Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kapusta

Post »

Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników: jak radzić sobie z bielinkiem kapustnikiem i innymi gąsienicami w jakis ekologiczny sposób? Staram się w ogóle nie stosować chemii, może istnieją jakieś siatki czy coś aby powstrzymać najazd motyli....
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

u mnie w tym roku rozwieszona była siatka ( taka do ochrony drzew przed ptakami ) motyle jakoś się mało interesowały - zdała egzamin, przed inwazją ślimaków rozsypywałam popiół drzewny z kominka lub trociny ( przekompostowane ). Z trocinami/ popiołem lub innymi suchymi substancjami jest trochę "zabawy" - trzeba pamiętać po podlewaniu lub deszczu aby materiał był dołożony suchy.
pozdrawiam
Edyta
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jest taki preparat mikrobiologiczny

http://www.ior.poznan.pl/baza/srodki_oc ... el-wg.html

Jeżeli jest to mala uprawa można nakryć włókniną w okresie oblotu motyli
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

W tym roku niewiele pryskałem brukselkę i kapustę i wychodzi na to ze założyłem hodowlę gąsienic. Czy to oznacza ze na drugi rok będę miał z nimi od razu problemy? (wrócą w miejsce gdzie zerowały) czy tez ma to raczej nikłe znaczenie?
A poza tym to czemu kury ich nie jedzą? Są trujące?
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Od: 26 cze 2012, o 14:25
Kontakt:

Post »

Pomóżcie, szukam Esmeraldy, napisała w tym wątku że rozsada kapusty to łatwa sprawa. Mam doniej dwa pytania. Nie wiem jak ją znaleźć... :(
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Jeśli chodzi Ci o pytanie z tego wątku to niestety Ci nie pomogę, kapusty niczym nie podlewałam (poza wodą rzecz jasna :) ), bo nie było potrzeby, żadna zgorzel czy inna choroba się nie przyplątała. Jeśli usychają końcówki liścieni, to może roślinki są przelane? Choć na zdjęciach wcale źle to nie wygląda.
Uprawa łatwa, bo u mnie tak było - nie jestem żadnym ekspertem, zajmuję się warzywami chyba czwarty rok (z doskoku), kapustę siałam dwa razy i dwa razy rosła bez problemu.

Myślę, że Witia, Nitka czy MagdaMisia mogą mieć o wiele więcej do powiedzenia z racji nieporównywalnie większego doświadczenia.
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Kontakt:

Post »

To w takim razie miałam pecha i musiałam mieś zarażone nasiona. W tamtym roku uparłam się i trzy razy siałam ta kapustę, za każdym razem padała. W tym roku pilnuję jej niemal jak w laboratorium. Odpowiednia ziemia, światło ma bardzo dobre, temperatury dzień/noc książkowe, od 21 stycznia była podlewana tylko 2 razy (nie było potrzeby częściej). Filderkraut trzyma się super, a Ditmarska choruje.
Esmeralda
500p
500p

Post »

Chuchanie i dmuchanie to jest to, czego nie lubię i czego w ogóle nie robię :wink:
Wg mnie roślina potrzebuje ziemi, wody, światła i kilogram świętego spokoju :;230 Oraz jak się do niej mówi/śpiewa :wink:
Trzymam się tej zasady i (odpukać) na razie się sprawdza.
A spróbuj po prostu posiać jeszcze raz Ditmarską w innym pojemniku, postaw na parapecie i przestań się nią przejmować - a nuż zrobi Ci niespodziankę i pokaże na co ją stać? Grunt to się nie podłamywać i siać, siać, siać ... ;:3
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Kontakt:

Post »

Ja też nie lubię chuchać i dmuchać, jednak byłam zdesperowana i chciałam odkryć co jest przyczyną choroby. Teraz jestem pewna niemal na 100% że winą są zakażone nasiona. Skoro dwa gatunki kapusty zostały posiane do tej samej ziemi, miały te same warunki światło/temperatura, i jedna choruje a druga rośnie jak szalona to raczej nie wina ziemi, przelania tylko wadliwych nasion.

Do Ditmarskiej mam uraz i teraz kupiłam nasiona kapusty Zory bardzo wczesnej - piszą że od wysadzenia do zbioru 60 dni.
Siew zacznę ponownie tym bardziej że już czas jest odpowiedni :D
Esmeralda
500p
500p

Post »

Może kwestia nie samej Ditmarskiej jako odmiany, a firmy nasienniczej?
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Kontakt:

Post »

Na opakowaniu jest napisane ditmarska najwcześniejza, firma Centrala Nasienna. Dodam iż nasiona po pierwszym niepowodzeniu zaprawiłam, jednak to nie pomogło. Będę musiała je wyrzucić.
A kapusta która ładnie rośnie to stożkowa Filderkraut firmy Vilmorin. Na przyszłość chyba jednak na wszelki wypadek podleję rozsadę środkiem na zgorzel. Czytając forum były przypadki zgorzeli kapusty. To jednak częsta choroba. Jak nasiona dobre to może się zdarzyć że ziemia skażona. Jak ziemia ok to nasiona nie takie.

Musisz mieć dobrą rękę do roślin, miałaś piękną rozsadę kapusty :D
Esmeralda
500p
500p

Post »

Centrala Nasienna która/jaka? Rozumiem, że cały czas mówimy o nasionach z jego opakowania - widać trafiła się felerna partia.
Przyznam, że się trzymam wiernie nasion jednej firmy (Plantico) i jeszcze się nie zawiodłam, ale to ledwie kilka latek.
A odkąd się bawię w rozsady własne praktycznie wszystkiego (nawet fasoli i kukurydzy ;:306 ) tak mi się nie trafiła jeszcze żadna choroba.
Kup może Ditmarską innej firmy i na pewno się uda.
A "dobra" ręka do roślin to ręka... ciężka - jak coś nie chce rosnąć, to "won z ogródka, następne czekają w kolejce, a z tobą się rozprawię za rok" :;230

Za kilka dni i ja będę siać, zobaczymy, jak to poleci w tym roku.
A pokaż, proszę, jak podrośnie stożkową kapustę - przyjemne popatrzeć na rzadko spotykane warzywka :D
Mam nadzieję, że podzielisz się doświadczeniem :wit
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Kontakt:

Post »

Tak wygląda opakowanie: http://www.ogrodniczy.eu/product/id/585 ... niejsza-2g

Na tym etapie rozsady zauważyłam że kapusta stożkowa rośnie wyższa od tradycyjnych. Przez to wygląda na nieco wybiegniętą. Jest smuklejsza i silnie się korzeni. Z lewej jest stożkowa Filderkraut z prawej Ditmarska.

Obrazek

Na dniach ponownie sieję kapustne, a malutką część z obecnej rozsady przepikowałam, może dotrwają do marca/kwietnia i pójdą pod osłony.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”