodniki czy cecha naturalna.
Myślę, że dopóki liście nie żółkną i nie odpadają nie ma się czym przejmować.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Oo widzę,że to dokładnie te same kropeczki.Hmm no poki co nic sie nie dzieje i wypuszcza nowe liście.Mam jeszcze pytanie.Czy Ją juz przesadzać?Kupilam wczoraj donice i chcialabym do tej glinianej z 1 dziurą na dole.Czy tak będzie dobrze?Na dole dac drenaz i ziemie do palm,juk i dracen?
I ostatnie pytanie czy te załamania,kreski na niektorych lisciach sa wynikiem mechanicznych uszkodzen czy to jakas choroba?
Dziękuje za odpowiedzi;)
I ostatnie pytanie czy te załamania,kreski na niektorych lisciach sa wynikiem mechanicznych uszkodzen czy to jakas choroba?
Dziękuje za odpowiedzi;)
- norbert76
1. Tak można przesadzić do ziemi do palm i dodać trochę rozluźniacza w postaci perlitu albo żwirku.
2. Tak, wyglądają jak uszkodzenia mechaniczne.
2. Tak, wyglądają jak uszkodzenia mechaniczne.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy
Witam:)
Kiedy po przesadzeniu fikusa mogę mu nabłyszczeć preparatem specjalnym liście?
Kiedy po przesadzeniu fikusa mogę mu nabłyszczeć preparatem specjalnym liście?
- norbert76
Odradzam stosowanie jakichkolwiek nabłyszczaczy gdyż zatykają pory liści, przez które roślina oddycha. Wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką od czasu do czasu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Cecha naturalna.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Fikus cyathistipula - opadanie liści
Witam, bardzo proszę o pomoc. Mój fikus ma ok.10 lat, przeznaczony był na stratę. Od 5 lat u mnie, po generalnym przesadzeniu. Jest ogromny, ale taki jest mi potrzebny. Odwdzięcza się przyrostami. Zakurzony, ale nie sposób, co chwilę wszystkich liści ogarnąć.Miejsce nasłonecznione, sprzyja mu.Jednak od jakiś 2 tyg.dosłownie pasmo liści brązowieje. Pomocy ratownicy!
- norbert76
Przelanie, ale może to też być odchorowanie po przesadzeniu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję za pomoc. Przesadzanie odpada, bo bardzo dawno był. A mógł, mu zaszkodzić zimny wiatr? Kilka razy otwierałam drzwi teraz zimą i dmuchało bezpośrednio na niego. To były sekundy, ale mieszkanie nagrzane, a wiatr ujemny.
Ale co mam dalej robić? Czy te liście usunąć? One tak płaczą wtedy mleczkiem...
Ale co mam dalej robić? Czy te liście usunąć? One tak płaczą wtedy mleczkiem...
- norbert76
Tak mogło mu zaszkodzić mroźne powietrze, szczególnie jeśli miał mokrą bryłę korzeniową. Pozostaje pousuwać chore liście.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Agata69
- 100p
- Od: 27 lut 2010, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój fikus ma już 8 lat, jest też ogromny, brązowe liście to na pewno efekt przelania, mój miał tak samo. Kiedy przestawiłam go w inne miejsce,( bo w jego miejscu postawiłam choinkę na święta) trochę przysłaniał go stół zwłaszcza dolne partie, zaczął opuszczać liście, przeraziłam się i fikus wrócił na swoje miejsce. Ktoś wtedy mi doradzał aby miejsca po byłych liściach, przecierać od czasu do czasu wodą. Tak też robiłam i w tych pustych miejscach puściły nowe liście.
Dziękuję za pomoc. Kiedyś przez miesiąc kilka razy dziennie przykładałam mokre waciki w miejscach oczek. Zależało mi, aby fikus nie tylko szedł w górę, ale także rozkrzewiał się. Nic się nie działo, zniechęciłam się. Ale po 1,5 roku w tych miejscach wypuścił nowe pędy
Wszystko wymaga czasu i cierpliwości.
Wszystko wymaga czasu i cierpliwości.